Randevú egy életen át

Házasságban, családban élni jó, de egyben közös felelősség is. Nem csak a világ változik folyamatosan, de mi is, ezért fontos, hogy párkapcsolatunk velünk együtt változzon. A házasság hetének egyik feladata, hogy mindebben segítséget nyújtson nekünk.



A hazai keresztény egyházak és civil szervezetek immáron tizenkettedszerre szervezik meg Magyarországon a házasság hete rendezvénysorozatot. Az eredetileg Angliából induló kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét a házasság és a család fontosságára, és emellett segítséget is nyújtson házasságra készülőknek és a házaspároknak egyaránt a közös útjuk során. Ezt szolgálják a számtalan helyszínen, széles körű összefogással születő programok, amelyek mára már négy földrész huszonegy országában zajlanak – 2008 óta hazánkban is.

A házasság minden kultúra kezdete és csúcsa – idézte Johann Wolfgang von Goethe gondolatait Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke. Beszédében felvázolta a házasság hetének közel két évtizedes történetét. Ennek során elmesélte azt is, hogy a legelső magyarországi alkalomra még a nemzetközi mozgalmat elindító Richard Kane is eljött. Az idei sajtótájékoztató helyszíne a Benczúr Ház volt, a központi programok fővédnöke pedig 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.



Pozitív hozadékok
„Egy társasházban mindenki tud a problémás párról, de a hétköznapi, jól működő családok hozzájuk képest láthatatlanok a lakóközösség számára” – kezdte egy hasonlattal köszöntőjét Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója. „Szükséges ez a hét, amikor a házasság előnyeit hangsúlyozhatjuk. Azt, hogy miért jó ez a családoknak, gyerekeknek, és miért fontos mindannyiunk egészsége számára. Világszerte több millióan ünneplik már a házasság hetét, tehát egyre többen döbbenhetnek erre rá” – mondta Herjeczki.

„Korábban nem gondoltam volna, hogy 2010 és 2016 között majd közel másfélszeresére fog nőni a hazai házasságkötések száma. A házasulási kedv növekedése nem kampányszerűen következett be, hanem tartós folyamat eredménye lehetett. Ez nemcsak az adópolitikai lépések következménye, hanem a házasság hetének is a pozitív hozadéka” – vélte a mozgalom országos koordinátora. Szerinte éppen ezért fontos, hogy elérhető közelségbe hozzák a jó példaképeket. Ezt a célt szolgálják mind a központi, mind a helyi szervezésű rendezvényeik. Már most több mint kétszáz program közül lehet választani, emellett egy Házasság START címen online tréninget is indítanak. „A közösségi média mélyen belenyúl emberi kapcsolatainkba, a házasságokba is, de az emberi vágyak nem változnak. Az értékek megőrzése mellett haladni kell a korral” – indokolta a digitális újítás fontosságát Herjeczki.



„Tudom, hogy sokaknak fájó gondolat és emlék a házasság, mégis arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a család, a közösség ereje ezen alapszik, és emiatt az egész ország élete is. Arra kérünk tehát mindenkit, hogy erősítsék meg elköteleződésüket! Ebben kíván segíteni programjaink mellett a Family magazin tematikus különszáma is. Azt szeretnénk, ha mindenki jó házasságban élne, aki pedig már jó házasságban él, annak még jobb legyen a házassága” – zárta gondolatait a Harmat Kiadó igazgatója.

Amivel gyermekeinknek tartozunk
Pethesné Dávid Beáta egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézetének igazgatója harminc éve kutatja az emberi kapcsolatokat. Beszédében felidézett egy 2014-es tanulmányt, amely arra hívta fel a figyelmünket, hogy száz év alatt mennyit változott a várható élettartam. Ez komoly hatással van a házasságok, családok életére is. „Randevú egy életen át – ez lett az idei jelmondata a házasság hete házaspárjának. De mit jelent manapság az egy életen át tartó randevú? Ez nagyon hosszú időszak lett, és ezt is figyelembe kell venni a párkapcsolatokban.”



Emellett a társadalom is megváltozott, a normák is változtak; nehéz ma már a többség által is elfogadott értékeket találni. Pethesné Dávid Beáta szerint fontos változás az is a párkapcsolatokban, hogy egyre későbbre tolódik az elköteleződés ideje, és emiatt a gyermekvállalásé is. Ez kihat mindannyiunk életére. „A felelősségre szeretném felhívni a figyelmet. Arra a felelősségre, amellyel gyermekeinknek tartozunk. Nem csak a döntéseink, de a nem-döntéseink is következményekkel járnak.”

Egymás kezét megtalálni
„Sok mindenért vagyok hálás a szüleimnek, de a leginkább azért, hogy nagyon szerették egymást” – mondta Székely János szombathelyi katolikus megyéspüspök. „Sokat emlegették nekem azt a padot a Margitszigeten, ahol annak idején elhatározták, hogy összekötik az életüket. Minden évben felkeresték egyszer ezt a helyet. Még idős korukban is irigykedve nézték őket, ahogy minden vasárnap kézen fogva mentek a templomba.” A megyéspüspök szerint egy szülő azzal adhat a legtöbbet gyermekének, ha szereti a párját. „A keresztény felfogás szerint a világ szeretetből fakad. Örök szülés, örök életátadás jellemzi.”

„Amit tehát Isten egybekötött, ember el ne válassza!” – idézte a Szentírást a megyéspüspök. „Ez az igeszakasz nem tilalom, nem törvény, hanem örömhír. Annak az örömhíre, hogy a teljes önátadás létezik, hogy ezt meg lehet élni” – fejtette ki. Szerinte a házasság hetének idei mottója, a Randevú egy életen át azért is fontos, mert kifejezi, hogy a házastársak nem magukban járnak. „Az ember folyamatosan változik. Ha magányosan rója az útját, akkor eltávolodik a párjától. Csak két ember képes az őket elválasztó falakat lebontani, egymás kezét megtalálni.”



Egy jó házassághoz hosszú távon kell a humor, a belátás és sok ráfordított idő. Ezért fontos Székely szerint, hogy a házaspárok mindig éljék meg a házasságukat, szánjanak egymásra elegendő minőségi időt. „Erich Fromm A szeretet művészete című könyvében kifejti, hogy a házasság nem a birtoklásról vagy az élvezetről szól. A szeretet művészet: az egység csodája, egy emberfeletti remekmű, de nagyon sokat kell tenni érte” – folytatta a megyéspüspök. „A házasság hete erősítse meg mindenkiben azt, hogy családban élni jó. Erre teremtettünk.”

Megújító és megmentő szeretet
Mi segíthet bennünket az elköteleződésben? Ráadásul olyan világban élve, ahol mindent lecserélhetünk? – tette fel a kérdést Kondor Péter evangélikus püspök, aki hangsúlyozta: a házasság egy férfi és egy nő Isten előtt kötött szövetsége. „Nem jó az embernek egyedül lennie – ezt mondja az Ige, és éppen ez a lényeg! Kell a vágy a társ után, ettől lesz a házasság egy életen át tartó szövetség. Ennek során Isten számtalanszor megújít minket; külön-külön is, de a társunkkal közösen is” – mondta Kondor Péter.



A társunk Isten ajándéka, nem a mi szerzeményünk. Éppen ezért azok a házasságok szoktak zátonyra futni, amelyeknél az egyik fél a saját kezébe akarja venni a kapcsolatot, hogy úrrá lehessen rajta. Csak Isten kezében tud megmaradni, meggyógyulni egy házasság. „Isten minden közösséget a szeretetével teremt. A házastársunk szeretetén az Ő szeretete ragyog át. Ezért merhetünk odaállni Isten elé, hogy segítsen meg minket. Ez mentheti meg szeretteinket, a családokat, a nemzetet is” – biztatott az evangélikus püspök.

Hetente randevú
Gorove László és felesége, Gorove Kriszta tanár az idei házasság hete arcai. Jegyesoktatási programot is tartanak, ennek során a kommunikáció, a humor és a rituálék szerepét is vizsgálják a házasságokban. Öt gyermekük és tizenkét unokájuk van.



„Hogy miért mi lettünk a házasság hetének idei arcai, nagykövetei?” – tette fel a kérdést Gorove László. „Jogos a kérdés, hiszen picike pontok vagyunk csupán. Nem is annyira híresek, mint a korábbi párok, akik a házasság hetének előző arcai voltak. Úgy gondoltuk, hogy harmincnyolc év házasság után már ki merhetünk ide állni, de még nem vagyunk annyira öregek, hogy ne tudjunk mesélni magunkról.” Hozzátette: ez alatt a harmincnyolc év alatt sokszor kerültek ők is nem várt helyzetbe, és nem mindig rajtuk múlt, hogy sikeresen kerültek ki belőle.

Gorove Kriszta ennek kapcsán bevallotta: náluk is előfordult, hogy szerencséjükre csak úgy megoldódtak a dolgok. Tíz év házasság után azonban úgy döntöttek, többet kell tenniük a kapcsolat megmaradásáért, ezért elhatározták, hogy hetente egyszer elmennek kettesben randevúzni. „A mi életünkben sok a jövés-menés. Ennyi gyerek mellett mindig zajlik az élet. Ennek ellenére ragaszkodtunk a heti egy randevúhoz, ez nem maradhatott el. Nem mondhatjuk, hogy kevés az időnk.” Volt, hogy terhesen, a kórház kertjében koccintottak a házassági évfordulójukra. „Csak az a kérdés, hogy van-e elég fantázia ehhez. Kezdjétek el ti is a randevúzást, akik pedig már belefogtak, azok sose hagyják abba!”


A házasság hete idén február 10. és 17. vasárnap közé esik. A részletes programokról és a további tudnivalókról itt lehet tájékozódni.

Fotók: Mészáros Péter/Harmat Kiadó