Digitális tábor épül

„Ha a bátrak nem tudnak eljönni a táborba, akkor a tábort visszük el a bátrakhoz.”
Interjúnk Cseh Lindával, a Bátor Tábor Alapítvány kommunikációs vezetőjével.

„Ez egy csodaország” – fogalmazta meg a Bátor Tábor lényegét az egyik gyerek. „Ha mindig úgy figyelnénk egymásra, mint a táborokban, akkor az egész világ sokkal szebb lenne” – mondta egy másik ifjú táborozó. Véleményükkel koránt sincsenek egyedül, hiszen számos sorstársuknak nyújtanak immáron tizenkilenc éve biztos pontot a Bátor Tábor Alapítvány rendezvényei. Tábori és kórházi programjaikkal az alapítvány munkatársai és önkéntesei olyan gyerekeknek és családjaiknak adnak erőt és bátorságot, akik súlyos betegségük miatt ritkán tapasztalhatják meg a gondtalan gyerekkort, a nevetést, a gyógyító játékokat. De hogyan valósítható meg mindez a koronavírus-járvány idején, home office-ból? Erről beszélgettünk Cseh Lindával, az alapítvány kommunikációs vezetőjével.

Évről évre egyre több táborozója van a Bátor Tábornak, tavaly ősszel érkezett meg a tízezredik. Mi a titka ennek a sikernek?
Bár ez nagyon szép eredmény, mi mégis inkább arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy programjainknak köszönhetően rendkívül jelentős mértékben megnő a gyerekek önbizalma, és úgy térnek haza a táborok után, hogy magabiztosabbak és önállóbbak lesznek. A Yale Egyetemnek volt egy kutatása néhány évvel ezelőtt, amely több tábort is megvizsgált rajtunk kívül, és ennek során bebizonyosodott, hogy tábor után sokszor 79%-kal több önbizalommal mennek haza a gyerekek a szülők szerint. Kimutatható eredménye van a programjainknak, sorsfordító élményeket nyújtunk a súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak. Abban segítünk, hogy hogyan tudnak megküzdeni a betegséggel, ehhez adunk nekik erőt, bátorságot.

Ez hogyan érhető el?
Játékos feladatokkal állítjuk őket kihívások elé, és ezek által tanulják meg, hogyan tudnak a betegségükkel is megküzdeni. A táboraink mellett kórházi programjaink is vannak, és tervezzük, hogy iskolákba is elvisszük a foglalkozásainkat, hogy segítsük a beteg gyerekek reintegrációját. Táborainkban olyan élményeket élnek át, amelyekre korábban talán nem volt lehetőségük. Akik éveket kórházban töltöttek, azoknak ez a tábor az első lehetőség arra, hogy együtt játszanak más gyerekekkel. Nekik rendkívül sokat jelentenek a programjaink, amelyek által fejlődhetnek, kapcsolatokat építhetnek, új élményeket szerezhetnek. Ráadásul mindezt a legnagyobb biztonságban tehetik, mert minden támogatást és figyelmet megkapnak. Tábortípustól függően még öt-hat fős egészségügyi csapat is vigyáz rájuk.

Ezeket a programokat nagyrészt önkéntesek tartják. Mekkora a szakemberek aránya?
A táborvezető és helyettese az alapítványunk munkatársa, kifejezetten erre a feladatra képzett szakemberek. De az önkéntesekre vonatkozóan is vannak szakmai kritériumok: ha olyan programot tartanak, amely ezt igényli, akkor szakembereknek kell lenniük. Ettől függetlenül minden önkéntesünknek szoktunk képzéseket tartani, mielőtt a gyerekekkel találkoznának. Minden májusban és a tábori turnusok előtt közvetlenül is van egy többnapos felkészítő tréning, és menet közben is minden támogatást megkapnak tőlünk. Nagyon sok a visszatérő önkéntesünk, és gyakran úgy állítjuk össze a stábokat, hogy az önkéntesek legalább fele visszatérő önkéntes legyen.



Mi az, amit az önkéntesek kapnak a Bátor Tábortól?
Személyes benyomással válaszolnék. Én még 2013-ban kezdtem el az önkéntességet, azóta nagyon sokan kérdezték tőlem, hogy nem nehéz-e beteg gyerekek között lenni. Azt szoktam válaszolni, hogy annyira sokat adnak nekünk ezek a gyerekek, hogy többet kapok vissza, mint amennyit adni szeretnék. Tanítanak minket az élni akarásról és arról, hogy az igazi problémák valójában teljesen máshol kezdődnek, mint a mi mindennapi nehézségeink. Ezeknek a gyerekeknek nem az a legfőbb gondjuk, hogy lekésték a metrót és várniuk kell a következőre. Egészen más kihívásokkal kell szembenézniük, mégis hatalmas élni akarás és odafigyelés jellemzi őket. Mi viszont a táborokban elsősorban gyerekeknek látjuk őket, akik nevetnek, akik együtt játszanak, akik jól érzik magukat, akik kapcsolódni tudnak egymáshoz.

Hányféle tábor fél bele egy évbe?
Évente tizenöt turnust tartunk. Tavasszal testvértáboraink vannak, amelyeknek a beteg és egészséges gyerekek közötti kapcsolat erősítése a feladata. Sokszor a betegség okán is eltávolodhatnak egymástól a testvérek, ebben szeretnénk segíteni. A nyári táborainkban mindig különböző betegségtípusok és korcsoportok szerint van öt turnusunk. Ősszel vannak a családi táboraink, ahová olyan családokat várunk, akiknél a gyerek a kora miatt nem tudna egyedül táborba jönni. Emellett van gyászterápiás tábortípusunk, a Lélekmadár Tábor, ahová olyan családokat várunk, akik elvesztették a gyermeküket. Idén a tavaszi táborainkat nem tudtuk megtartani a járványhelyzet miatt, és a nyári táboraink is elmaradnak, de nagyon bízunk benne, hogy az őszi táboraink megtartására lesz majd lehetőség.

A nyári táborok akkor sem lesznek megtartva, ha enyhül a járványhelyzet és a kormány engedélyezi az ottalvós táborokat?
Ezeknek a táboroknak a megszervezése hónapokat vesz igénybe, így nem várhatunk a kormánydöntésre, hiszen nem tarthatjuk ezt függőben. Az a legfontosabb szempont számunkra, hogy maximális biztonságot nyújtsunk egészségügyi szempontból is a résztvevőknek, és úgy éreztük, ezt most nem lehetne megadni. Elsősorban ezért gondoljuk azt a felelős döntésnek, hogy idén nyáron ne tartsunk táborokat. Emellett az is fontos, hogy a táboraink egészségügyi felügyelete most nem lett volna elvárható azoktól az egészségügyi dolgozóktól, akik erőn felül teljesítenek hónapok óta. Bár kaptunk olyan visszajelzést tőlük, hogy nagyon hiányzik nekik a tábor, de nem várhatjuk el, hogy ez után a nehéz időszak után ők még önkéntes munkát is vállaljanak. Mi pedig internetes opciók felé fordulunk.

Hogyan lehet online csatornákra költöztetni a Bátor Tábort?
Igyekszünk lehetőségként kezelni ezt a helyzetet. Régóta tervbe volt véve, hogy digitális programokat is szervezzünk, de most a kényszer hatására hamarabb léptünk erre az útra. Több mint egy hónappal ezelőtt kezdünk bele a Digitális Bátor Táborba, hogy az otthonokba is elvigyük a táborainkban nyújtott, erőt adó kalandokat. Fontos számunkra, hogy ne hagyjuk magukra a gyerekeket. Ha a bátrak nem tudnak eljönni a táborba, akkor a tábort visszük el a bátrakhoz – ez lett a jelmondatunk. Sok mindent újra kell gondolnunk, de hiszünk abban, hogy ha vége lesz a járványhelyzetnek, akkor újra tarthatunk majd táborokat. Az online játékokat viszont szeretnénk a hagyományos közösségi programokkal párhuzamosan is megtartani.

Hogyan képzeljük el a Digitális Bátor Tábor foglalkozásait?
Első lépésként egy körülbelül kétórás interaktív programot dolgoztunk ki. Bár a kapcsolattartás online zajlik – Facebook-csoportokban és más online platformokon kapják meg a feladatokat –, de a megvalósítás „offline” történik, hogy valódi élményeket adjunk. A részt vevő családok együtt oldják meg otthon a feladatot, lefotózzák vagy videóra veszik, és utána megosztják a csoportokban. Minden családnak van online kísérője is, aki folyamatosan segíti őket a feladatok megoldásában. Így próbáljuk azt az odafigyelést megadni a gyerekeknek és családjaiknak, amit a táborainkban megkapnának.

Ez fix időpontban zajlik? Mennyire lehet ennek folyamán figyelembe venni, hogy a szülők home office-ban dolgoznak, a gyerekek pedig online tanórákon vesznek részt?
A játékvezetők ugyan meghatározott időpontban vannak a „vonal túloldalán”, de több lehetőséget is felkínáltak a családoknak, hogy a nekik megfelelő időpontra regisztrálhassanak. Nem véletlen, hogy a legtöbben a péntek délután öt és hét óra közötti sávot preferálják. Az online Lélekmadár Tábor viszont több napon át tartott, meghatározott időpontokban kellett bejelentkezni, de közben a saját tempójukban végezhették el otthon a feladatokat. Készítünk egy olyan webfelületet is, amelyen az elmúlt tizenkilenc év tudását fogjuk mikrojátékok formájában feldolgozni. Ezek elvégzése teljesen rugalmas lesz.

Eddig milyen visszajelzések érkeztek minderről a szülőktől?
A legerősebb visszajelzés az volt, mennyire fantasztikus, hogy valaki még ebben a helyzetben is gondolt arra, hogy az ő gyerekével foglalkozzon. Sokan mondták, hogy mennyire kikapcsoló és felfrissítő élmény felnőttként is részt venni ezekben a foglalkozásokban. Két órára megszűntek számukra a mindennapi nehézségek. A Digitális Bátor Tábor kapuit a szélesebb társadalom számára is kinyitottuk, és családi, valamint kifejezetten felnőtteknek szóló interaktív programokat is kínálunk. Ezzel is szeretnénk segíteni a mostani nehéz helyzet feldolgozását.



A Bátor Táboros csapat számára mekkora kihívás volt az online üzemmódra történő átállás?
A programokat az alapítvány munkatársai vezetik, akiknek nagyon nagy tapasztalatuk van már táborszervezés terén. Az önkéntesek pedig a feladatok megvalósításában segítenek, például videókat készítenek otthon, amelyekben megfogalmazzák a feladatokat. Nagyon sok kreatív ember találkozik a táborban, és ezt a fajta kreativitást kell átültetniük az online világra. Még ha ez kihívás is, azért sem okozott nagy nehézséget, mert minden táborunk arról szól, hogy olyan feladatokat találjunk ki, amelyek bármilyen helyzetre adaptálhatóak.

Mennyire lehet eközben egymásra is odafigyelni?
Igyekszünk a lehető legtöbb felületen kapcsolatban maradni egymással. Például az úgynevezett online konyhamegbeszélésekkel. A konyha volt ugyanis az a helyiségünk, ahol ebéd után összeszaladtunk, beszélgettünk kicsit, és ez most nagyon hiányzik, ezért tartjuk meg virtuális eseményként. Néha pedig rapid randi módra kihúzzuk egymást, és a véletlenszerűen összesorsolt kollégával beszélgetünk el kettesben valamelyik platformon. A táborainkban van egy dobozunk, amelyben mindenkinek aranyos üzeneteket lehet hagyni névre szóló kártyákon. Ennek is elkészítettük az online verzióját.

Közeleg az 1%-os felajánlások leadásának a határideje. Mit jelent a Bátor Tábor számára, ha valaki az alapítványnak ajánlja fel az adója 1%-át?
Az alapítvány bevételeinek körülbelül negyede az 1%-ból befolyt összegekből származik, ezért minden felajánlásért nagyon hálásak vagyunk. Ez olyan lehetőség az adózók számára, amely nem kerül plusz pénzbe, hanem a már befizetett adóval tudnak egy fontos ügy mellé állni. Hogy mire költjük, azt minden évben részletezzük az éves jelentésünkben. Csak egy szemléletes példa: egy ötezer forintos összeg egy táborozó programon történő részvételét biztosíthatja. Nagyon picike pénzből is nagyon sok mindent meg lehet valósítani. De az 1%-on túl is lehet minket támogatni. Mindenki a lehetőségeihez mérten járulhat hozzá az adományaival és önkéntességével ahhoz, hogy minél több beteg gyerekhez eljuthassunk.


Ha Ön is szeretné támogatni a Bátor Tábor Alapítványt, a különböző támogatási formákról itt olvashat bővebben.


Barna Bálint
Fotók: Bátor Tábor Alapítvány; Mankovics Dávid