Semmelweis-nap a Bethesda Gyermekkórházban

Semmelweis-nap, július elseje az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a legnagyobb intézményi elismerést, a Bethesda-díjakat és különleges módon köszöntötték az egészségügyben dolgozókat.

Júniusi izzasztó kánikula, hétköznap délután, tán az év egyik legmelegebb napja. Mégis erős a vágy a közösségre, az összetartozásra, különösen a távolságtartás, a maszk, a szkafander hosszú hónapjai után. Erős a vágy az ünnepre, felidézni, kik is az elődök, vajon mit tanácsolnának ebben a megterhelő időszakban. Kicsit emlékeznek, felidézik Semmelweis Ignác alakját, de mégis inkább a közelmúltból próbálnak felocsúdni a résztvevők. Különös ereje van ilyenkor minden jó szónak, kitüntetésnek, díjnak, legyen akár díszes papírból, amelyet Miniszter Úr ad át, vagy ezüstösen csillogó plakettből, mint a Bethesda-díj, vagy éppen mézeskalácsból, mint idén a „korona-díj”, mellyel a COVID-ban legtöbb munkát végző kollégákat tüntették ki.


Az idei év meghívott előadója dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ vezetője volt, aki bölcsességgel, szakmai profizmussal, lélekkel avatta be a gyermekgyógyítókat a gerincsebészet és az általa vezetett intézmény rejtelmeibe. Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy „az elmúlt egy év rendkívüli kihívásait csak az igazi közösség képes túlélni, a rábízott feladatokat jól menedzselni. Ezért is vagyok végtelenül hálás, hogy team-ben, közösségként dolgoztak a munkatársak, legyen szó COVID-szűrésről, lakossági oltás szervezéséről, vagy a sajtóból is jól ismert SMA-betegek kezelésének forradalmian új génterápiájáról.”

Az ünnepséget követően a Te is segíthetsz Támogató Alapítvány fából készített kézműves szíveket osztott minden dolgozónak, személyes üzenettel, Bibliából választott igével.

Egy gyermekkórház ünnepe a gyermekeké is, így külön öröm volt, ahogy a kórház gyermekpszichológusa, Korzenszky Klára és a krónikus beteg gyerekek bejáró táborozói dobbal, dudával, énekkel tették önfeledt hangulatúvá az ünnepet.

Kinevezések:
Főorvos: Szalkay Krisztina
Adjunktus: Trevic Thibault

Kiemelt idei Bethesda-díjasunk, akit Simon András művész úr Jézus meggyógyítja a beteget című képével ajándékoztunk meg:
Dr. Kollák Zita főorvosnő

Miniszteri elsimerő oklevelet kaptak:
Pap Márta
Tóth Judit
SMA-Munkacsoport – vezető: Dr. Mikos Borbála orvos-igazgató          

A Bethesda Gyermekkórházban kétéves munkával létrehozott multidiszciplináris SMA Gyógyító Team közös erőfeszítésekkel elérte, hogy hazánkban egyedülállóan mindhárom SMA kezelésére alkalmas gyógyszer elérhető legyen a Bethesda Gyermekkórházban. A Spinraza és a Zolgensma után 2020 nyarától a törzskönyvezés előtt álló Risdiplam is bevezetésre került. A három gyógymód, eljárás köré szerveződött szakmai közösség az SMA Gyógyító Team-ben egyesítve munkáját nemzetközi léptékben is kimagasló szakmai és terápiás tapasztalatot halmozott fel rövid idő alatt, és lehetővé tette a korábban rossz prognózisú betegségben szenvedő gyermekek és családjaik életminőségének javulását.

 

Bethesda díjat kaptak:

  1. Bálint Emese
  2. Baranyai Nikolett
  3. Bárkai Anikó
  4. Csikós Bálint
  5. Fenyvesi Krisztián
  6. Hajma Károlyné
  7. Dr. Hantos Mónika
  8. Horváth Erika
  9. Korzenszky Klára
  10. Kurucz Mihályné
  11. Ligeti Nóra
  12. Nagy Mónika
  13. Dr. Putz Réka
  14. Dr. Rácz Anikó
  15. Dr.Sűrű Diána
  16. Dr. Szőke Éva
  17. Topolánszkyné Zsindely Katalin
  18. Dr. Zágonyi Kristóf

Csoportos Bethesda díjat kaptak:

Oltóhelyparancsnokok közössége
Bencze János, Dr. Bodó Tímea, Dr. Csitos Ágnes, Dr. Csohány Ágnes, Dr. Erdélyi Fruzsina, Dr. Hirsch Anikó, Dr. Hornok Zita, Dr. Kárász Hajnalka, Dr. Kollák Zita, Dr. Mércz Ágnes, Dr. Mertz Katalin, Dr. Paraicz Éva, Dr. Putz Réka, Dr. Rácz Anikó, Dr. Tóth Katalin, Dr. Vajtai Luca, Dr. Zágonyi Kristóf

Gyógyszertár közössége

 

Korona díjat kaptak:

  1. Bencze János
  2. Dr. Czelecz Judit
  3. Dr. Erdélyi Fruzsina
  4. Juhász Anna
  5. Kemenesiné Lakatos Eszter
  6. Kertész Balázs
  7. Kiss Sándorné Rozál
  8. Dr. Molnár Eszter
  9. Rideg Gyula
  10. Sorompó Anett
  11. Stiller Viktória
  12. Dr. Szabó Cecília
  13. Szolnok Katalin
  14. Tamásné Bese Nóra
  15. Dr. Zilahy Mónika

 

Képek: Bethesda Kórház

 

Semmelweis-nap a Bethesdában