Az újraindítás lépései

Régi és új, aktuális és örökkévaló. Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, válogatott írásokkal Dunamellékről.



Lépcsőzetes újraindítás.
Ez a kifejezés uralja a közbeszédet mostanság, amikor a koronavírus-járvány legutóbbi hulláma lecsengeni látszik, és a korlátozások fokozatos, lépésről lépésre történő feloldásával lassan visszatérünk a szabadabb, több mozgásteret ígérő élethez. Újraindítás zajlik egyházunkban is: egyrészt visszatérhettünk templomainkba, intézményeinkbe, jelenléti oktatásunkhoz, elkezdhettük újraszervezni a gyülekezeti életünket, másrészt a tavalyi tisztújítás eredményeképpen idén felállhatott az  egyház új vezetősége, majd nekiállhatott újraindítani egyházszervezetünk életét is. Változások előtt állunk, nem térhetünk vissza minden szempontból régi életünkhöz, de sok mindent megőrzünk a régiből, ami érték, ami továbbvihető.

Az újraindítás kezdeti lépéseit, útkeresését sokszor helyzetértékelés előzi meg, amely során áttekintjük, hogy hol tartunk éppen. Sok még a kérdés, és nemcsak a korlátozások alóli feloldozás szabadsága jár némi bizonytalansággal, hanem egyházunk is átmeneti időszakban van még sok szempontból – de egyúttal új lehetőségek is most nyílnak meg előttünk. Mindezek visszaköszönnek a Karakter magazin most megjelent, 2021. évi első számában is. A lap tartalma egyszerre tükrözi az új kezdet és a folytonosság szellemiségét, azaz a régit és az újat, az aktuálisat és az örökkévalót, mert nemcsak bátorítást szeretnénk adni az újraindításhoz, de egyúttal útravalót is közös múltunkból.

Az újraindítás nagy, felszabadult lélegzetvétellel kezdődik. Somogyi Péter dunamelléki püspökhelyettesnek és lelkészi főjegyzőnek a fizikai és lelki fellélegzésről szóló írásával indul a magazin, majd Balog Zoltán dunamelléki püspök ad átfogó helyzetképet egyházunkról. A püspökszentelés helyszínéül szolgáló Nagykőrös bemutatása, a szervezeti és fizikai építkezés képei mellett nem mehettünk el szó nélkül az egyház születésnapja, pünkösd mellett sem. Hajdú Szabolcs Koppány vértesaljai esperes ünnepi írásában arra emlékeztet, hogy csak a Szentlélek működésének köszönhetően válhatunk az Ige hallgatóiból valódi tanítványokká. Ez a külső változásokhoz szükséges belső megújulással kezdődik, ezért fontos, hogy a fellélegzés mellett a Lélekről se feledkezzünk meg.



De mi az az örökség, amit magunkkal hoztunk az újraindítás utáni időkre? A Szentírás szeretetének éltető örökségét – hívja fel a figyelmünket Karasszon István portréja. A missziói küldetéstudatot – derül ki a Dani Eszterrel készült beszélgetésünkből. Az ökumené iránti elkötelezettséget – példázza Bóna Zoltán életútja. Közös keresztyén jövőképünket, amely felekezeteken átívelő – hangzott el egy online kerekasztal-beszélgetésen. Anyanyelvünk gazdagságát és igényességét – emlékeztetett minket Kerekes Barnabás. És ott vannak még az ifjúsági munka kihívásai is, amelynek két cikket is szántunk: a MEÖT Ifjúsági Bizottsága kutatási eredményeinek összefoglalását arról, hogy mi érdekli a fiatalokat; valamint az Ifjúságépítők tanácsait a karantén utáni ifiélet újjáépítése kapcsán.



Újra kell indítanunk lelki életünket, egyéni és kollektív lépésekkel is. Bogárdi Szabó István volt püspökkel és a Zsinat korábbi lelkészi elnökével Kész szívvel című kötete kapcsán a lelkészlét kihívásairól és a lelkészképzés kérdéseiről beszélgettünk. Tapolyai Emőke pszichológus lelki ellenállóképességünkről tartott előadásának összefoglalóját is olvashatják a lapban. A Házasság hete rendezvénysorozat idei arcai, Pálúr János és Kornélia házasságuk folyamatos megújulásáról meséltek nekünk; Testben válaszolta meg című írásunkkal pedig a gyászolóknak és halálfélelmeikkel küzdőknek kívánunk reményt adni. Az újraindításhoz bizonyos dolgokat fel kell dolgoznunk, de az Élet Ura enged minket levegőhöz jutni. Legyen ez a lélegzetvétel is az újraindítás egyik lépése!



Nincs újraindulás gyermekek nélkül. Válogatott írásaink születéstől a felnőttkori gyermeklétig követik végig ennek témáit. A koraszülés utáni lelki támasz fontosságát nem lehet kellően hangsúlyozni, ezért lapunkból sem hiányozhat az erről szóló cikk. Miért jó, ha gyermekünk református óvodába jár? Erre kerestük a választ egy budapesti példa segítségével. Összeszedtük az elmúlt egy év távolléti oktatásának tapasztalatait, illetve azt, hogy jelenleg milyen típusú segítséget kínál ezen a területen a Tanárblog Akadémia és a Református Pedagógiai Intézet. Az apasebekről és atyai áldásokról szóló kerekasztal-beszélgetés összefoglalójával gyermekkorunk és szülőkapcsolatunk felnőttkori következményeire is kitérünk. Végül a gyermekkori gyászfeldolgozás témája kerül sorra.

Az újraindítás nem minden szempontból teljes újrakezdés. Sokszor csak a lelassult, leállt dolgainkat kell ismét mozgásba hoznunk – vagy hagynunk, hogy a Szentlélek mozgásba hozza. Persze, nem mindegy, hogy utunk során milyen csomagot cipelünk magunkkal közös múltunkból, és hogyan reflektálunk a jelen kihívásaira. Hogy lássuk, meddig és hová jutottunk, a Dunamelléki Református Egyházkerület híreiről is beszámolunk, a költözés, a küldetés és a megújulás jegyében. A lezárások feloldásával sem szabadna letennünk a könyveket, ezért útravalóul sokszínű könyvajánlóval szolgálunk. Olvassanak hát mindennap – ne csak könyveket, de a Karakter magazin írásait és a Parókia portálon hétköznaponta megjelenő cikkeinket is! Tartsanak velünk újraindításokon innen és túl!

A Parókia portál válogatás-magazinját, a Karakter 2021. júniusi számát már postáztuk a dunamelléki gyülekezetekbe. A lap megvásárolható 400 forintos áron a budapesti Bibliás Könyvesboltban, de online is belelapozhat, ide kattintva.