Ketten egy kenuban

„A házasság emberhez méltó életforma, amelynek rangja van. Misztérium, titok, amelyet egy életen át fejteget az ember. A legintimebb közösség, amit nem lehet tovább fokozni.”

A Házasság hete több mint húsz országban működő nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek. Magyarországon idén tizenharmadik alkalommal kerül sor az országos méretű rendezvénysorozatra, amely a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával valósult meg, és amelynek főgondnoka 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. 



Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója és egyben a Házasság hete országos koordinátora köszöntőjében arról beszélt, hogy a mozgalom sikerességét mutatja a közel 100 településen zajló 300 program. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai arra engednek következtetni, hogy a házasulási kedv növekedésnek indult, és ez a jelenség nem kampányszerű, hanem a hozzáállásban, megítélésben is tartósan pozitív változás állt be. Az igazgató szerint a Házasság hete mozgalom is hozzájárult ehhez, ugyanakkor a sikerességük mértéke nem fejezhető ki puszta számokkal. „A statisztikai adatok nem változtatnak meg semmit, de az élettörténetek igen” – fogalmazott.

„A mesterséges intelligencia térhódítása olyan mértékű technológiai fejlődést hozhat majd személyes életünkbe, amely a párkapcsolatokat is óriási kihívás elé fogja állítani. Az egyén kényelmét maximálisan kiszolgáló technika végletesen rászoktathat arra, hogy azt keressem, nekem mi a jó, ahelyett, hogy azt nézném, nekünk mi a jó. Egy tartalmas párkapcsolat érdekében azonban sokszor egyéni áldozatokat is meg kell hozni.” A mozgalom célja a motiváción túl, hogy jó és tartós házasságok születhessenek, és olyan otthonok, ahová szívesen megy haza férj, feleség és gyerek. „Aki házasságban él, fejezze ki szeretetét házastársa iránt! A bizonytalan kapjon biztatást, a válságban élő reménységet.”

Teremtett rend és biztonság
„Számomra a Házasság hete nem csupán a házasság intézményét népszerűsíti, hanem kifejezetten a keresztyén házasság fontosságára emlékeztet” – mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Beszédében kifejtette: nem az ember talált rá a másikra, hanem Isten szerzett hozzá illő segítőtársat, amikor látta, hogy nem jó az embernek egyedül. Isten teremtett rendjének a része mindez. Ez a rend azonban napjainkra a feje tetejére állt, ezért sokan unalmasnak állítják be a házasságot, a paráznaságot pedig önkiteljesedésnek. „Vissza kell állítanunk a talpára ezt a felfordított poharat.” A házasságban helye van a hitnek, mert segíthet megszilárdítani az elköteleződést.

Ha megragadja az embert a másik lelke, akkor ebbe a vonzásba az idő múlása sem hozhat érdemi változást. „A házasság emberhez méltó életforma, amelynek rangja van. Misztérium, titok, amelyet egy életen át fejteget az ember. A legintimebb közösség, amit nem lehet tovább fokozni” – fejtette ki. „Ha a kapcsolati szálakat egy keresztszál fogja össze, akkor lesznek együtt szövetté. Ez a keresztszál valóban kereszt-szállá lehet, ha Jézus Krisztus keresztjén alapul. Ez azért is fontos számunkra, mert a házasság egyben Krisztusnak és az ő egyházának a kapcsolatát is kifejezi. Ezt szem előtt tartva lehet igazán felemelő és megtartó kapcsolattá a házasságunk.”



Mohos Gábor esztergom–budapesti katolikus segédpüspök arról beszélt, hogy a teremtett világunknak rendje van, amelyet a természet törvényei tartanak fenn. Ennek köszönhető, hogy kiszámítható, tervezhető a holnap. „A házasság hasonló biztonságérzetet adhat. Épül, fejlődik, növekedik, változik, de végig létszükségletünk marad. Több mint intézmény: szabad, életre szóló elköteleződés, amelyben az ember megtapasztalhatja, hogy biztonságban van, és amelynek keretein belül Isten csodálatos módon bevonja az embert az élet továbbvitelébe. A mai világban is azt kell felmutatnunk, hogy ez az az életközösség, amely emberi feltételeket biztosíthat számunkra.”



Tari Annamária pszichoterapeuta arra figyelmeztetett, hogy a párkapcsolatainkra is másként kell vigyáznunk az online térben. „A mérhetetlen információmennyiség azt sugallhatja, hogy mindig van szebb, jobb a társunknál. A fiatal generációt mindenben a keresés izgalma hajtja, és ezt várják el a párkapcsolattól is. Karakterfüggő is, hogy ki mennyire tud elszakadni ettől.” Amikor az ember megtalálja a társát, úgy érzi, hogy megérkezett. A házasság azonban olyan, mint egy cserepes virág: művelni és gondozni kell, hogy el ne száradjon. A kölcsönös tisztelet, érdeklődés, megbecsülés, a közöny elkerülése, a megfelelő kommunikáció és odafigyelés, a közös programok segíthetnek abban, hogy a kapcsolat egy életre szóljon.

A jó csapatjáték alapjai
A Házasság hete idei arcai Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter.

„Mindannyian a boldogságot keressük. De nem a hírnév, a vagyon, a kemény munka hozza ezt el, hanem a minőségi kapcsolataink. Mi abban hiszünk, hogy a jó kapcsolataink alapja a kettőnk közötti harmónia”

– fogalmazott Rudolf.

„Nincsen recept a jó házasságra, mindenkinek meg kell találnia a saját útját. Az esküvőhöz nem kell vizsgát letennünk, pedig sok mindent meg kellene tanulni előtte. Sokszor úgy érzem, mi is csak most, tizennyolc év házasság után kezdjük el kapisgálni, hogy mi is a lényeg” – tette hozzá Eszter.
Az idei rendezvénysorozat általuk választott mottója: „Csapatjáték szerelemmel”.



A Semsei-házaspár szeret vízitúrázni, éppen ezért a kenuzás hasonlatán keresztül szedték össze, mik a jó csapatjáték alapjai a házasságban.

  • Az első: egy életre szóló, hosszú úthoz jó csapattárs kell.
  • A második: evezéskor figyelni kell egymásra, közös ritmust kell kialakítani.
  • A harmadik: egy kenuban evezünk. A mi sokszor előtérbe kerül az énnel szemben, és a kenuban mindenkinek van feladata.
  • Negyedik: edzés egy életen át. Nem engedhetjük el az evezőket. „Az Úr is benne van a kenunkban, és úgy kell imádkozni hozzá, mintha minden rajta múlna, de úgy kell dolgoznunk, mintha minden rajtunk múlna. Ha nyugodt vizeken nem működik a csapatjáték, a vadvízi evezés se fog menni” – figyelmeztetett Eszter.
  • Az ötödik: örömmel, játékossággal evezzünk! Kellenek a pillanatok, amikor töltődni tudunk, kell a flow-élmény. Az együtt töltött idő nagyon fontos, csakúgy, mint a humor, a nevetés. „Azokon a kérdéseken ne rágódjunk, amelyeknek egy év múlva nem lesz jelentősége! Sok konfliktus megoldható lehet egy egyszerű kő-papír-olló játékkal is. Jegyesek felkészítésekor egy követ adunk nekik ajándékba, hogy felhívjuk erre a figyelmüket” – magyarázta Rudolf.
  • A hatodik: szerelemmel mindhalálig. A szerelem változik az évek múltával, más lesz, mint a kapcsolat elején, de lehet egyre mélyebb is. Fontos, hogy mindezek mellett megmaradjon valódi szerelemnek, még akkor is, ha nem a kezdeti tűzzel lobog.

„Nincs tökéletes kapcsolat, de attól lesz egyre jobb, hogy mindketten dolgozunk rajta” – fogalmazott a Semsei-házaspár a Parókia portálnak adott interjúban. A velük készült beszélgetést teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják el.

Az idei Házasság hete során február 9-től egy héten át ismét számos budapesti, vidéki és határon túli helyszínen több száz előadással, kulturális programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család fontosságára. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, a www.facebook.com/hazassaghete, illetve a www.instagram.com/hazassaghete oldalon érhető el.


Barna Bálint

Fotók: Füle Tamás