Egyedülállók keresztje

Sokszor gyülekezetek se tudnak mit kezdeni a keresztény egyedülállókkal, ezért fontos, hogy segítséget kapjanak a párkeresésben, újrakezdésben, a másokhoz való kapcsolódásban. Bráz Szilviával a SingleCross szolgálatról beszélgettünk.

A SingleCross (https://singlecross.hu/) elnevezésű felekezetközi keresztény szolgálat 2017 óta szervez közösségi alkalmakat keresztény egyedülállók számára. Ezeken az alkalmakon minden olyan témát körbejárnak, amely az egyedülállóságot vagy a párválasztást érintheti, emellett programjaiknak a feltöltődés és az Istennel való kapcsolatépítés is célja. A kezdeményezés hátteréről, eredményeiről és a keresztény egyedülállók kihívásairól Bráz Szilviával beszélgettünk, a SingleCross alapítójával és főszervezőjével.



„Amikor megtértem, azt láttam, hogy vannak ugyan jó gyülekezeti közösségek, de egyedülállóként mégis nehéz olyan fórumot találni, ahol fel lehet készülni a párválasztásra, ahol tanítanak a társkeresésről. Vannak házasságra felkészítő kurzusok és jegyesoktatás, de ezek egyrészt már nem egyedülállóknak szólnak, másrészt azok a krisztushívők, akik nem keresztény családban nevelkedtek, és emiatt nincsenek megfelelő mintáik, több támogatást igényelnének. Azért indítottuk el a SingleCross alkalmakat, hogy segítsünk a hívő egyedülállóknak az épülésben, az újrakezdésben, akár egy-egy elromlott életnek a helyreállításában. Lehetőséget adunk arra, hogy hozzájuk hasonló helyzetben lévő keresztényekkel tudjanak ismerkedni, kapcsolódni, Istent dicsőíteni” – magyarázta Szilvia.

A múltbeli sérülések gyógyítása, az elakadások kezelése mellett az alkalmak akár tükröt is tarthatnak a résztvevők elé, hogy lássák erősségeiket és megerősítésre szoruló gyengeségeiket. „Jobban megismerjük a másik nemet, és interaktív feladatokkal, beszélgetésekkel mélyítjük el a nők és férfiak közötti kommunikációt. Nagyon sok barátság született már ezek során. Bár rendezvényeinknek nem a társkeresés az elsődleges célja, ezt hangsúlyozzuk is, de nyilván ez is benne van a pakliban, úgyhogy születtek már házasságok a kialakult közösségen belül, sőt, már több baba is született.”



Lehetőségek kínálata
Mivel nagy felelősséget jelentenek az alkalmakon zajló intimebb, személyesebb beszélgetések, a szervezők igyekeznek minél védettebb közeget biztosítani ehhez. Ennek fontos eleme, hogy csak lelkipásztori vagy lelki vezetői ajánlással lehet valaki résztvevő. Emellett a hétvégékre előre be kell fizetni a regisztrációs díjat: az elbizonytalanodóknak ez is nyomós indok arra, hogy ne futamodjanak meg a személyes részvételtől. „Sokan szorulnak bátorításra, mert nem tudják, mi fog történni, de ez teljesen természetes érzés, abszolút megértjük. Ilyenkor lelki, szellemi vagy egyéb akadályokba ütköznek, de hála Istennek a bátorítás eredményeként 90%-ban eljönnek, és utána örömmel jeleznek vissza, hogy nagyon bánták volna utólag, ha kihagyják.”

Hogy kinek mire van szüksége, az sok mindentől függ. „Ez nem terápia, hanem lehetőségek kínálata, amiből mindenki azt veheti ki, amire éppen szüksége van adott élethelyzetében. A tanításokat különböző felekezetekből érkezett pásztorok tartják, akiknek szívügyük az egyedülállók felé való szolgálat, vagy esetleg évek óta tartanak páros kurzusokat, házassági tanácsadásokat. Mindegyik tanítás bibliai alapokon áll, tehát igazából Isten az, aki tanít minket az Igéje által.” A tanítás mellett az alkalmak fontos részét képezik az önismeretet elmélyítő foglalkozások, beszélgetések – ezek mindenki számára hasznosak.



A SingleCross weekend alkalmak általában 3-5 napos elvonulások, amelyek némiképpen hasonlítanak a csendes hétvégékre, csak Szilvia szerint ezek kevésbé csendesek. „Jóformán magunk között vagyunk, együtt étkezünk, vannak tanítások, rendszeres dicsőítések, beszélgetések, imaközösségek, játékok, kirándulások, és olykor még táncest is. Ha olyan helyen vagyunk, amely ezt lehetővé teszi, akkor strandolás is van, szóval nagyon sokféle programot biztosítunk.” Állandó helyszínük nincsen ezeknek a hétvégéknek, ezért több helyen voltak már, többek között például a Balatonszárszói SDG Konferenciaközpontban is.

Megváltozott világban
Adódik a kérdés, hogy miért tűnik sokszor úgy, mintha manapság nehezebb dolguk lenne az egyedülállóknak, akár hívők, akár nem. Szilvia úgy látja, talán a múltban, amíg jóval többen éltek falvakban, mint most, a helyi közösségek könnyebben gondoskodtak arról, hogy mindenki párt találjon. „Ma már egyre ritkább, hogy a család vagy a szülők érdemi segítséget tudnának nyújtani ebben a kérdésben. Vannak, akik olyan családban nőttek föl, ahol nem is tudtak lelkileg kapcsolódni a szülőkhöz.” Gyakran előfordul, hogy még a gyülekezetek sem tudnak mit kezdeni az egyedülállókkal.



A mai világban kényelmesebbnek tűnhet a szingli élet, és nemcsak a keresztények számára – folytatta a felsorolást. „Amióta a nők is dolgoznak, nincsenek rászorulva annyira, hogy feltétlenül férjhez menjenek, így magasabbá váltak az elvárásaik is. Akik pedig csalódtak, a múltbeli tapasztalatok miatt, nem mindig mernek belevágni egy új kapcsolatba. Ha valaki egyedülállóként gyermeket nevel, hihetetlen sok feladatot kell egyedül megoldania – két ember helyett –, amiben megedződik, erősödik.”

Sokszor hallani, hogy a keresztényeknél is válságba került a házasság. Szilvia úgy véli, ez a megállapítás pontatlan, mert csak a felbomló házasságok számát veszi figyelembe. „A világban viszonylag kevés házasság köttetik ahhoz képest, hogy mennyien élnek együtt. Ha az együttélések felbomlását is beleszámolnánk, akkor látnánk, hogy jóval több világi párkapcsolat bomlik fel, mint keresztény – nyilván ez esetben azt is nézni lehet, hogy az együttélésekből mennyi marad meg.” Szerinte a hívó egyedülállókkal sem csupán azért kellene többet foglalkozni, mert növekszik a számuk. „Nehéz ránézésre megmondani, hogy hány egyedülálló van a gyülekezetekben, vagy kinek mekkora kereszt ez az életében. De pont ezért fontos, hogy észrevegyük, ha a közösségünkben valaki segítségre szorulna a párválasztás terén.”



Üzenetekből épülni
A SingleCross alkalmain elhangzó tanítások olykor nemcsak keresztények, sőt, nemcsak egyedülállók számára lehetnek hasznosak, és van rá mód online is megtapasztalni mindezt. A szolgálat YouTube csatornáján sok felvétel elérhető, így bárki számára adott a lehetőség, hogy épülhessen ezekből az üzenetekből. A Házasság hetén pedig már második éve tartanak online foglalkozást. Van, amelyik ingyenes, és van, amelyik regisztrációs díjjal jár, de amelyikért fizetni kell, az interaktív és egész estés alkalom. A járványidőszakban minden foglakozást online tartottak meg, hiszen egyedülállók számára különösen nehéz elzártan élni, de most már személyesen találkoznak, amíg csak lehet.

Jelenleg a nyári rendezvényeik szervezése köti le a figyelmüket. A 2022. augusztus 17-21. között Balatonszemesen zajló Balaton-NET rendezvényére például három szemináriummal is készülnek. Terveznek tanítást, beszélgetést, interaktív foglalkozást, de hogy pontosan milyen programokat hirdetnek meg, az még formálódik. „Majd ahogy az Úr vezet minket” – mondta erről Szilvia. A részvételhez nem kell ajánlás, nem kell külön regisztrálni sem, ez ingyenes szolgálat lesz, amely más, mint a klasszikus SingleCross hétvégék. „Mindenkit szeretettel várunk, aki csak úgy érzi, hogy ezáltal épülni tudna, vagy az a reménysége, hogy valami fontosat vihet majd magával a megtapasztaltakból.”


Barna Bálint
Képek: Bráz Ábel, SingleCross