Hidakat építünk

A 13. Szeretethídra a vártnál jóval többen, közel kilencezren regisztráltak. A szombatig tartó kétnapos esemény az önkéntes segítségnyújtás jelenkori fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokon az önkéntesek környezetvédelmi, szociális és fejlesztési programokra jelentkezhetnek. A program egyik különlegessége, hogy alulról jövő kezdeményezéseket koordinál, a résztvevők az általuk kitalált feladatokra regisztrálhatnak, így olyan vállalásokat tehetnek, amelyeket igazán magukénak éreznek.
A Szeretethíd célja, hogy az önkéntesek a közvetlen környezetükben vegyék észre a szükségben élőket és közös vállalással tegyenek a változásért. A Magyar Református Szeretetszolgálat másfél évtizede támogatja az önkéntes programokat, hogy azokon keresztül minél több rászoruló kaphasson valódi segítséget – hangzott el a program megnyitó ünnepségén, a városligeti Millenium Házában, Budapesten.

A Szeretethíd valójában azt üzeni, ha szeretnek és szeretünk, akkor képesek vagyunk arra, hogy „hidakat” építsünk. A keresztyén hit egyik alappillére, hogy Isten a legnagyobb rosszat is képes a javunkra fordítani, még korunk globális krízisét is. Az önkéntesek érzik, most igazán nagy szükség van a segítségre, ezért is regisztráltak a vártnál többen – köszöntötte a résztvevőket Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Szeretethíd egyházi fővédnöke, aki a megnyitót követően vért adott.

„Ahol a baj, ott a segítség, a program abban segít, hogy akik szeretni akarnak és akik segítségre szorulnak, megtalálhassák egymást. Olyan, az egész Kárpát-medencét lefedő hálózat kiépítése a cél, ahol ez a találkozás szervezetten valósulhat meg, fontos szolgálat, hogy a segítők és segítségre szorulók megtudják, nincsenek egyedül. Kívánom, hogy mindannyian inspirációt kapjunk és megkeressük azt a helyet, ahol valóban segíthetünk, és ahol a másoktól kapott szeretetet továbbadhatjuk.”

„A híd idős és fiatal, egészséges és beteg, gazdag és szegény, keresztyén és az élő hitet kereső között épülhet a mi szeretetünk által. Amikor valamit ajándékként, önzetlenül továbbadunk, akkor valójában nem kevesebbek, hanem többek leszünk” – ezt már Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója mondta.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesznek, akik idősotthonok lakóit köszöntik énekszóval, fogyatékos intézményekben szolgálnak vagy éppen szemetet szednek, virágot ültetnek. A 8600 résztvevő – köztük  közel 3000 határon túli – összesen 257 helyszínen önkénteskedik május 14-15. között.

A szombatig tartó esemény első alkalommal indult véradással, a Millenium Házában.
„A véradás az önkéntesség egyik legszebb és legfontosabb formája, amely életeket menthet. A vírushelyzet miatt kevesebben adtak vért, így most különösen fontos, hogy aki teheti és egészségesnek érzi magát, csatlakozzon a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyarországi Református Egyház közös véradásához”.

A Szeretethíd szombati napján az ország számos pontján szervez véradást a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. Aki szívesen adna vért, a http://www.voroskereszt.hu és a http://www.ovsz.hu oldalon tájékozódhat a lakóhelyéhez legközelebbi véradó eseményekről.


Képek: Füle Tamás

Szeretethíd megnyitó