A legtöbbnél is bővebben

Lelkigondozói beszélgetéssel, társadalmi kérdések megvitatásával, istentiszteletekkel és feltétel nélküli szeretettel várják az egyetemistákat a budapesti református egyetemi misszióban szolgáló lelkészek és diákok. Az idei tanévben minden eddiginél több fórumon próbálják elérni az otthoni gyülekezetüktől elszakadt, az egyházban csalódott vagy épp az evangéliumot egyáltalán nem ismerő fiatalokat.

Minél többen végezzük, emberi számítások szerint annál hatékonyabb - mondta az egyetemi misszióról Veszelka Tamás, a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet lelkipásztora portálunk mikrofonja előtt. Ettől a tanévtől fogva ugyanis a budai Lágymányosi Ökumenikus Központban (LÖK) helyet kapó egyetemi gyülekezet kiegészül a pesti egyetemek hallgatói között végzett szolgálattal. Veszelka Tamás az egyetemi gyülekezet életéről szólva elmondta, továbbra is várják a fővárosban tanuló református fiatalokat és nem hívő vagy kereső barátaikat Budán a szerda esti istentiszteletekre, ahol diákok is ellátnak különféle szolgálatokat. Az együttműködés egyébként is jellemző a közösség életére, hiszen hasonlóan a hagyományos, lakóközösségekben szerveződő gyülekezetekhez, az egyetemi gyülekezetnek is van saját, diákokból álló presbitériuma. A református egyetemi gyülekezet gazdag közösségi életet él, bibliaórákat, imaközösségeket, filmklubot tartanak, rendszeresen eljárnak kirándulni, összejárnak sütögetni, idén ősszel Krakkóba szerveznek buszos kirándulást. A hasonló értékrendű fiatalok közösségében nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az újonnan érkezők fesztelen légkörben halljanak az evangéliumról, és a diákok szükség esetén lelkigondozói segítséget is kapjanak.


Kérdezhetnek
- A fiatalok igénylik az őszinte, elfogadó légkörű találkozásokat, és a beszélgetéseinkben feltárulnak azok a konkrét élethelyzetek, amelyek kapcsán segítő munkát tudok végezni - számolt be a lelkész. Mit mond a Biblia a párválasztásról vagy a szexualitás megéléséről? - többek között ezekkel a kérdésekkel fordulnak az egyetemisták lelkipásztorukhoz. Veszelka Tamás hozzátette, posztabortív szindrómával és személyiségzavarral küzdő fiatalokat is lelkigondozott már. Mint mondta, igehirdetéseiben igyekszik a négyszemközt feltett kérdéseket bibliai szemszögből megvizsgálni.
- Ha visszagondolok az ifjúkoromra, nekem egy dolog hiányzott, de az nagyon, hogy legyen valaki, akit meg tudok szólítani, akihez be tudok kopogni, és akivel úgy tudok leülni beszélni, hogy nem kell félnem attól, hogy kinek mit mondok el. Ő pedig úgy reagál, hogy a feltétel nélküli szeretetéhez egyrészt komoly szakmaiság társul, másrészt mély emberség; közben pedig az Isten Szentlelke járja át ezt a találkozást.

Az elköteleződés felé
Az ilyen találkozásokból mindig születik valami - véli Veszelka Tamás, aki nemcsak a lelkigondozásban részt vevő fiataloktól, hanem az egyházat nem ismerő érdeklődőktől is sok pozitív visszajelzést kap arról, hogy hasznos és vonzó az egyetemi gyülekezet szolgálata. A lelkész a feltétel nélküli szeretet fontosságát hangsúlyozza, és úgy véli, az egyház sokféle szolgálata mellett szükség van a korosztályspecifikus misszióra is. Az egyetemi gyülekezetben közösségben lehetnek a hasonló gondolkodású és értékrendű fiatalok, ám ez nem jelenti azt, hogy az egyetemi gyülekezeti élet és szolgálat eltántorítaná őket a lakóhelyük szerinti közösséghez tartozástól.
- Épp ellenkezőleg, több energiával és még több lelkesedéssel szolgálnak ezek a fiatalok, hiszen gyakran az ő saját gyülekezeteikbe megyünk el hétvégenként bizonyságot tenni, zenés istentiszteleteket tartani - tette hozzá.

A Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet közösségi és lelki programjairól itt és itt tudhat meg többet.

Közöttük lenni
Leginkább a gyülekezetbe nem járó fiatalokat szeretné elérni az egyetemi gyülekezet mellett szolgáló PROMISSZ. A Pesti Református Egyetemi Misszió szolgálata nem helyhez kötött, részben azért sem, mert a missziót folytató lelkész és a szolgálatba bekapcsolódó fiatalok célja, hogy a diákok közvetlen közelében legyenek. Ennek érdekében a pesti egyetemek, könyvtárak, szórakozóhelyek holdudvarában szerveznek programokat: hétfőnként bibliaórákat, keddenként istentiszteleteket, ezen kívül beszélgetéssorozatra is invitálják a fiatalokat a Púder Bárszínházba, ahol olyan kérdésekről lesz szó, mint az elvándorlás lélektana vagy a kreativitás kibontakoztatása.

"Mit is hiszek?"
- Sok fiatal, aki megkezdi egyetemi tanulmányait a fővárosban, települést is vált. Az idegen nagyvárosban sok inger éri őket, és ha addig otthon jártak is gyülekezetbe vagy egyházi iskolába, gyakran jó ideig nem kezdenek keresni közösséget - magyarázza Győrffy Eszter egyetemi lelkész.
Hozzáteszi, gyakran a felsőoktatásba lépő fiatalok lelkészei sem gondolnak arra, hogy nyomon kövessék őket, segítsenek nekik az új lakóhelyükön is gyülekezetet találni, vagy elmondják, hogy vigyázzanak magukra.
- Egy másik folyamat is megkezdődik: a családról való leválással azt is nyugodtan végiggondolhatják, mi az, ami a saját hitük, tudnak-e azonosulni mindazzal, amire a szüleik és a gyülekezetük tanította őket. Mások az egyházi iskolától csömörlöttek meg, ezért nem keresnek közösséget maguknak.
A PROMISSZ mindezeket a fiatalokat szeretné elérni. A 2013/14-es tanév első félévében az istentiszteleteink témája a hegyi beszéd, az egyházhoz lazán vagy szorosabban kötődő fiatalokat ugyanis az érdekli, lehet-e és hogyan lehet mindazt alkalmazni, amit eddig tanultak.

Megkeresni őket
Győrffy Eszter egy 2008-as felmérés adataira hivatkozik, amely kimutatta: a középiskolások tizenegy százaléka vallotta magát rendszeres templomba járónak, míg az egyetemistáknak csak három százaléka. De nemcsak az időközben lemorzsolódott fiatalokat, hanem azokat a diákokat is szeretné elérni a PROMISSZ, akiknek sosem volt egyházi kötődésük, vagyis nem hallották az evangéliumot. Ennek érdekében az interneten, a Facebookon, plakátokkal és az okostelefonokkal leolvasható QR-kódokkal hirdetik programjaikat. A legfontosabb persze a személyes meghívás, Győrffy Eszter ebben a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom tagjaitól kap segítséget.

Lépcsőről lépcsőre
Jó ideje nem végeztek egyetemi missziós szolgálatot, és azon gondolkodtak, egyetemistákból álló bibliakörükkel mit tehetnének diáktársaikért. Miután Szabó István dunamelléki püspök kezdeményezésére tavasszal elindult a PROMISSZ szolgálata, az SDG-sek bibliaköre összefogott a pesti egyetemi misszióért felelős lelkésszel.
- Nekünk is jó istentiszteleti közösségben lenni hétköznap, ami nem mindig adatik meg hétvégenként. Azok számára is hiánypótló ez a szolgálat, akik még keresik a gyülekezetüket vagy kikerültek saját gyülekezetük látóköréből az egyetemre kerülve - erősítette meg az SDG elnöke. Katona Viktor szerint fontos a misszióban az is, hogy lépcsőzetesen építkezzen, és mivel a személyes kapcsolatok révén hívhatók el leginkább a fiatalok a programokra, elengedhetetlen, hogy legyenek csak közösségi élményt nyújtó tevékenységek, ahol még több ismeretség szövődhet.

A legtöbbnél is bővebben
Az evangelizáció mellett a társadalmi szolgálatra is szükség van - összegezte Katona Viktor.
- Bár az evangélium a legtöbb, amit adhatunk, nemcsak a lelki élet fontos. Társadalmi felelősségünk is van, és ez szorosan összefügg azzal, hogy keresztyének vagyunk. Vagyis, még a legtöbbnél is bővebben adhatunk - fogalmazott.
Az Egy asztalnál Jézussal beszélgetéssorozaton olyan témák kerülnek elő, amelyekről az egyház kevésbé szokott beszélni. A kulturált szórakozóhelyen meghirdetett program meghívott előadói elismert szakemberek, valamint ismert művészek lesznek. Első alkalommal, szeptember 30-án hétfőn, 17 órától az SDG nagy sikerű, nyári konferenciájának, a MIGeneRÁCIÓ-nak egyik központi kérdéséről, az elvándorlás lélektanáról hallhatnak és beszélgethetnek a fiatalok a Ráday utcai Púder Bárszínházban.
A PROMISSZ szolgálói remélik, a tanév második félévében egyre több olyan fiatalt érhetnek majd el, akiknek nincs egyházi kötődése. Terveznek olyan sorozatot, amely a keresztyén hit alapjaival ismertet meg, és a pesti egyetemeken előadnák a Márk drámát is, egy olyan darabot, amelynek a szövege az evangéliummal azonos. Mint mondják, nemcsak azt tartják fontosnak, hogy elmondjanak valamit, hanem azt is, hogy ott legyenek a fiatalok között, szellemileg, lelkileg és érzelmileg is megérintve őket és kapcsolódva hozzájuk.

A Pesti Református Egyetemi Misszió (PROMISSZ) programjairól itt tudhat meg többet.

Jakus Ágnes

Kép: innen.