Szolgálatban megerősödni

Az idei Csillagpont egyik célja az, hogy minél többen hitbéli szolgálatnak tekintsék az önkéntességet. Ezzel a lelkülettel készülnek a találkozóra.

A Csillagpont Református Ifjúság Találkozó egyik különlegessége, hogy fiatalok szervezik fiataloknak, így több száz önkéntest mozgat meg minden alkalommal. „Lehet csak résztvevőként is csillagpontozni, de minek?” – írják a szervezők a rendezvény honlapján, ahol részletesen ismertetik, milyen feladatokra várnak még lelkes önkénteseket. Még most is folyik a toborzás, de már csak március huszonhetedikéig jelentkezhetnek azok, akik fontolgatják ezt a lehetőséget. Minderről Bedekovics Péter református lelkésszel, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetőjével beszélgettünk.



Miben hasonlít egy csillagpontos önkéntes feladatkör az egyházon belül végzett egyéb ifjúsági munkákhoz, és miben különbözik azoktól?
Ez a kettő egyszerre hasonló is, meg nem is. Ha valaki hittantáborban, ifjúsági táborban vagy a gyülekezetében végez közösségi szolgálatot, az sok szempontból hasonló, mint amilyen közösségvezetői feladattal a Csillagponton találkozhat. A Csillagpont mégis különleges lehetőség az ifjúsági önkéntesek számára, hiszen nincs más ekkora méretű ifjúsági program az egyházunkban. Általában is elmondható, hogy az országban ekkora közösségi erőfeszítéssel, ekkora méretű önkéntes csapattal csak nagyon kevés rendezvény valósul meg.

A rendezvény mérete hogyan teszi különlegessé az önkéntességet?
Ha valaki egy Csillagponton önkéntes, akkor egyúttal valami nagyon nagynak a részese. Ezt a fiatalok érzik is minden egyes alkalommal. Természetesen minden önkéntes munka rendkívül fontos és jó, nem akarom összehasonlítani egymással a jelentőségüket. De egy ekkora rendezvény szervezésében részt venni rendkívül erőteljes élmény – még akkor is, ha az összképhez csak egy kis részletet tesz hozzá a munkánk.

A nagyobb rendezvény mennyiben jelent egyúttal nehezítést is egy-egy önkéntes számára?
A találkozó hatalmas mérete mellett fontos számunkra a kisközösségi élmény, az intimitás is. Ezek a csoportok segítenek abban, hogy a Csillagpont mind közösségi, mind egyéni szinten befogadhatóbb és emészthetőbb legyen. Így a fesztivál-jelleg mellett lesz lehetőség meghittebb, családiasabb közeg megélésére is. Természetesen a fesztivál mérete miatt rémisztő is lehet, hogy rajtam, önkéntesen múlik egy-egy program sikere, de egyrészt senkinek nem kell egyedül maradni a kihívásokkal, tehát az önkéntes csapat nagy erőt és összefogást képvisel, másrészt pedig ebben a nehézségben nagyszerű tapasztalat és önbizalom-erősítő lehetőség van: képes vagyok rá, hozzátettem én is a Csillagpont sikeréhez!



Akkor az se riadjon vissza a jelentkezéstől, aki még sohasem próbálta ki magát önkéntesként?
Természetesen őket is szeretettel látjuk. A tapasztalatlan önkéntes tud kisebb feladatokkal kezdeni, ha szükséges. A Csillagpontnak az az egyik előnye még, hogy sokféle területen kipróbálhatjuk magunkat, így a rutinosabb önkéntesek is találhatnak maguknak új kihívásokat. Igyekszünk mindenkinek megfelelő feladatot találni, figyelembe véve az adott személy igényeit, tapasztalatát és ismereteit is. Attól sem kell félni, hogy ha valaki hibázik valamiben, akkor óriási bajok lesznek belőle. Egyrészt vannak vezetők, akik segítenek, másrészt nem kell mindent tudni. Nagyon egyszerű feladatok is vannak. Az önkéntesek aránylag nagy létszáma miatt általában kisebb felelősség hárul egy-egy emberre.

Szükséges-e a jelentkezéshez valamiféle speciális tudás?
Ez munkacsoportonként más és más. Vannak olyan feladatok, ahol fontos, hogy tapasztalt szakemberek legyenek az önkéntesek. Például a lelkigondozók közé ilyeneket várunk. De általában nem specialistákat keresünk. Rengeteg olyan önkéntes munka van, amelyhez semmilyen előképzettségre nincsen szükség. Ha valaki új területen próbálná ki magát, ehhez is kaphat segítséget hozzáértő szakemberektől. Például a tudósítói feladatokat végző önkénteseknek segít a sajtós csapatunk. Összességében elmondható, hogy az önkéntes feladataink nagy részénél a rátermettség és az érdeklődés bőven elegendő.

Mi segít eligazodni a különféle feladattípusok között?
A honlapunkon részletesen felsoroljuk, mi mindenhez keresünk önkéntest. Érdemes ezeket végigolvasni; és utána átgondolni, hogy mi az, ami érdekel minket; mi az, amiben lehetőséget látunk saját magunk számára; esetleg mi az, amiben van már tapasztalatunk. Több feladatkör kapcsán is be lehet jelölni az érdeklődést. Amikor március harmincadikán kiválasztjuk a munkacsoportok tagjait, akkor segítünk a jelentkezőknek, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb feladatkört. Lesznek olyan kérdések és gyakorlatok ezen az alkalmon, amelyeken keresztül a legtanácstalanabbak is segítséget kaphatnak abban, merre érdemes elindulni.



A tapasztalt csillagpontos önkéntesek milyen újdonságokra számíthatnak idén?
A korábbi évekhez képest a feladatok tekintetében nem lesznek jelentős változások, így aki már dolgozott az előző alkalmak valamelyikén, az aligha fog teljesen új dolgokkal találkozni. De kihívás azért mindenkinek lesz! Jellemzőek egyébként a visszatérő önkéntesek, bár a régiek közül sokan már szervezői csapatban, a stábban vannak. Ez is az egyik előnye a csillagpontos önkéntességnek: kicsiben kezded, és addig fejlődsz, amíg nagyobb feladatokat is el tudsz már végezni.

Hogyan zajlik az önkéntesek felkészítése a találkozóra?
Korábban az volt a tervünk, hogy idén a tapasztalatlan kiscsoportvezetőknek külön képzés helyett kötelezővé tesszük a részvételt az Ifjúsági Vezetőképzésen, de ez sokakat megijesztett, mert nem tudtak ennyi napot rászánni a felkészülésre. Ezen változtattunk. Az Ifjúsági Vezetőképzés továbbra is ajánlott mindenki számára, hiszen ezt a képzést nagyon jónak tartjuk, de a kiscsoportvezetőknek idén a májusi képzési hétvége egyedül a kötelező. Az Ifjúsági Vezetőképzés egyébként nagyon sok mindenre jó még a csillagpontos felkészítés mellett. Rendkívül hasznos tudást ad, ezért aki csak teheti, jelentkezzen rá!

Lelkileg is rá kell hangolódni erre a munkára?
A Csillagpont nem csupán sokféle programból álló ifjúsági rendezvény. Az evangélium áll a középpontjában. Az egész hatalmas csapat Istenre figyel mind a szervezés ideje alatt, mind a lebonyolítás közben. Együtt dicsőítünk, együtt éneklünk, együtt imádkozunk. A célunk az, hogy minél többen hitbéli szolgálatnak tekintsék az önkéntességet. A Csillagpont különlegessége, hogy ezzel a lelkülettel munkálkodunk közösen.



Mit lehet tenni azért, hogy ez a lelkület végig kitartson?
Igyekszünk sokat foglalkozni az önkéntesekkel. Fontosnak tartjuk, hogy mindegyiküknek sikerélményt adjon a rendezvény. Szeretnénk, ha belelkesülnének és megtáltosodnának; és ha korábban kételkedtek önmagukban, akkor most végre felbátorodnának. A felkészítés végén tartunk egy úgynevezett kibocsátó istentisztelet, amely nagy élmény és lelki feltöltekezés mindannyiunk számára. Ez indít minket el az úton. A Csillagponton lesz egy önkénteskávézónk is, ahová félrehúzódhatnak menet közben pihenni, feltöltődni. Itt ki tudják beszélni a dolgaikat, és egymással is tudnak találkozni. Ez ajándék a Csillagponttól. Olyan plusz, amely sok más helyen nincs meg – vagy ha megvan is, akkor is nehezebb megtapasztalni. Ezt a saját önkéntes tapasztalataim alapján is mondom.

A csillagpontos önkéntesség ezek szerint egyfajta lehetőség is a lelki növekedésre?
Igen. Amellett, hogy a rendezvény önmagában is óriási élmény, rendkívül hasznos tapasztalat, ezen felül rengeteget adhat lelkileg annak, aki részt vesz a szervezésben. Komolyan gondoljuk azt, hogy ez szolgálat – még azok számára is, akik esetleg nem teljesen biztosak még a hitükben. A Csillagponton önkéntesnek lenni lehetőség arra, hogy megerősödjünk az Istennek felajánlott szolgálatban. Éppen ezért a kételkedőknek, keresőknek is csak ajánlani tudjuk, hogy jelentkezzenek.


2019. március 27. szerda éjfélig lehet önkéntesnek jelentkezni a Csillagpontra. További határidők és részletek ide kattintva érhetőek el.


Barna Bálint

Képek: csillagpont.reformatus.hu, Szarvas László