Megkezdődött a 92. Ünnepi Könyvhét

A Harmat Kiadó dedikálásokkal és színpadi programokkal is várja az olvasókat, a standoknál református szerzőkkel is találkozhatnak.

Megnyitotta kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amely négy napon át 173 kiadó kínálatával és színes programokkal, színpadi beszélgetésekkel, dedikálásokkal várja az olvasókat a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén. A könyvkínálatban a szépirodalmi és életrajzi művek mellett idén is nagy szerepet kapnak a pszichológiai és önfejlesztő könyvek, amelyek különböző élethelyzetekre, életkihívásokra kínálnak megoldásokat. A korábbi járványhelyzet bezártságából adódóan a témákat tekintve kiemelt figyelmet kapnak a gyermeket nevelő családok és az apák is, akik számára az eseményre Apakulcs címmel egyedi szemléletmódú kötet és digitális felület is készült.

Az Európai Könyvkiadók Szövetségének (FEP) felmérése szerint a járvány miatti bezártság világszerte növelte az olvasási kedvet: a világ népességének 33 százaléka több könyvet olvasott tavaly, mint az előző évben. Magyarországon a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján a megkérdezettek 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint az azt megelőző évben. Ez hatással lehetett a kiadott művek számának növekedésére is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése szerint 2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyvcím (14,7 ezer), amelyben a legnagyobb, 33 százalékos arányt a szakirodalmi könyvek jelentették, de a szabadforgalmú könyvpiac 55,5 milliárd forintos becsült forgalmában is jelentős részesedést képviselnek az egyre népszerűbb önfejlesztő könyvek.

– Az Ünnepi Könyvhét kínálatában a már régóta észlelhető tendenciát követve most is kiemelt szerepet szánunk az önfejlesztő könyveknek – mondta el az esemény kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: az elmúlt időszak nehézségei, a bezártság, a kapcsolatok beszűkülése és átértékelődése, az otthoni munkavégzés és az online oktatás próbára tette az emberi kapcsolatokat és új helyzet elé állította a családokat. A tapasztalatok szerint épp a „home office” pozitívnak nevezhető hozadéka viszont, hogy a férfiak körében, akik ebben az időszakban jelentősen több időt töltöttek a családjukkal, mérhetően is megfogalmazódott az igény, hogy a gyermekeikkel való kapcsolatukban fejlődjenek. Mint kiemelte: a magyar viszonyokat ismerő hazai szerzők és szakemberek különösen fontos szerepet tölthetnek be ezen a területen a segítségnyújtásban. Ezért is időzítette a kiadó az Ünnepi Könyvhétre Süveges Gergő Apakulcs című kötetének megjelenését, hiszen a kimondottan az apák helyzetét vizsgáló és segítő könyvek egyelőre alulreprezentáltak a hazai könyvpiacon.

– A férfiak túlnyomó többsége szeretne jó apja lenni a gyermekének, de a sok külső és belső elvárás, internetes jó tanács között nem könnyű eligazodni – mondta el a kötet születése kapcsán Süveges Gergő, aki több évtizedes újságírói, valamint coach- és tréningtapasztalattal a háta mögött írta meg immár harmadik kötetét apáknak. Mint elmondta: mivel majdnem minden második házasság felbomlik, így nagyságrendileg minden második apa sajátos helyzetben neveli a gyermekét, amely helyzetekre választ keres.

Az Ünnepi Könyvhétre megjelent kötet sikere elsősorban az újszerű megközelítésében rejlik, amely nem modelleket, hanem különféle helyzetekhez alkalmazható alapelveket ismertet, olyan kapaszkodókat nyújtva, amelyek minden típusú apaszerepben és élethelyzetben, bármilyen életkorú gyermekkel segítséget jelenthetnek abban, hogy meghitt, bizalmas, szeretetteljes és mindenki számára biztonságot adó kapcsolódás jöhessen létre apa és gyermeke között.

A kötethez a Könyvhétre a digitális információszerzési szokásokhoz igazodva weboldal is indult, amelyen az apák tesztekkel mérhetik fel nemcsak a saját apa-gyermek kapcsolatuk változását, vagy a fejlesztésre szoruló területeket, hanem öröklött mintáikat is feltérképezhetik.

A Harmat Kiadó a 92. Ünnepi Könyvhétre dedikálásokkal és színpadi programokkal is várja az olvasókat. Szeptember 3-án, pénteken 17 órától Mihalec Gábor párterapeutával találkozhatnak az érdeklődők, aki Viharálló szerelem című kötetét dedikálja, szeptember 4-én, szombaton Lackfi János #Jóéjtpuszi című könyve kapcsán lesz színpadi beszélgetés és dedikálás, 5-én, vasárnap 12 órától pedig Süveges Gergő Apakulcs – Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz? című kötetéről a szerzővel Gécsek-Tóth Enikő, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget a Vörösmarty téri színpadon. Tóth Sára, a Károli Gáspár Református Egyetem docense Minden itt van – Tűnődések hitről, spiritualitásról című kötetét szeptember 4-én, szombaton 14 órától a Harmat Kiadó 15-ös standján dedikálja. A kötet kedvezményes áron megvásárolható a helyszínen és a kiadó webáruházában is. 

Ma délután 16.30-tól Tompa Andrea Haza című kötetét a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtárban mutatják be, az író szeptember 4-én, szombaton délután 5-kor a Vörösmarty téren dedikál a Jelenkor Kiadó standjánál. 

Szintén ma délután 15 és 16 óra között Domokos Johanna, Sepsi Enikő és Visky András fog dedikálni a L'Harmattan és a Károli Könyvműhely Vörösmarty téri pavilonjánál (K12, K13). Ezután a Károli Könyvek sorozat új színházi és poétikai témájú köteteit mutatják be a budapesti Kossuth Klubban, köztük Visky András Mire való a színház? Útban a theatrum theologicum felé című kötetét is.