Imádságban kapcsolódni

A REFISZ idén is szeretettel várja nyári táborába azokat a 14-25 év közötti fiatalokat, akik közösséget keresnek Istennel és egymással.

Az imádság lesz a központi témája a Református Fiatalok Szövetsége (REFISZ) idei nyári táborának, amelyre július 29. és augusztus 4. között kerül sor Balatonszárszón, az SDG Konferencia Központban. Ahogy a tábor szlogenje – Kapcsolódni vágyom – is mutatja, az imádságot mint kapcsolódási lehetőséget járják majd körbe azok a fiatalok, akik eljönnek a rendezvényre, hogy találkozzanak Istennel és egymással. Hogy mi minden vár rájuk idén, arról Oláh-Illés Annát, a REFISZ elnökét kérdeztük, aki már tizenöt éve szolgál az idén harmincöt éve alapított szervezet keretein belül.



Találkozási pont
A REFISZ tábora immáron több évtizedes hagyományait folytatva idén is Balatonszárszóra várja a fiatalokat. „Sokan emlékeznek még a régi refiszesek közül, hogyan szólította meg őket a szárszói fűzfa alatt Isten és hogyan lett számukra az SDG Konferencia Központ olyan találkozási hellyé, amely túlmutat az épületeken, faházakon, az amfiteátrum-szerű színpadon. Egy olyan találkozási ponttá vált, amely térben és időben is elkülönített hely, ahol és amikor közösségben lehetünk Istennel és egymással. Ezt az élményt szeretnénk minél több fiatallal megosztani” – fogalmazott Oláh-Illés Anna.

Országos szervezetként több gyülekezet ifiseit is várják táboraikba. „Szervezetünk célja Krisztushoz vezetni a fiatalokat, hogy megismerjék Istennek a szeretetét és a kegyelmét. A táborainkban mindegyik egyházkerület fiataljai megfordulnak és ráébredhetnek arra, hogy érkezzenek akárhonnan, ugyanazt az Istent szeretik, ugyanazok a dolgok érdeklik őket. Ezt szeretnénk átadni nekik az egymással való közösségben, és nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy ezek a fiatalok a gyülekezeteikbe visszatérve továbbadhassák mindazt, amit a tábortól kaptak, akár gyülekezeti szolgálat formájában is.”

Bár elsősorban református gyülekezetek ifisei jönnek táboraikba, de szeretettel várnak olyan fiatalokat is, akik még nem tartoznak gyülekezethez. Náluk az is cél, hogy később viszont megtalálják a saját közösségüket. „Nagy segítség, ha a gyülekezetből érkező fiatalok elhívják azokat az osztálytársaikat, barátaikat, akik nem kapcsolódnak semmilyen ifihez, mert rajtuk keresztül többeket elérünk. Nem szeretnénk kizárólag a már meglévő gyülekezeti ifisek körénél meghúzni a határokat, hanem szeretnénk nyitni a közösségüket keresők felé. Lehet, hogy pont a tábornak köszönhetően találnak rá Istenre és ennek következményeként később a gyülekezeti közösségükre is.”



Épülő közösség
A REFISZ-elnök szerint táboraik egyik legnagyobb vonzerejét a beszélgetések adják, mert a résztvevők elsősorban ezekben élik meg a közösséget. Egy átlagos tábori napot úgy kell elképzelnünk, hogy délelőtt vannak az előadások, amelyek az aktuális tematikához kapcsolódnak. Utána ezeket korosztályok szerinti csoportokban beszélik át a táborozók, csoportvezetők segítségével. Délutánonként elsősorban szabadidős tevékenységekre lesz lehetőség, például sokféle sportra. Vannak fakultatív délutáni előadások is, amelyeket Dupla Kávénak hívnak, de nem mindegyik klasszikus előadás: előfordult már közöttük kézműves foglalkozás és közösségépítő játék is.

A vacsora előtt érkezik egy külsős vendég, aki személyes bizonyságtételt tesz. A korábbi években olyan híres emberek is voltak közöttük, mint Rajkai Zoltán vagy Zámbori Soma, de hétköznapi embereket is szoktak hívni. Vacsora után van még egy evangelizáció, hogy lelki felfrissülést adjon a fiataloknak. „Az esti evangelizáción a Krisztushoz hívás, Krisztus szeretete, kegyelme az, amit kidomborítunk, és utána van lehetőség közös imádságra. Imaszolgálatos önkéntesek imádkoznak közösen a fiatalokkal, oda lehet menni hozzájuk és lehet őket konkrét imatémára is kérni. Este pedig teaház, zsíros kenyerezés és táncház várja a fiatalokat” – sorolta Oláh-Illés Anna.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalok nem ragadnak meg saját ifis közösségeikben, amelyekkel a táborba érkeztek, hanem nyitnak mások felé. Már a csoportbeszélgetéseknél összekerülnek olyanokkal, akiket nem ismertek, de a közös étkezések is kitűnő lehetőséget nyújtanak az ismerkedésre. Így a gyülekezetek közötti határok is elmosódnak. A tábori közösségépítéshez persze hozzátesznek a REFISZ évközbeni alkalmai is, ahol sokan megismerkedhettek egymással és akik a nyári táborban már ismerősként köszöntötték egymást, de azok sem szorulnak ki a közösségből, akik senkit sem ismertek korábban.



Imádság mindenben
A REFISZ célcsoportja elsősorban a már konfirmált 14-25 éves korosztály, de az elmúlt években a táborokban az egyetemista korosztály volt többségben. Az idősebbek már szolgálóként jönnek vissza, közülük kerülnek ki a csoportvezetők, a lelkigondozók, az operatív feladatokat végzők. A legtöbb programban keverednek egymással a tizen- és huszonévesek, de a csoportos beszélgetések korosztály szerinti bontásban valósulnak meg, hiszen teljesen más foglalkoztat egy 14 évest, mint egy 25 évest, más az élethelyzetük, az érdeklődési körük. Más programokban viszont nem húznak ebben határt.

Az idei táborban a programstruktúra ugyanolyan lesz, mint a korábbiakban, inkább a forma lesz kicsit más: idén sokkal többen jelentkeztek, mint az elmúlt években, közel 350 fiatalt várnak, ezért például a regisztráció nagyobb hangsúlyt kap. „Tavaly csak ötnapos tábort szerveztünk, de azt tapasztaltuk, hogy ez nagyon rövid időtartam volt, mert a fiataloknak kell legalább két-három nap, hogy oda merjenek lépni egy lelkigondozóhoz és megnyíljanak neki. Ezért most visszatértünk a hétnapos tábor koncepciójához” – mondta Anna.

Az imádság idei tematikájának gyönyörű ívet ad, hogy tíz évvel ezelőtti táboruknak is az imádság volt a témája, és most, a REFISZ 35. születésnapjának az évében visszanyúlnak ehhez. „Nagyon nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni arra, hogy az imádság mindenhol megjelenjen. Lesz imaszoba és imalánc, hogy elegendő teret tudjunk biztosítani az istenkapcsolatban való elmélyülésnek, és szeretnénk több lelki beszélgetést. Ez utóbbit a lelkigondozók számának a növekedése fogja majd biztosítani, de a csoportvezetők is nagyobb szerepet vállalnak majd a beszélgetésekben. Szeretnénk, ha minden programunk az imádságban való elmélyülést szolgálná, hogy a fiatalok megélhessék, hogy valóban kapcsolódásra vágynak és hogy igen jó imádságban kapcsolódni.”




A REFISZ-táborról további részletek és a regisztrációhoz szükséges tudnivalók a hivatalos honlapon találhatóak.


Barna Bálint
Képek: REFISZ