Közösségépítéssel a gyülekezetekért

Amint újból lehet rendezvényeket tartani, a Napraforgók Játszóház az egész családnak szóló közösségi programokkal szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártságban izolálódott gyülekezetek újra megerősödhessenek.

Újraegyesítő program – Családi nap közösségeink újraindításáért néven hirdet négyórás programcsomagot gyülekezeteknek a Napraforgók Játszóház. A rendezvény célja, hogy segítse a közösségeket abban, hogy a járvány miatti bezártság után újra egymásra találhassanak, a gyülekezeteket pedig abban, hogy megerősödhessenek. Izoláció után szocializáció – vallja Lazsádi Ákos, a Napraforgók Játszóház vezetője, akivel vállalkozása történetéről, a közösségi élmények fontosságáról, az bezártság káros hatásairól és a lehetséges kiutakról beszélgettünk.

Lazsádi Ákos végzettsége szerint református vallástanár, hittanoktató, ezt a hivatást gyakorolta is húsz éven keresztül. Jelenleg a Napraforgók Játszóház csapatát vezeti, amelynek bizonyos szempontból előzményei voltak mind a katechétaként szervezett programok, mind a Szövetség zenekar, valamint a Napraforgók együttes is. „A Szövetség zenekart még az Újpest-Belsővárosi Református Egyházközség ifjúságával közösen hoztuk létre 2003-ban. Gyülekezeti zenekarként indult, de mivel az első református dicsőítő zenekarok egyike lehetett, ezért idővel egyre nagyobbakat álmodtunk: lemezeket stúdióztunk és gyülekezetekben szolgáltunk. Nagyon sok áldott pillanatot élhettünk meg közösen” – mesélte.

„Idővel gombamód kinőttek más református gyülekezetekből a hasonló jellegű, profibb zenekarok is. Közben az egyházközségeket járva azt láttuk, hogy a gyerekekhez másként kell szólnunk, ezért életre hívtunk egy gyerekcsapatot is, belőlük lett a Napraforgók együttes. Tehetségkutatót szerveztünk, összegyűjtöttünk tíz nagyon tehetséges gyereket, majd velük közösen vettünk fel gyerekalbumokat is. Bejártuk szinte a teljes Magyarországot, sőt még Erdélybe is többször eljuthattunk. Ma már sem a Szövetség zenekar, sem a Napraforgók együttes nem aktív, de egy-egy projekt kapcsán előfordul, hogy összeállnak a tagjai, például 2019-ben a Családi áhítatoskönyv zenei mellékletét is mi készíthettük el.”



Napraforgók Játszóház
Ákos már főállású hittanoktatóként tapasztalatot szerzett a családi napok és gyerekprogramok szervezésben. „Több kiemelt jelentőségű családi nap koordinálása után értettem meg azt, hogy én erre kaptam tálentumot az Úrtól. Ezután hoztam létre a Napraforgók Játszóházat, ami az első keresztyén lelkiségű mobil játszóház lett Magyarországon. Több száz koncert és családi nap szervezési tapasztalata mellett szükség volt arra, hogy saját játékokat is vásároljunk, hogy minél változatosabban köthessük le a gyerekek figyelmét. Ezután következett a megfelelő animátorok kiválasztása és betanítása. Ami fontos szempont volt, hogy hívő emberekként kiemelten terhelhetőek legyenek gyerekmunka tekintetében.”

Ákosnak mindig fontos volt, hogy az egyházi lelkiséget és a magas szakmai minőséget egyaránt figyelembe vegye. „Ma már nem újdonság, hogy anyagi áldozatot is hozni kell a minőségi programokért, de tizenöt évvel ezelőtt ez még nem volt annyira benne az egyházi köztudatban. Ugyanakkor már az elején tudtuk, hogy a játék nálunk csak eszköz. Nem az a cél, hogy csupán ugróvárazzunk, hanem az, hogy a közösségek közelebb kerüljenek Krisztushoz. Nem majálisokat szervezünk, hanem keresztyén közösségépítést folytatunk a bennünket meghívó gyülekezetekkel karöltve.”

Minden családi napot a lelki programokkal indítanak, hiszen a gyerekek az elején tudnak erre a leginkább figyelni. Ez lehet evangéliumi üzenetet átadó bűvészműsor, bábműsor vagy egyéb interaktív előadás is. Ezután általában családi koncert következik, amely során meg is mozgatják a résztvevőket. Majd párhuzamosan különböző helyszíneken többféle programkínálat közül választhatnak a résztvevők. „Ezekben is igyekszünk a keresztyén szellemiséghez ragaszkodni, tehát ha azt kérik tőlünk, hogy halálfejet fessünk a gyerek arcára, akkor szeretettel elmagyarázzuk, hogy miért nem tudunk ezzel azonosulni és miért nem tartjuk jónak ilyet viselni. Fontos az is, hogy odafigyeljünk közben a gyerekekre, és szelíden figyelmeztessük őket, ha olyasmit csinálnak, ami ellentétes a keresztyén értékrendünkkel.”

Ez a szolgáltatás nagy mobilitást és flexibilitást igényel egyszerre, mind az előzetes tervezésnél, mind a lebonyolításnál. Megesik, hogy a programok során derül ki olyasmi, amihez ott helyben kell igazodnunk. „Amíg látom ezt a rugalmasságot a csapatomban és magamban, addig jöhet bármi, mindig lesz megoldásunk rá. Ilyen kicsit ez a mostani, koronavírus okozta helyzet is.”



Újraegyesítő program
Amikor tavaly kiderült, hogy a járvány miatt sokáig nem lehetnek rendezvények, nem azzal foglalkoztak, hogy mekkora bajba kerültek. „Tudomásul vettük, hogy most a megállásnak van rendelt ideje, és közben folyamatosan a lehetőségeken gondolkodtunk. Minden évben ki szoktunk találni valami új szolgáltatást, vagy vásárolunk új játékot. Tavaly például egy hatalmas akadálypályát vettünk, annak ellenére, hogy tudtuk, a szezonban nem térül meg. De úgy gondolkodtam, mint Jeremiás próféta, aki akkor vett magának földet, amikor a zsidókat éppen fogságba hurcolták. Ilyenkor muszáj félretenni az elsődleges anyagi szempontokat és hosszú távon gondolkodni. Ezért találtuk ki a gyülekezeteknek az Újraegyesítő programot.”

Tisztában vannak vele, hogy ennek megvalósítása csak akkor indulhat el, ha már engedélyezik a nagy létszámú rendezvényeket. „A mi részünkről elsősorban közösségépítő játékok és programok várhatóak, lelki üzenettel kiegészítve. De a gyermekprogramok mellé ezúttal külsős előadókat is szeretnénk bevonni a felnőttek megszólítására, elsősorban pedagógiai és pszichológiai vonalról. Nem passzívan meghallgatható előadásokat szervezünk számukra, hanem interaktív foglalkozásokat. Elküldtem az elképzeléseimet néhány lelkésznek, és kértem őket, hogy a gyülekezeti tagokkal ötleteljenek rajtuk. Mostanra már sok konkrét előadásjavaslat érkezett vissza tőlük.”

A cél a közösségeink megerősítése. „Sok fiatal »befordult« a karantén során, már kedvük sincs elindulni, találkozni a barátaikkal, ezért fel kell ráznunk őket is. Luxus lenne most csupán a gyerekekre koncentrálni, ezért komplex családi programtervet szeretnék letenni gyülekezetvezetők asztalára, amelyet igény esetén meg is valósítanánk. Most ez ugyan sziszifuszi munkának tűnhet, de látom a lelkesedést azokon, akikkel erről folyamatosan egyeztetek, és már most látszik, hogy erre a programra nagy szüksége van gyülekezeteinknek. Figyelembe vesszük, hogy problémákkal, sőt, feszültségekkel kell majd szembesülnünk, amelyeket ki kell adnunk, beszélnünk, játszanunk, énekelnünk magunkból.”

Az újraegyesülés tétje túlmutathat az adott közösségeken, és a misszió sikeressége is múlhat rajta. „Az tud csak szolgálni, aki biztos lábakon áll; vagyis arra lesz szükség, hogy újra megerősödjenek a »térdeink«. Olyan koncepcióra, amely lelkileg összekovácsolja a gyülekezeti közösségeinket. Ha újra biztos háttérbázissá válnak a gyülekezeteink, akkor utána indulhatunk másokat is erősíteni. Hiszen elmondhatatlanul nagy szükség van a hitvallók megjelenésére a világban” – vallja Ákos, aki ennek kapcsán az Ige szavait idézte: „A teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését.”



Megújulásra várva
De mit tehetünk addig, amíg el nem indulhat az újranyitás? – adódik a kérdés. Ákos szerint már eddig is sok mindent megpróbáltak az egyházközségek, de az online térben minden csak pótléknak bizonyul. „Lelkészek panaszkodnak arra, hogy alig látják a gyülekezeteiket, eltűntek a közösségek, a korábbi újranyitásnál pedig kevesebben jöttek vissza a templomainkba. A hívek talán kicsit el is kényelmesedtek a képernyők előtt. E téren nem látszik az izoláció ellenszere, hiszen online nem könnyű szinten tartani a kapcsolatainkat. Mindenkinek kemény ez az időszak, mindenki a maga harcait harcolja. Most elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy az izoláció és karanténfáradtság kárait mérsékelni tudjuk.”

Amit szerinte mégis tehetünk a bezártságban, az az, hogy a fizikai távolságtartás ellenére igyekszünk lelkileg kevésbé izolálódni egymástól. „A mi feladatunk, hogy a járvány utáni hatalmas űrben tudatosan töltsük be a gyülekezetek szükségleteit. A többi az Úron múlik. A világ nem lesz többé ugyanolyan, mint korábban volt, ezért nekünk is változnunk kell. Bár a helyzet sok szempontból most nagyon rossz, de a közösségeinknek ez lehetőség is a megújulásra. Most kaptunk időt erre is felkészülni. Ha viszont indulhatunk, remélem, sokakkal találkozunk.”


A Napraforgók Játszóház elérhetőségei:

www.facebook.com/napraforgokjatszohazbudapest
www.instagram.com/napraforgokjatszohaz
ww.pinterest.com/napraforgokjatszohaz
www.napraforgokjatszohaz.hu

Képek: Napraforgók Játszóház