Önkéntes Diakóniai Év 2022-ben is!

Idén is szeretettel várják azokat a 18-30 év közötti fiatalokat, akik szeretetszolgálati és oktatási intézményekben, gyülekezetekben és különböző missziós programokban vállalnának 10-12 hónapig önkéntességet valamelyik európai országban.

Már most lehet jelentkezni a 2022-es önkéntes diakóniai évre! Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda idén is várja azoknak a 18-30 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szeretetszolgálati és oktatási intézményekben, gyülekezetekben és különböző missziós programokban lesznek önkéntesek 10-12 hónapig valamelyik európai országban.
 

Az Önkéntes Diakóniai Év (ÖDE) mint kezdeményezés a háború után indult el azzal a jelmondattal, hogy „Adj egy évet az életedből Krisztusnak!”


A jelentkezési határidő 2022. január 31-ével zárul le. A jelentkezési lap letölthető a www.odeprogramiroda.hu oldalon, e-mailen az ode@reformatus.hu, telefonon pedig a 061/4600706-os telefonszámon lehet érdeklődni.




Szeretettel ajánljuk Gábor beszámolóját Bécsből:

Felnőttem az egy év alatt

Boldogan, jó és támogató környezetben voltam önkéntes.
Középiskolai diákéveimet követően egyetemi hallgató lettem, így az első évet halasztottam, hogy Bécsben önkéntesként próbáljam meg a rátermettségemet. Mindezt a pandémia időszaka alatt, mely mindannyiunkat felelős cselekvésre kényszerített. A munkám érthető, hasznos és örömteli volt.
A munkatársaim és vezetőim figyelmes, támogató és segítőkész emberek voltak. Nagyon sokat köszönhetek mindannyiuknak.
Diakónusomnak és családjának, az ételosztó csoport tagjainak, a nyelvi képzésemet koordináló egyetemi oktatóknak, az önkénteseket szakszerű figyelemmel és szeretettel követő kapcsolattartóknak, és a kollégiumban élő soknemzetiségű lakótársaimnak köszönettel és elismeréssel tartozom.
Különböző területeken próbálhattam ki magam: 8-12 éves korú gyermekcsoportokkal, bevándorlókkal, idősekkel és családtagjaikkal dolgoztam együtt. Napi megbeszéléseinken mindig értékeltük az elvégzett feladatokat és felkészültünk a következő alkalomra.
A gyülekezet életének minden rendezvényén részt vettem, és a mariazelli zarándoklat, a közösségi és vallási ünnepekre való felkészülés egy életre szóló tudással, útravalóval ajándékoztak meg.
Önkéntes munkámhoz tartozott Ida néni, egy 96 éves csodálatos idős hölgy heti látogatása, aki nagyon a szívemhez nőtt, és a vele folytatott beszélgetésekből egy évszázad tapasztalatai rajzolódtak ki.
Örömmel végeztem zenés szolgálatot basszusgitár kísérettel az istentiszteleteken.
A nyári táboroztatás során cserkészismereteimet is hasznosítva vettem részt a 12 éves fiúcsapat vidám és zajos harcaiban, önismeretük fejlesztésében.
Német nyelvismeretem nagyon megerősödött és büszke vagyok a bécsi akcentus és szókincs megértésére.

Köszönettel és hálával gondolok erre az Önkéntes Diakóniai Évre!


Bárkányi Gábor


Kapcsolódó cikkünk:

Túlnőni önmagunkon
Az Önkéntes Diakóniai Év külföldön rekedt önkéntes fiataljai járványhelyzetben is derekasan helytálltak.
https://www.parokia.hu/v/tulnoni-onmagunkon/