Képek az Alkotóról

Kiábrázolható-e a mindenütt jelenlévő, láthatatlan Teremtő? Változott-e ez a kihívás az évszázadok során, és mit kezdünk vele a huszonegyedik században? A RefCOO kutatóműhely által kiírt pályázat a fotográfia eszközeit segítségül hívóknak tette fel a kérdést és teremt számukra bemutatkozási lehetőséget.

Tegnap vette kezdetét a kilencedik Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó Debrecenben. A találkozónak ismét a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont, ahol a több ezer, 14 és 35 év közötti fiatal öt napot tölt együtt, miközben Isten országának titkait boncolgatják. A július 23-27. között megvalósuló találkozó az egyik legnagyobb keresztyén rendezvény a Kárpát-medencében, ahova a szervezők nemtől, világnézettől, gyülekezeti tagságtól, felekezettől, országtól függetlenül mindenkit szeretettel várnak.



A Csillagpont számos előadás, workshop, koncert, áhítat, interaktív beszélgetés helyszíne, a találkozó egyúttal kiállításoknak is helyet ad. Egyik ilyen tárlat a RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely Isten a XXI. században című fotógráfiai kiállítása. A műhely tavasszal pályázatot írt ki amatőr és profi fotósok számára azzal a felhívással, hogy fogalmazzák meg képi úton kétségeiket és bizonytalanságaikat, vagy éppen bizonyságaikat és tapasztalataikat Istennel kapcsolatban. Az eredmény nemcsak értékes és látványos alkotások tarka gyűjteménye, hanem látlelet is arról, hogyan gondolkozunk Istenről a 21. században: hol keressük, hol találjuk meg, hol érezzük legjobban hiányát.

Összesen 131 pályázótól 332 pályamű érkezett, amelyet a háromtagú zsűri, Haris László fotóművész, Békési Sándor teológus esztéta, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója és Füle Tamás fotográfus, a Parókia Portál szerkesztőségvezetője bírált el. A bírálásnak összesen két köre volt. Az elsőben a kiállításra alkalmas képeket választották ki, a másodikban a kiállított képek közül választották ki a díjazott fotográfiákat.

Portálunk a második forduló után beszélgetett a zsűritagokkal a pályázat és az elbírálás tartalmi hátteréről. Az első fordulóban a zsűri három kategóriában értékelt. A természeti kategóriában a pályázók az embert körülölelő élővilág egy-egy nagyszerű, felemelő vagy éppen furcsa jelenete mögé képzelték el Istent. A második kategóriában a képek az épített környezet üzeneteit keresték.

A templom a 21. században is az istenkép egyik adott, jól megfogható helyszíne és formálója, akár egészét, akár valamelyik részletét ragadva meg az épületnek. A ma embere egészen más technikai környezetben él, mint száz vagy akár ötven évvel ezelőtt, korunkban a telefon, számítógép, internet, közösségi média határozzák meg mindennapjainkat. Ha valaki képes volt olyan képet alkotni, amely eleve csak a 21. században készülhet, és Istent próbálja a maga eszközeivel megmutatni, a harmadik kategóriába került.

A pályázat sokakat késztetett alkotásra, a legfiatalabb pályázó 11, míg a legidősebb 80 éves volt, a jelentkezők zöme 40 év alatti. A fényképek nagyon széles palettáját mutatták be a pályázóknak kortól, lakóhelytől, országtól, vallási meggyőződéstől függetlenül, érkeztek egészen kezdő és profi pályaművek is. A pályázat egyik célja az volt, hogy a pályázók a téma hatására elgondolkodjanak saját istenképükön, életüket kívülről próbálják szemlélni, ez a szemlélés tette a fényképeket művészi szempontból is értékes alkotásokká. A zsűri azokat a pályaműveket értékelte a legjobbra, amelyek a vizualitás szintjén beszélnek, megszólalnak, önmagukban, külső, írott szöveg nélkül is belső tartalmat közölnek.

Az Isten a XXI. században kiállítás a második fordulóba került legjobb 26 alkotást mutatja be. A tárlat a nagyszínpad közelségében található Fényházban tekinthető meg a Csillagpont ideje alatt, keddtől szombatig. A találkozó résztvevői a kiállított fényképek közül péntek estig online megszavazhatják a Csillagpont képét, amelyet a találkozó végén hirdetnek ki a RefCOO honlapján. A kiállítás megtekinthető lesz a Reformátusok Szárszói Konferenciáján is a balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferencia-központban, amely a díjátadó helyszíne is lesz egyben. A díjakat a konferencia pénteki napján, augusztus 23-án adják át, az ünnepélyes eseményre az összes pályázót várják.

RefCOO – a Református Művelődésért Kutatóműhely
A kutatóműhely elsősorban olyan rendezvényeket szervez, amelyek a tudomány, vallás, a magas- és a popkultúra, valamint a közélet világát kívánják közelebb hozni egymáshoz, legfontosabb rendezvénye a Marslakók sorozat, amelyben Vecsei H. Miklós kérdez külföldön jelentős tudományos karriert befutott magyar kutatókat. A Csillagpont egyaránt otthont ad a Marslakóknak és a kiállításnak, így a találkozó a kutatóműhely egyik fontos bemutatkozó helyévé válik.