A Kárpát-medence énekel

Tavaly még a csilláron is lógtak.
Református Énekek Hangverseny tizedszer.

Hiába kereste több ezer hívő a Magyar Reformátusok Világtalálkozóján, 2000-ben a református énekeket CD-n és kazettán. Ekkor határozta el Böszörményi Gergely, a Periferic Records zenei kiadó vezetője, hogy elindítja a Református Énekek koncertsorozatot. Az először 2002-ben megrendezett hangversenynek idén is a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont. – Az esemény mára a Kárpát-medence reformátusságának legnagyobb zenei ünnepe lett, ahol a 370 fős, Kárpát-medencei Egyesített Kórus és az 1400 fős gyülekezet együtt zengi az Igét – mondta el érdeklődésünkre a hangverseny szervezője.

Presztízsértékű ott énekelni

– Minden évben meghívunk öt-hat olyan kórust, akik korábban nem énekeltek az egyesített kórusban. A célunk ezzel a közösségépítés – árulta el Böszörményi Gergely. Hozzátette, mára már presztízsértékűnek számít a kórusok számára, ha a legjobbakkal együtt felsorakozhatnak az emelvényen. Minden évben nyolcszor-tízszer annyian jelentkeznek, mint ahány kórust a szervezők be tudnak vonni.
Az idei lesz a jubileumi, tizedik hangverseny, melyet június 25-én, szombaton, 19 óra 30 perckor tartanak a Református Zene Ünnepe programsorozat záróeseményeként. A zenei blokkok elején ezúttal Szászfalvi László olvassa fel a bibliai igéket, áldást mond Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.


Platinalemez lett

– A magyar zenei örökség részei a református énekek – hangsúlyozta a főszervező. Böszörményi Gergely portálunknak elmondta, a zenei kiadó missziónak érezte, hogy a hangversenyen elhangzott énekekből CD-t jelentessen meg. Eredetileg stúdióban vették volna föl az anyagot, de végül az élő koncert felvétele mellett döntöttek.
A vállalkozás sikerét mutatja, hogy a Református Énekek I. és II. album 2008-ban platinalemez, míg a Református Énekek III., IV. és V. aranylemez lett 2010-ben. – Minden oktatási intézménynek, kórusnak, karnagynak, lelkésznek és hívő embernek ajánlom figyelmébe a CD-ket, mert igen jól használható oktatási segédeszközök, ugyanakkor lelki és művészi élményt nyújt a sorozat – állította Böszörményi Gergely.


Az utókornak készítik

A Periferic Recordsnak nem a kereskedelmi siker az elsődleges célja a kiadványokkal, hanem az, hogy a magas művészi értékű produkciók fennmaradjanak az utókor számára – olvasható a kiadó honlapján. Az eddigi tíz hangverseny alkalmával 160 református zsoltárt és dicséretet dolgoztak fel a református énekeskönyvből kiváló orgonisták és karnagyok közreműködésével.
A feldolgozásokból készült válogatás a hangverseny helyszínén is megvásárolható CD-n és műsoros kazettán Református Énekek címmel, ahogy a Református Énekek 2009 és 2010 DVD is.

Jakus Ágnes

 

A Református Énekek 2011 hangversenyre szóló belépőjegyeket meg lehet vásárolni 1900 Ft és 3900 Ft közötti árakon a STEREO Kft. üzletében (1114 Budapest, Bartók Béla út 59.) és a MÜPA pénztáraiban.