A NyEMRLSz Szászfalvi Lászlónál

A Nyugateurópai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat http://nyemrlsz.newlights.info/ (NyEMRLSz) elnöksége saját kérésére 2012. január 10-én bemutatkozó látogatáson jelent meg Budapesten Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil ügyek államtitkár hivatalában.

Az Elnökség öt országból érkezett, úgymint nt. özv. Lázárné-Zahn Dalma-Enikő, a németországi Nürnbergben szolgáló lelkészi elnökasszony; nt. Gúthy László, lelkészi alelnök az ausztriai Felsőőrt szolgál; dr Békássy N Albert, világi elnök a svédországi Lundból, ahol emeritus gyermek hemato-onkológus egyetemi tanár; Heddadné Nagy Anne-Marie, a párizsi gyülekezet gondnoka - világi alelnök asszony, a francia fővárosból és dr Tóth Miklós, a hollandiai Hágából, ref. lelk., nyug. biztositási intézetigazgató, a NyEMRLSz titkára és a Magyar Reformátusok Tanácskozó Zsinatának lelkészi alelnöke.

 

E felkeresés közvetlen oka az óriási európai szórványban már hét évtizede szolgáló NyEMRLSz kihagyása a Magyar Diaszpóra Tanács fórumából, amely 2011. novemberében a világon szétszórtságban élő magyarság szervezeteivel karöltve alakúlt meg.

A NyEMRLSz, néhai Ravasz László, a Magyar Református Egyetemes Konvent megbízásából és felhatalmazásával, 1944 óta Európaszerte folyamatosan szolgálja a kontinens szórványmagyar protestánsai ügyét. Népegyházi alapon működik és Hollandiában bejegyzett önálló - független jogi személy. Elsődleges célja a kontinens magyarjai közötti anyanyelvi igehirdetés szolgálata és egymás tájékoztatása. Összmagyar távlatokban 1989. óta rendszeresen foglalkozik a szórványgondok kezelésével évenkénti hittudományi tanácskozásain. 2004. óta kétévenkét mintegy visszatér "bázisába"- az ausztriai őshonos Felsőőrre/Oberwartba. Egyik alapító tagja a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatának. Területi része volt a Magyarországi Református Egyház elnöksége által egy éve megszüntetett Magyar Reformátusok Világszövetségének. Nem tagja az ú.n. Kárpátmedencei Generális Konventnek. Az audiencián megjelentek kölcsönösen tájékoztatták egymást munkájukról. Áttekintették a magyar reformátusság Kárpátmedencén kivüli távlatait és szórvanyvetületeit, valamint a Magyar Reformátusok Tanácskozó Zsinatának működési lehetőségeit úgy a Kárpátmedencében, mint Nyugateurópában. Szászfalvi államtitkár ecsetelte azt az egyedi paradigmaváltást, mely a tárca gyakorlata az egyházi- és nemzetpolitikai gondok kezelésére Európában; nyitott a NyEMRLSz felé és felsorolta az együttműködés esetleges lehetőségeit. A NyEMRLSz Elnöksége előadónak kérte fel Százfalvi államtitkárt a legközelebb Felsőőrt 2012. július 12.-15. sorrakerülő tanácskozásán, melynek központi témája a lelkigondozás lehetőségei egy virtualizálódó világban. Egyben meghívta Párisba a gyülekezet fennállásának 85. éves jubileumára, amelyre ünnepélyes keretek közt november 4-én kerül sor.

 

A tájékoztató hiteléül: Tóth Miklós, a NyEMRLSz titkára villámpostacim m.m.i.tth@kpnplanet.nl P.O.B. 10.249, NL-2501 HE Den Haag Tel +31-70-358 7248

Csatolt állományok