Versenyfutás a kockás zászlóig

Padlógáz a hosszú egyenesben, kanyarban előzés, kockás zászló. Mindez valósággá lett a Mérnökmisszió által a 2020/21-es tanévben szervezett REFORMula Challenge – Református Középiskolások és Egyetemisták Innovációs Versenyén, ahol 14 csapat 78 fiatalja viaskodott egymással a Kárpát-Medence minden tájáról az online térben. A Csillagponton pedig újra felbőgnek a motorok, az érdeklődők maguk is részesei lehetnek a versenyzés élményének.

Minden futam leintésig tart, nem dőlhetünk győztesen hátra – többféle értelemben is igaz volt ez a REFORMula Challenge innovációs versenyen. A rendhagyó versenyt a Mérnökmisszió azzal a szándékkal hívta életre, hogy egy játékos verseny segítségével teremtsen hidat a keresztyén hit és mérnöki tudományok világa között. A 2020/21-es tanév felhívására Pápáról, Tatáról, Budapestről, Gödöllőről, Kassáról, Miskolcról, Debrecenből, Nagyberegből és Székelyudvarhelyről jelentkeztek 4-10 fős fiatalokból álló csapatok, akik építészeti, járműmérnöki és hitéleti területen mérték össze ismeretüket és kreativitásukat.



Úton a dobogóig
A fordulatokban gazdag innovációs verseny során a csapatoknak elsőként építészeti feladatokat kellett megoldaniuk, azaz a református múltunkhoz és jelenünkhöz kapcsolódó épületeket (pl. könyvtár, iskola, modern templom, biológiai kutatóközpont, kórház) kellett tervezniük különböző bibliai vezérigék mentén. Második lépésben a csapatoknak egy-egy versenyautót kellett kifesteniük számítógépes programmal úgy, hogy azok megjelenésükkel és szimbolikájukkal kortárs módon közvetítsenek keresztyén üzenetet. Harmadszor, a csapatoknak be kellett programozniuk egy kisméretű önvezető virtuális járművet, amelyekkel részt vettek 2021 március 6-án REFORMula Challenge I. Budapesti (online) Nagydíján egy körversenyben. A járműverseny nehézségét az jelentette, hogy gumicserék és tankolások helyett a csapatok bibliai kvízkérdések helyes megválaszolásával gyűjthettek energiát a járműveiknek. A verseny az utolsó kanyarokig nyitott volt, amikor is például az élen haladó tatai The Ultimate Gamblers csapat járműve balesetbe keveredett egy másik konkurens versenyautóval és így végül nevető harmadikként a futamot a szintén tatai Szomorú Szamurájok csapat nyerte meg. Az teljes innovációs verseny összetett pontozása alapján a REFORMula Challenge I. Budapesti (online) Nagydíját azonban a Gödöllői Református Líceumból nevezett GiRL csapat nyerte meg, második lett a Tatai Református Gimnázium Szomorú Szamurájok csapata, harmadikak lettek a miskolci Lévay József Református Gimnázium MY$kolcz csapatának fiataljai.



A boxutca sűrűjében
A verseny szervezése során azonban a Mérnökmisszió sem dőlhetett hátra. A járványügyi helyzet változásai miatt ugyanis többször kellett módosítani az eredeti programtervet egészen addig, míg a kockás zászlót a REFORMula Challenge I. Budapesti (online) Nagydíján meg nem lengették. Az online tér nehézségei ellenére azonban a Mérnökmisszió olyan programot hívott életre, amelyben együttműködő partnernek meg tudta nyerni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karát, illetve Design Terminal startup ügynökséget, a Magyar Bibliatársulatot, valamint a mérnöki-hitéleti verseny támogatójául az Innovációs és Technológiai Minisztériumot. A REFORMula Challenge programját az érdeklődők a Kutatók Éjszakájának BME-s programkínálatában, illetve egy 2021 március 12-i REFORMula+ online adásban is megismerhette a nagyközönség, ahol műszaki tartalmak mellett az önvezető járművek egyes etikai kérdéseinek keresztyén szempontú megközelítésével is találkozhatott. Továbbá, az innovációs verseny járműversenye egyéni jelentkezők számára a BME-n külön is meghirdetésre került, így a verseny maga, célját betöltve, missziós eszközzé vált az egyetem falain belül és kívül egyaránt.

A Mérnökmisszió másik nehezített pályája az egyetemistákat és fiatal felnőtteket a BME-n összefogó Műegyetemi Református Közösség online térben való összetartása volt.  A Mérnökmisszió közössége komolyan vette, hogy számukra a „kockás zászló” a tanév végével lesz csak meglengetve. Az összetartást a baráti kapcsolatokon kívül a tavaszi félév egészének tematikája, az Önmegváltási kísérleteink szemben az egyetlen Megváltóval izgalmas témája is segítette. A járványügyi helyzet változásával hol a BME Imatermében, hol az online térben, hol pedig az utcán sétálva találkoztak, június végén pedig egy csendeshétvégét tölthettek együtt Balatonfűzfőn. A Mérnökmisszió közössége így reménységgel tekint arra, hogy szeptembertől újra tárt kapukkal fogadhatja csütörtök esti alkalmain nemcsak a BME-s, hanem minden érdeklődő egyetemista fiatalt.



A Csillagponton újra felbőgnek a motorok
De addig is van lehetőség találkozni a Mérnökmisszióval az idei debreceni Csillagponton a Lehetőségek Piacán és a Főépületben rendezett programjaikon (Versenyezz a robottal, Biblia és kémia). Itt az érdeklődők kipróbálhatják a REFORMula Challenge-en szereplő kisméretű versenyautókat és maguk is ringbe szállhatnak egy virtuális önvezető autóval szemben – ifi csapatok pedig akár egymással is. A Csillagpont egyik érdekessége, hogy a találkozó hivatalos mobil applikációját idén is a Mérnökmisszió villamosmérnökei és programozói készítették.

De miért is lesz érdemes mindenkinek kipróbálni a versenyzést, aki részt vesz a Csillagponton? Mert a REFORMula Challenge maga is azt bizonyította, hogy nem igazak a sztereotípiák, miszerint egy mérnöktől távol áll a hit, egy mérnök csak férfi lehet, valamint különleges ismeretekkel kell rendelkezni annak, aki a mérnök akar lenni. A Nagydíjat elnyerő gödöllői líceumi GiRL csapat ugyanis – ahogy a neve is mutatja – egy kizárólag hölgyekből álló csapat, akik háromnegyede éppen a 8. osztályt végezte. Nekik ezúton is gratulálunk, mindenki mást pedig bíztatunk a Mérnökmisszió sátrának felkeresésére és a jövő évi REFORMula versenyen való részvételre!


Németh Balázs
Képek: Mérnökmisszió

 

REFORMula Challenge 2020/21