Karanténtól Könyvhétig

Hogyan élték meg a járványhelyzetet a hazai keresztyén könyvkiadók, milyen újdonságok megjelentetésére volt lehetőségük, és terveznek-e a Könyvhéttel? Körképünk a 91. Ünnepi Könyvhét online programjaira készülve.

Az idei év továbbra sem kedvez a könyvkiadók rendezvényeinek. A járványhelyzet miatt egyszer már elhalasztott 91. Ünnepi Könyvhét is csak online programok formájában valósítható meg szeptember 17. és 20. között. A könyvszakma azonban nem hátrál meg, rendkívül rugalmasan reagál az új kihívásokra. Hogyan élték meg a járványhelyzetet, milyen újdonságok megjelentetésére volt lehetőségük, és terveznek-e a Könyvhéttel? – ezeket a kérdéseket tettük fel a hazai keresztyén könyvkiadóknak. A Kálvin Kiadó részéről Galsi Árpád, a Luther Kiadó részéről Isó M. Emese, a Koinónia Kiadó részéről Zsigmond Júlia és Berke Krisztina-Ágnes, a Harmat Kiadó részéről Herjeczki Kornél, a Parakletos Könyvesház részéről Damásdi Dénesné Judit válaszolt nekünk.

Nehézségek és áldások
A könyvesboltjaik átmeneti bezárása és a rendezvények elmaradása jelentős bevételkiesést jelentett a Kálvin Kiadó számára. Már a tavaszi vészhelyzet kihirdetése előtt is figyelték a híreket, készültek különböző forgatókönyvekkel, elsősorban a munkatársak és a vásárlók védelme, másrészt a kiadó zavartalan működése érdekében. Eddig mindenben megtalálták a megoldást, és mindenre volt egy segítő kéz a munkatársi közösségben. Volt, akinél meg tudták oldani az otthoni munkát, kiemelten vigyáztak a leginkább veszélyeztetettekre, és próbálták az interneten is elérhetővé tenni kiadványaikat. A kiadó abban látta meg a lehetőséget, hogy a képernyő elé kényszerített ember számára felértékelődhet a nyomtatott szöveg olvasásának offline kikapcsolódása. Ez a kiadók részéről felelősséget is jelent.

A Luther Kiadó ingyenesen elérhetővé tette a Luther Márton életén alapuló digitális oktatási segédanyagát, hogy ezzel is támogassa a távolléti oktatást. Részben emiatt a honlapjuk, blogjuk olvasottsága radikálisan megemelkedett. A Credo folyóirat idei első számának digitális változata például a lap előfizetői számának többszörösét érte el az olvasottságával, miután ingyen letölthetővé tették. Ugyanakkor az eladott példányszámok visszaeséséből jól látható, hogy a karantén során sokan kerültek anyagilag nehéz helyzetbe. Ennek ellenére végtelenül kedves és aggódó levelek, hívások érkeztek az olvasóktól, amit a kiadó megerősítésként élt meg, megújuló lendületet adva munkájuknak. Távmunkában is sikerült a csapatmunkát összehangolni, hatékonyan fellépni, és rengeteg újító ötletük is született.

A Koinónia munkatársai március végétől júniusig csökkentett munkaidőben, csökkentett fizetésért dolgoztak, a Koffer Könyves Kávézót szeptemberig csak könyvesboltként működtethették, és egy kivételével elmaradtak az őket érintő könyvvásárok is, miközben azokat a könyveket, újranyomásokat, amelyekre nem kaptak támogatást, kénytelenek voltak későbbre betervezni. Az anyagi gondokat ellensúlyozandó találták ki a gyerekkönyveket tartalmazó „covidám közösségi könyvcsomagot”, amelyet közösségi előfinanszírozással tudtak csak kiadni. Ennek sikeréért nagy hála van a szívükben. Még a kiadó könyvelője is – aki az igazgatóval együtt hónapról hónapra szembesült az anyagi kihívásokkal – azt emelte ki, hogy Isten gondoskodását tapasztalta meg a mindennapjaikban.



A tavaszi könyvbemutatók és események elmaradása a Harmat Kiadót is súlyosan érintette. Minden munkatársat meg tudtak tartani, egy távozó kolléga állása azonban betöltetlen maradt, mert annyira bizonytalan volt és maradt a helyzet. Az eddigi nehéz időket a munkák átszervezésével vészelték át, ez nem volt könnyű, de sikeresnek bizonyult, amiért igen hálásak. Nem végeztek ugyan felmérést arról, hogyan változhattak az olvasói szokások a karanténidőszak alatt, de úgy sejtik, hogy a monitor előtti olvasás mértéke növekedhetett, mert soha annyi e-könyvet még nem adtak el, mint ezen a nyáron. Áldásként élték meg annak felismerését, hogy személyes és céges életük mennyire Isten szuverén döntésein múlik, mert ez alázatra tanít és hozzásegít a gondviselés megtapasztalásához is.

A Parakletos Könyvesházat különösen érzékenyen érintette az egyházi rendezvények elmaradása, hiszen bevételük jelentős részét teszi ki az ezeken való árusítás. Megújították a konyves.hu webboltukat, több kiadványukat digitális formában is elérhetővé tették, számos ingyenes kiadványt közreadtak, intenzívebb lett a jelenlétük a közösségi oldalakon, és a digitális oktatáshoz is készültek anyagaik. A „Nem vagy egyedül” pályázat keretén belül 3500 ingyenes könyvet küldtek ki 122 gyülekezet és egyházi intézmény részére. Náluk is népszerűbbek lettek az e-könyvek, de olyan könyveket is megrendeltek tőlük online, amelyeket egyébként nehéz eladni. Megnőtt az eladott gyerekkönyvek és játékok aránya is. Áldásként tekintenek a keresztyén könyvpiac szereplői közti erős összetartozásra és segítőkészségre.

Újdonságok a kínálatban
A nehézségek ellenére számos új kiadvány jelenhetett meg. A Magyarországi Református Egyház hitvallási iratai című kötetről mi is írtunk korábban. Szintén a Kálvin Kiadónál jelent meg A Geleji-kánonok szövege. A revideált új fordítású Biblia puhatáblás kiadása már nagy méretben is elérhető, és újra megjelent a keménytáblás és bőrkötéses családi változat. A Biblia olvasását az Egyéves bibliaolvasó vezérfonal, a Mindennapi kenyerünk pedig a napi áhítatokat segíti. A Legyetek férfiak! és a Vele vacsorálok, és ő énvelem két új tematikus bibliai szövegválogatás. Karsay Eszter És velem ki törődik című műve tehetetlenségünkből mozdít ki. A párkapcsolat dinamikájáról szól Szőke Attila és Etelka könyve, a Közeledjetek! A Református Tananyagfejlesztő Csoport több kötetének kiadását is a Kálvin Kiadó veszi át.

A Luther Kiadó Teológia és határok című kiadványa tematikus tanulmányokat gyűjt egybe. A Luther válogatott művei 9. kötete a reformátor újabb magyarra fordított írásait is tartalmazza. Varga Gyöngyi Nomád teológiája a tudományos, teológiai kiadványok sorát bővíti, míg az Általa élünk – Úrvacsorai kórusművek című kötet az Úrvacsora évéhez kapcsolódik. Új megjelenés még a Sport, rádió, hit – Novotny Zoltán sportriporterrel beszélget Boda Zsuzsa című kötet, Prodán Márta Egy asztalnál a világ című műve, a Szerelemládikó – avagy a házasság dicsérete és a Háló-sorozat újabb kötete. Megjelentek kifejezetten fiataloknak szóló könyvek is (40 nap az Én körül), de erős a lelkiségi irodalmi vonal (például Füller Tímea és Varga Gyöngyi könyvei, vagy a Szabó Lajos szerkesztette munkák).

Augusztus közepén három gyerekkönyv is megjelent a Koinónia Kiadónál: André Ferenc Bújócskaverseny című verses meseregénye a koronavírus miatti karantén részben valós, részben fiktív történetéről; Kiss Ottó összefüggő elbeszélő költeményei Legszebb költéseim – Laci bácsi rímes állatkalauza címmel; valamint Markus Majaluoma finn gyermekíró és illusztrátor meseregényének zárókötete, az Apa, vegyünk nyaralót!, amely az előző részekhez hasonlóan a legkisebbektől a nagyobbakig mindenkit képes lekötni, megnevettetni. E három könyv megjelenése igazán kivételes történet, mert csakis a közösségi összefogásnak köszönhető, hogy kézbe vehetőek. Augusztus végén megérkezett a sokak által szeretett gyermekbiblia újabb kiadása is, a Jézus meséskönyve, a Biblia.



A Harmat Kiadó újdonságai a mai digitális világ térnyerésének kihívásairól szólnak. A Határaink című sikerkönyv revideált, átdolgozott kiadásában egy teljes fejezet foglalkozik a digitális kütyük világában a személyes határok fontosságával. Az internetes zaklatás egyre súlyosabb kérdés, ezért szintén átdolgozva, és a digitális korszakra adaptálva kiadták a Bullying – Zaklatók, áldozatok, szemlélők című kötetet. Új könyv Dr. Mary Aiken Cybercsapda című műve, amelyet az Új Ember Kiadóval együtt adtak ki, és amely azt vizsgálja, hogy az internet hogyan változtatja meg az emberi magatartást. Francine Rivers A kegyelem vonala című könyvsorozata a jó női regények kedvelőinek szól, míg az Állj ki magadért című mű a nagyobb gyerekeknek és kamaszoknak.

A Parakletos Könyvesház egyik fő célja, hogy kiadványaival gyakorlati segítséget nyújtson a hitoktatók, lelkészek munkájához, ezért ebben az évben is elsősorban erre koncentráltak. Ennek egyik formája a Katetéka honlap, amely hitoktatói tudástár, hetente bővülő anyagokkal. Mivel igény van rá, hogy az online tartalmakat papíron is kézbe lehessen venni, elindították évekkel ezelőtt a Katetéka Segédkönyvek sorozatot. Ennek a sorozatnak immár a 12. kötete jelent most meg az iskolakezdésre, Sokrétű játékok – Bírák kora címmel, amely az intelligenciatípusokat figyelembe véve a Bírák könyve történeteihez, témáihoz gyűjti a lehetőségeket. Másik új kiadványuk a Nóé bárkája – matricás színezőkönyv, amely különleges foglalkoztatókönyv a kicsiknek.

Könyvhéten innen és túl
A Kálvin Kiadó, a Harmat Kiadó és a Parakletos Könyvesház nem vesz részt programmal a Könyvhéten. A Luther Kiadó szeptember 18-án online tartja meg a Teológia és határok című kötet bemutatóját. Ez mind a kiadó, mind a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook-oldalán elérhető lesz, illetve a kiadó YouTube-csatornáján utólag visszanézhető. Emellett szeretnének a rendezvény mind a négy napján egy-egy ingyenes kiadvánnyal kedveskedni, illetve néhány szerzőt kértek fel arra, hogy írjanak maximum 1000-1500 karakteres írásokat, amelyeknek mindnek ugyanaz az előre megadott egy mondat a vége. Az első darabot szeretnék a Könyvhét alkalmából közz tenni Facebook-oldalukon, majd a KötőSzó-blogon mindegyik visszaolvasható lesz. A Könyvhéten indul el könyvesboltjuk kávézója is.

A Koinónia Kiadó két online könyvbemutatóval készül a Könyvhét keretein belül. Az egyik a koronavírusos élethelyzetünkre reflektáló humoros verses meseregény vagy mesés versfolyam, André Ferenc Bújócskaverseny című kötete, amely arra is alkalmas, hogy vírusos közelmúltunkról, jelenünkről és jövőnkről elbeszélgessünk gyerekeinkkel a fantáziavilág oldó-segítő eszközeivel. A másik Botházi Mária Biorobot című, felnőtteknek szóló tárcanovellás kötete. A szerző éles megfigyeléssel pellengérezi ki a női lét sajátosságait, a családi élet visszásságait, a társadalmi szorításokat-elvárásokat. A kötetekről való beszélgetést rögzíteni fogják, és az online bemutató időpontjában YouTube-csatornájukon és Facebook-oldalukon is megosztják.

Ami a jövőbeni elképzeléseket illeti, mind az öt megkérdezett kiadó bizonytalan körülményekkel számol, ezért rugalmasnak kell maradniuk és többféle forgatókönyvvel is készülniük. A digitális kínálat bővítése mellett nem szeretnének lemondani a nyomtatott könyvek megjelentetéséről sem, ezért karácsonyig még biztosan számíthatunk tőlük újabb kiadványokra. Hálásak Istennek azért, hogy eddig sikeresen vették az akadályokat, és bíznak benne, hogy továbbra is talpon tudnak maradni, bármeddig tartson is a járványveszély. Ez azonban rajtunk, olvasókon is múlik, hiszen ha kitartunk a rendszeres könyvvásárlás mellett, legyen szó akár e-könyvekről, akár nyomtatottakról, azzal nemcsak túlélési esélyt, de bátorítást is kapnak tőlünk. Erre pedig mindenkinek szüksége van.


Barna Bálint
Képek: Koinónia Kiadó