Vigyázzunk egymásra!

Mától újabb szigorításokat vezetett be a kormány a koronavírus-járvány miatt. Sok múlik rajtunk, állampolgárokon. Miben reménykedhetünk és mire kell figyelnünk most? Kérdéseinkre Falus András immunológus professzor válaszolt.

December közepére a kórházak elérik teljesítőképességük határát, ezért csökkenteni kell az egészségügyre nehezedő terhet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök november 3-án. Nyilatkozatát egy héttel később, azaz ma nulla órától szigorú korlátozások követték. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki a járvány csúcsidőszaka alatt betegszik-e meg, és milyen ellátásban részesülhet, ahogy az sem, egészségügyi dolgozóként milyen terhelésnek lesz kitéve. A tavaszihoz hasonló elővigyázatosságra most, amikor meredeken nő a megbetegedések száma, még inkább szükség van.

A parlament döntése szerint mától este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lép életbe. Minden gyülekezés tilos lesz, az MRE Zsinatának Elnöksége további intézkedésig arra kérte az egyházközségeket, hogy szintén november 11-től szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat. A középiskolák és a felsőoktatási intézmények digitális tanrendre állnak át. Bezárnak a kollégiumok és az éttermek, az üzletek pedig egységesen este 19 óráig lehetnek nyitva. A családi összejöveteleken legfeljebb tízen vehetnek részt, kis létszámú, zártkörű esküvőket lehet csak tartani, a temetéseken pedig legfeljebb 50-en vehetnek részt. Sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartanak csak, a szabadtéri egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport már nem. Bezárnak a múzeumok, színházak, uszodák, fitnesztermek és az állatkertek is. Tízezer főnél nagyobb települések egyes, a helyi polgármester által kijelölt közterületein kötelező lesz a maszkviselés. A korlátozások egyelőre harminc napig lesznek érvényben.

A mi felelősségünk is
A járvány terjedésének ebben a szakaszában minden kis lépés további láncreakciót indíthat el, mint ahogy minden kimaradó láncszem életeket menthet. Tegnap 4140 új megbetegedést regisztráltak, lapzártánkkor összesen 88 737 megbetegedésről tudunk. Ezt a számot 15-tel kell megszoroznunk ahhoz, hogy reális képet kapjunk a fertőzöttek valódi számáról – erősítette meg portálunknak Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár. Eszerint ma több mint egymillió (!) fertőzött lehet Magyarországon, vagyis csaknem minden 8. ember fertőz, még akkor is, ha nincs tünete. Ezért fontos mindenkinek maszkot viselnie, mert így biztosan megvédjük a környezetünkben tartózkodókat. „Nem az a veszélyes, aki megbetegszik, mert ő otthon marad, vagy rosszabb esetben kórházba kerül. Akiről nem tudják, hogy beteg, de fertőz, annak az elővigyázatlansága jelent egészségügyi kockázatot.”

Noha a tavaszi reakciót a lakosság és a kormány részéről egyaránt eltúlzottnak értékelhetik sokan, Falus András emlékeztetett: amit utólag látunk, azt nem láthattuk előre – akkor ez volt a felelős magatartás. A riasztó olasz, spanyol, francia képek ugyanis eljutottak hozzánk arról, hogyan eszkalálódik a járvány, ha nem tesznek eleget a védekezésért akkor, amikor még lapítható a járványgörbe. „A kormányzati intézkedések során azt kell eldönteni, mikor éri el az átfertőzöttség, a beazonosított (tünetes) betegek száma, és a halálozás azt a szintet, amikor már ez fogja megingatni a gazdaságot. A gyárakat nem lehet leállítani, de ha a napi halálozási szám százötvenre vagy kétszázra emelkedik, azt a gazdaság úgyis megérzi, mert nem lesz karanténon kívüli ember, aki dolgozhat.”

Falus András egyetért a legalább egy hónapos kijárási tilalommal, bár szerinte korábban kellett volna szigorítani. „A kórházak felvevőkapacitása egyre szűkül, miközben az esetszámok emelkednek – emögött ott vannak az elmúlt hetek kezdve a labdarúgó-mérkőzések egymástól tíz centire ordító szurkolótáboraival, a vendéglátóipari helyek zsúfoltságáig bezárólag.”

Az El País spanyol napilap könnyen értelmezhető animációkkal szemléltette, hogy mennyi idő alatt fertőződik át egy szoba vagy tanterem, mennyire hatékony a védekezés maszkkal és anélkül, illetve szellőztetéssel vagy annak hiányában. Továbbá, mennyivel növeli a vírusátadás kockázatát a hangos beszéd és a kiabálás.





 

Tesztekkel a fertőzési lánc megszakításáért
Az egyéni felelősségvállalás elkerülhetetlen tényező a járvány féken tartásában, de sokkal több tesztre is szükség lenne. „Magyarországon jelenleg alig több mint tizenötezer tesztet végeznek naponta, a beazonosított fertőzöttek száma pedig meghaladja az ötezret. Vagyis a megvizsgált emberek harmada pozitív. Ha legalább húsz-harmincezer tesztet végeznének, több fertőzöttet is találnának, akiket azonnal izolálni lehetne, így lehetne megszakítani a fertőzési láncokat.”

Jó hír, hogy a kórházi dolgozókat, a pedagógusokat és a szociális intézmények munkatársait mostantól hetente tesztelik, ezzel akár mintegy kétszázezerrel is nőhet a tesztelések száma hetente, a számos beteg, idős emberrel kontaktusba lépő kulcsszemélyek szűrése mindenesetre hatalmas előrelépés. Ezekkel az antigéntesztekkel a lakosságot is nagyobb számban lehetne tesztelni Falus András szerint. „Ez a PCR-hez képest kissé alacsonyabb érzékenységű, de annál gyorsabb vizsgálati módszer a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki a betegség korai szakaszában. Mivel nem annyira érzékeny, a feldolgozása egyszerűbb és jóval gyorsabb, negyed óra alatt megvan az eredmény. A tesztelést azonban nem az amúgy is túlterhelt mentősökkel kellene végeztetni.”

November 11-től a középiskolák és a felsőoktatási intézmények ismét átálltak digitális tanrendre, az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék viszont nyitva maradnak. Csakhogy a tünetmentes fertőzők legnagyobb számban épp a gyerekek között lehetnek. „A fiatalok védettebbek, emiatt gyakran a torkuk sem fáj. Az iskolák előtti hőmérsékletmérés azért értelmetlen, mert csak sorban állnak, egymáshoz jó közel, de a lázuk a lehető legritkábban szökik fel.”

Adassuk be a védőoltást!
Noha a koronavírus-járvány a száraz, meleg nyárban sem tűnt el, a nedves, hideg tél minden bizonnyal kedvez a vírus szaporodásának. Ezzel egy időben az influenzajárvány is újrakezdődik, a két vírus találkozása pedig egy ember szervezetében nemcsak megduplázza, hanem megsokszorozza a veszélyt, amit az rá nézve jelenthet. „Mindenkinek érdemes lenne beadatnia az influenza elleni védőoltást, ami legalább az egyik vírusfertőzés ellen immunitást biztosít két héten belül. Így ha bárki tüneteket észlel magán, legalább azt jó eséllyel kizárhatja, hogy influenzás lenne.” A kormány mindenki számára ingyenessé tette az influenza elleni védőoltást, a gond csak az, hogy nincs elegendő belőle – tette hozzá a professzor. „Sajnos nem rendeltek eleget, pedig ez nem olyan dolog, mint az élelmiszer, amit szükség esetén importálni lehet máshonnan, hanem hónapos előkészületeket kíván.”

A háromkomponensű influenzaoltásból idén egymillió-háromszázezer darabot állítottak elő, ahogy tavaly is. Tavaly a fele fogyott el, a többit ki kellett dobni – mondta Falus András. „Ezt nem lehet eltenni, ráadásul minden évben más a vírus, ami ellen kifejlesztik. Úgy hozzák létre, hogy tyúktojásban felszaporítják, majd izolálják a vírust, azután pedig hővel és bizonyos kémiai módszerekkel elölik. Így a teljes vírust megőrzik, de az már nem fertőz.”

A négykomponensű influenzaoltás nem elölt vírusból, hanem vírusdarabkákból áll. Azokból a vírus köpenyén található fehérjékből állítják össze, amelyek ellen immunválasz jöhet létre. Ebből mindössze százezer készült. „Ez a hatékonyabb, hiszen többféle vírusvariáns ellen is véd. Hosszú évek tapasztalata alapján azonban a háromkomponensű védőoltás is megfelelő védelmet biztosít, mellékhatása pedig minimális, pl. rövid ideig tartó izomfájdalmat okozhat.”

Míg az influenzaoltást akár egymásnak is be tudnánk adni, a lélegeztetőgépek kezeléséhez komoly szaktudás és szakmai tapasztalat szükséges. „Hiába a sok beszerzett műszer, ha a szakorvosi és az ápolószemélyzet létszáma nem elegendő. Valakinek folyamatosan ott kell ülnie, és mérnie a szívritmust, a légzést, a vér oxigenizáltságát, a veseműködést, és annak megfelelően kell adagolni az oxigénnyomást.”

Falus András hangsúlyozta: nem kezelhetjük úgy a járványt, hogy februárra lesz tizenötezer halott, őket elgyászoljuk, és majd túlleszünk az egészen. „Ez többezer ember életét jelenti, akiket meg lehetne menteni szigorúbb intézkedésekkel és transzparens kommunikációval. Nyolcmilliárd ember egészségéről van szó, a vírusfertőzés miatt eddig csaknem 1,3 millió ember meghalt. Az egész világ feszülten várja a híreket, nehéz is elválasztani a búzát az ocsútól. Ilyen légkörben az egymásnak ellentmondó információk bizalomvesztéshez vezetnek, ezért fontos lenne vállalni, hogy a szakemberek az aktuálisan legbiztosabb adatokra támaszkodva nyilatkoznak, egy napjainkban kialakult járvány természetéről és alakulásáról ezért nem lehet végleges kijelentéseket tenni.”

Ígéretes vakcinák
Jó hír, hogy lassan, de biztosan érkeznek jó vakcinák, és vannak jó hatóanyagok is, amelyek segítenek a szervezetnek a vírus leküzdésében. „Ilyen a favipiravir és a remdesivir – a Richter ez utóbbi gyártását el is kezdte, hiszen mindkét szer licencét felszabadították már. Nem lehetetlen, hogy a decemberre kilátásba helyezett orosz vakcina is jó lesz, nem becsülném le az ottani kutatókat, orvosokat, de sajnos egészen biztos, hogy vannak mellékhatásai. Nem végezték el ugyanis az Európában kötelezően előírt ellenőrzéseket. A védőoltás-ellenesek így is kiragadott, anekdotikus történetek alapján híresztelik, hogy általában az oltás veszélyes. A várható mellékhatások tovább erősíthetik az oltásellenességet.”

Ígéretes vakcinát fejleszt azonban több más gyógyszergyártó cég is, a Pfizer, a Sanofi, és van egy kínai vakcina is, amelyet Kanadában próbálnak ki, komoly ellenőrzéssel. Legkésőbb jövő év közepén biztosan eljutnak hozzánk ezek is, de a koronavírus nem fog eltűnni. „Ugyanúgy itt lesz, ahogy az influenza is, és abban is halnak meg emberek. A járványnak lesz hatodik, hetedik hulláma, de addigra nem is egy, hanem több védőoltás is lesz. Ami nem is baj, hiszen már most úgy tűnik, hogy a gyerekeknek mást kell adni, mint a felnőtteknek.”

De van még más reménykeltő tényező is: az emberi szervezet.

Mivel a krónikus betegekre és a 65 éven felettiekre különösen veszélyes a koronavírus, nem egyszer hallani, ahogy idős emberek arról beszélnek: ha ők megfertőződnek, biztosan belehalnak. Falus András szerint azonban a genetika szerepét nem szabad alábecsülni. „Nem ilyen gyorsan terjedő módon, de azért voltak a jelenleginél súlyosabb járványok. A 75-200 millió áldozatot szedő bubópestis-baktérium Európa 25 százalékát kiirtotta a 14. században, és elmúlt, hiszen voltak túlélők. Ez a genetika miatt van. Egyes emberek immunrendszerében van valami, ami megvédi őket. A védettségnek ez a szelekciója nagyon szomorú az egyén szintjén, de a populáció szintjén reményteljes. E mellé ma már felsorakozott az orvostudomány, a szociálpszichológia – az embereket lehet arra edukálni gyerekkortól kezdve, hogy tudják, milyen fontos művelet a kézmosás, a szellőztetés, és most a maszkviselés, a távolságtartás.”

Szedjünk D-vitamint!
A koronavírus-járvány tetőzése Magyarországon decemberre várható. „Egyszerűsítő matematikai modellek segítségével számolták ezt ki a hozzáértők, figyelembe véve a lakosság elhelyezkedését, a közlekedést, a centralizációt, a népsűrűséget, de mindezt befolyásolja még jó pár további tényező: a fegyelmezettség, a hagyományok, az elhízás, a dohányzás, az asztma, a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, sőt, legújabban a Down-kórosokat is a veszélyeztetettek közé sorolják.” A járványhullám egyszer vissza fog húzódni, és megnyugszik, de bármikor visszajöhet. „Az is lehet, hogy egyszer csak fogja magát és elgyengül – bár egyelőre nem úgy tűnik –, mindenesetre lehetnek olyan dinamikák a járványban, amelyeket nem értünk. A vakcinát és a jó gyógyszereket épp ezért nem lehet megúszni a leküzdésében. A D-vitamin jó gyógyszer, mert a legsúlyosabb, heveny tüdőgyulladással járó esetekben csökkenti a tüdőben feldúsuló bradikinin nevű anyag termelődését. Ez ideális esetben segíti a vérnyomásszabályozást és javítja az oxigénellátottságot, de a fertőzés hatására túl sok keletkezik belőle, és mivel nedvesség hatására úgy viselkedik, mint egy szivacs, gátolja az oxigénfelvételt. Mintha az ember egy vizes rongyot az arca elé szorítva kényszerülne lélegezni. Ezért fontos többek között a D-vitamin pótlása.”

Isten fölemelte a mutatóujját
Hosszú távon szükség lesz a betegségen még át nem esett fogékonyak és a vírusra már immunis, vagyis védett emberek azonosítására is. A fertőzés után kialakuló ellenanyagokat (antitesteket) a vérben kimutató tesztek információértéke limitált. Vagyis a távolságtartás csak rövid távon megoldás, hosszú távon védekezni csak megfelelő teszteléssel, modellszámítással és védőoltással lehet – mondta Falus András immunológus professzor a tavasszal portálunknak adott interjúban.

Hit és hiedelmek
A járvány tükröt tart: megmutatja, mennyire hatott ránk a korszellem, milyen életmódot folytatunk, és ez mennyire fenntartható valójában. Az új típusú koronavírus mellett azonban más is felütötte a fejét. „Nem hiszünk a hivatalosságnak, amit a rossz kommunikáció felerősít. Újfajta középkor kialakulásának félelme van bennem. Az tökéletesen igaz, hogy Isten kegyelme védhet csak meg bennünket, de ennek a kegyelemnek része a tudomány, annak az erőfeszítései. Az átlátható, egyenes, őszinte, árnyalatokat felmutató tájékoztatásra éppen ezért nagyobb szükség lenne, mint valaha. Ehhez felnőttként kell kezelni az embereket. Jó lenne, ha egy ilyen kataklizma után nem a hedonizmus és az önzés erősödne, ami abból a lemondásból ered, hogy úgyis meghalunk, hanem a hit.”

Média: a repedezett tükör
Tíz dolog, amit médiafogyasztóként átgondolhatunk a tudatosabb tájékozódásért.






 

Foglaljuk össze, mit tehetünk!
Naponta több mint száz ember veszíti életét a járványban – a számadatok mögött valódi emberéletek vannak, valódi szenvedéssel, és családok gyásza. Egyre több számunkra értékes ember életéért aggódunk, és a legszomorúbb, hogy nem ők az utolsók. De kik az elsők, akiknek az élete azon is múlik, amit a következő órákban, hetekben teszünk, vagy éppen amiről le tudunk mondani? Vegyük sorra, mi az, amit felelősségünk is megtenni magunkért, értük!

  • Viseljünk orrot és szájat takaró maszkot!

    A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség lefolyását nagymértékben befolyásolja, hogy milyen módon és mennyiségben kapta el a vírust valaki. Nem mindegy, hogy érintéssel jutott be a szervezetébe vagy rátüsszögtek. Legyünk tekintettel azokra, akik szeretnék védeni magukat és a családjukat! Nélkülünk nem fog menni nekik.
     
  • Alaposan mossuk, illetve fertőtlenítsük a kezünket! Fertőtlenítsük vírusölő szerrel a kilincseket és a különböző felületeket, sőt, a hazahozott élelmiszer csomagolását is.
     
  • A vásárlásokat és egyéb elintéznivalókat igyekezzünk tömbösítve, lehetőség szerint heti egyszer vagy online elvégezni! A nem sürgős ügyeket halasszuk későbbre!
     
  • Maradjunk otthon, ha mégis muszáj emberek közé mennünk, utaznunk, sorban állnunk, tartsunk 1,5 méteres távolságot!

    Bár fájdalmas lehet lemondani a személyes találkozásokról, de ha ez tavasszal indokolt volt, most még inkább az. Falus András elárulta: családjában Zoom-kapcsolaton keresztül ünneplik meg a születésnapokat, és úgy sejti, a karácsonyuk is ilyen lesz. A teljes lezárás nem tesz jót a léleknek, de arra nem is lesz szükség, ha józan belátással mi magunk korlátozzuk magunkat abban, amiben csak tudjuk.
     
  • Ha a családunkban valaki teszteredményre vár, az azt jelentheti, hogy már mi is fertőzöttek, sőt, fertőzők lehetünk – tünetmentesen is. Ez esetben kerüljük a kontaktust másokkal addig is, míg biztosabbat nem tudunk!

    Karanténba akkor kell vonulni tünetmentesen is, ha tizenöt percnél tovább szoros kontaktusba kerültünk egy bizonyítottan fertőzött személlyel az elmúlt 14 napban. A karantén hossza tünetmentes személyek számára 10 nap.

    A biztonság kedvéért ilyenkor is kérhetünk térítésmentes gyorstesztet. A mintavétel céljából felkereshető intézmények listája itt található. Az ingyenes teszt tíz nap eltéréssel újra igénybe vehető a karantén végén. 
     
  • Ha tüneteket észlelünk magunkon, hívjuk a háziorvosunkat, aki értesíti a mentőket – a mintavétel az otthonunkban történik, de az eredményre napokat kell várni. Addig, amíg nem érkezik megnyugtató válasz a negatív teszteredményről, ne menjünk emberek közé!
     
  • Étkezzünk egészségesen és mértéktartóan, végezzünk mindennap testmozgást és szedjünk D-vitamint!
     
  • Gondoskodjunk előre némi tartós élelmiszerről, higiénés eszközökről és szerezzük be azokat a gyógyszerkészítményeket (pl. láz- és fájdalomcsillapítót), amelyekre és amilyen mennyiségben szükségünk lehet nekünk és családtagjainknak egy esetleges megbetegedés és karantén során!
     
  • Otthon jobban fertőzünk, mint a munkahelyen, hiszen több időt töltünk együtt és szorosabb kontaktusban. Ha beteg van a családban, akkor lehetőség szerint el kell különíteni – külön szobában is egyen, igyon és aludjon –, a közös helyiségekben pedig ebben az esetben otthon is érdemes maszkot viselni mind a betegnek, mind a családtagoknak. Ennek érdekében szerezzünk be sok és valódi védelmet biztosító maszkot!
     
  • Végül pedig: tartsuk magunkat az aktuális korlátozásokhoz!