A fal másik oldalán

"Meg kell törnünk a népesség helyzetét jellemző ördögi kört, mert ha nem tesszük, egyre több embert kell majd mind kevesebbnek eltartania." Egyházi imatalálkozó a pálhalmai börtönben.

Kitörni az "ördögi körből"

Balog Zoltán szerint ha nem foglalkozik az ország a romakérdéssel, a probléma elmélyül; a többség és a kisebbség együttélése lehetetlenné válik. Az államtitkár „ördögi körnek” nevezte az alacsony iskolázottságot, az abból adódó munkanélküliséget, a szociális segélyen élést, a rossz egészségi állapotot és a korai halandóság mellett a magas születési arányszámot. Úgy vélte, hogy egyre több embert kell eltartani egyre kevesebbnek és ezen változatni kell, ez az általános romastratégia a kiinduló pontja is.

A cigányok 85 százaléka munkanélküli

Balog Zoltán szerint a társdalom feladata, hogy segítsen azokon az embereken is akik saját hibájukból, és azokon is, akik más okból jutottak bajba. A politikus úgy vélte, hogy az egyházak és a börtönökben szolgálatot teljesítő lelkipásztorok abban segíthetnek, hogy az elítéltek kiszabadulásuk után ne kövessenek el újabb bűncselekményeket. (A fogvatartottak fele a bűnözés útjára lép kiszabadulása után, több mint ötven százalékuk visszaeső – a szerk.) Balog Zoltán szólt arról is, hogy a cigányok 85 százaléka munkanélküli, ezért a kormány arra törekszik, hogy a következő négy évben a 400 ezer új munkahely negyedét romák tölthessék be és magasabb arányban kaphassanak közmunkát is. Az államtitkár szerint a munkahelyekbe befektetni olcsóbb, mint a büntetés-végrehajtási intézetekbe, vagy a szociális segélyezésbe. Balog Zoltán a fogvatartottak előtt úgy fogalmazott: Elgondolkodtam azon, mit jelent a fal egyik vagy a másik oldalán lenni. Azért jöttem, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz – tette hozzá.

Lelki hátország

Békefy Lajos börtönlelkész lovári nyelven is köszöntötte a megjelenteket, majd úgy fogalmazott, hogy keresztyénként az Európa uniós és a felelős hazai roma felzárkóztatási programok lelki imatámogatásában és a lelki hátország erősítésében segíthetnek. Békefy Lajos bemutatta tíz európai országban (Bulgária, Csehország, Albánia, Magyarország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország, Ukrajna) élő romák helyzetét, akik Európában a becsült adatok szerint csaknem 9 millióan élnek. Ez nagy kihívás az egész európai közösség számára, és méltó, tartós megoldást kell találni az együttélésre – tette hozzá a börtönlelkész.

Együtt imádkozni

A Református Egyház Missziói Irodájának vezetője az ima nagy lehetőségéről szólt. P.Tóthné Szakács Zita lelkipásztor úgy fogalmazott, hogy nem elég egymásért imádkozni, hanem együtt, egymással is kell tudni imádkozni. Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagy arról beszélt, hogy Pálhalmáról már indult ki országos kezdeményezés, a Nők világimanapja a börtönökben mozgalom.

A nemzetközi romanap alkalmából, valamint a legnagyobb amerikai protestáns egyház, a Presbyterian Church kezdeményezéséhez csatlakozva, a pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben mintegy 80 fogvatartott vett részt a vasárnapi ökumenikus imatalálkozó programján. A rendezvényen a Testvéri Börtöntársaság, a Katolikus Börtönlelkészi Szolgálat, a Krisztus Szeretete Egyház képviselői is jelen voltak. Az ökumenikus alkalmon szolgált a Mélykúton fogvatartottak Kodály Kórusa, valamint a Krisztus Szeretete Egyház zenekara.

RMK-sajtó