A reformátusok voltak a legjobbak

Taroltak a Kecskeméti Református Általános Iskola diákjai a Kecskemét város polgára leszek című helytörténeti versenyen. Az alsó tagozatosok a dobogó mindhárom fokát elfoglalták, a felsősök az első és második helyet szerezték meg.

 

Nemzethez tartozás

A református általános iskola igazgatója szerint diákjaik azért szerepeltek kiemelkedően a versenyen, mert intézményükben előtérbe helyezik a nemzethez tartozásra nevelést és a honismeretet.

Hörcsök Imre elárulta azt is a Parókia portálnak, hogy tanáraik lelkiismeretesen foglalkoznak a diákokkal, és egyértelmű az is, hogy a verseny nemcsak egyszerű megmérettetés, hanem a gyerekek megerősítése magyarságukban, a városhoz kötődésükben és szellemi növekedésükben. A többfordulós vetélkedés célja, hogy városukat szerető lokálpatriótákká nevelje a gyerekeket, ehhez pedig a diákok Kecskemét történelméhez, nevezetes épületeihez, eseményeihez és a honismerethez kapcsolódó feladatokat is kaptak.

Színjáték, recece, olimpikonok

A gyerekeknek színjátékot kellett írni, majd elő is adták a Mikszáth Kálmán regényéből, a Beszélő köntösből készült darabot, amely Kecskemét városában játszódik a török időkben.

Volt a versenyen izgalmas zenei feladat; a diákok saját maguk készítette hangszerrel – rizzsel töltött gurigával, rececével, fakanállal – kísérték a részben saját maguk által írt népdalokat. A diákoknak nemcsak „hazai pályán” és a művészetekben kellett otthonosan mozogniuk, hiszen volt más területekhez kapcsolódó feladat is: az egészségvédelemről szóló újságot szerkesztettek, fel kellett ismerniük híres magyar olimpikonokat és kaptak idegen nyelvekhez fűződő feladatokat is.

Itt maradt a vándorserleg

A szervező Béke Általános Iskola minden résztvevőt meghívott egy kiállításra a Cifrapalotába, és tortát is kaptak a gyerekek. A versenyen készített anyagokból kiállítás is született. A helytörténeti versengéshez kapcsolódva rajzpályázatot is hirdettek, ahol a Pálfi György által felkészített református általános iskolások két első, két második és egy harmadik helyezést értek el – így már második éve őrizhetik a vándorserleget.

A Kecskemét város polgára leszek verseny jutalmait a gyerekek a város napján, október másodikán vehetik át a Kecskeméti Katona József Színházban.

490

A győztes osztályok és a felkészítő pedagógusok:

1. 4.B Hangodi Judit, Papné Sasinszki Ágnes
2. 4.D Ádám Mihályné Rapcsó Ibolya és Nagyné Vincze Margit
3. 4.A Koleszár Edit és Telekesné Pető Szilvia


1. 7.B Telekes Tamás
2. 6.A Megyesiné Váczi Margit
2. 7.A Telekes Tamás

Képek: Kecskeméti Református Általános Iskola honlapja