A végvárakon erősítünk

A szórványok püspöke akar lenni Halász Béla, a Délvidék szombaton beiktatott egyházvezetője. Az ünnepi istentiszteletet Hertelendyfalván, a Kárpát-medence peremén tartották, a legdélebbi református templomban, a délvidéki székelyek gyülekezetében. A beiktatás estéjére a székelyek szimbóluma is felragyogott a dél-bánáti égbolton.

Konfliktusokkal terhelt előzmények
Délvidéken nem volt zökkenőmentes az új püspök megválasztása. Konfliktusok, sőt némelyek szerint alkotmányellenes momentumok is kísérték, illetve gátolták a választás folyamatát. Egy ízben a sajtót is kizárták a Zsinati Tanács eredményhirdetéséről, Bácsfeketehegyen. Végül a beérkező két fellebbezés közül az egyik hamisnak bizonyult – ez azt kifogásolta, hogy Halász Bélának nincs honosítva az oklevele. Míg a másik a bácskossuthfalvi gyülekezet szavazatait érintette – ezt végül helybenhagyták, de ez sem változtatott az eredményen. A választásra egyébként azért volt szükség, mert a korábbi püspök, Csete-Szemesi István betöltötte a püspöki nyugdíjkorhatárt.

Ki áll Halász Béla mögött?
Az ünnepi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét. Elmondta, hogy nem evilági hatalomtól, hanem Jézus Krisztustól kaptuk megbízatásunkat. Úgy fogalmazott, mai nyelven ez azt jelenti, ő áll a hátunk mögött. Ez a kérdés pedig gyakran előkerül: ki áll mögötted?

- Nekünk, keresztyén embereknek, Krisztus elhívott szolgáinak, így Halász Béla püspök testvérünknek is egyetlen küldetésünk van, hogy odaálljunk, és azt mondjuk: amit mi mondtunk, teszünk, azt azért tudjuk tenni, mert arra a kérdésre, hogy ki áll mögöttünk, azt tudjuk mondani: a mi Urunk, Jézus Krisztus.

A püspök szembeállította az egyház hajnalát és napjainkat. Azt mondta, egészen más dimenzióban vagyunk, hiszen „mi, a számok bűvöletében élünk, és feljajdulunk, ha azt halljuk vagy azt érezzük, hogy fogyunk", nem úgy, mint Lukács evangélista, aki „túláradó örömmel" írta le, hogy a hívők száma ötezerre emelkedett.
- Milyen más szemlélet ez - tette hozzá Bölcskei Gusztáv.

Az egységről szól
Halász Béla, a beiktatott új délvidéki püspök székfoglaló prédikációjában a szórványok gondozására és az egység fontosságára hívta fel a figyelmet. A Máté evangéliumából választott textust: „ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük" (Máté evangéliuma 18. rész: 19-20. vers).

- Mi most a Kárpát-medence legdélebbi református gyülekezetében vagyunk, és tudjuk, ismerjük a számadatokat, hogy fogyunk; mégis úgy érzem, hogy Isten igéje itt nem elsősorban a kisközösségről szól, hanem az egységről. Az egységre pedig mindenhol szükség van: a családban, a társadalomban, a nemzetben és kiváltképpen az egyházban – fogalmazott az új püspök.

Szükségem van rátok
Halász Béla azt is hangsúlyozta, egyedül nem tudja megoldani a délvidéki reformátusok minden problémáját.
- Református testvéreim, ne várjátok tőlem, hogy egyedül megharcoljam a hitnek harcát. Ne várjátok, hogy egyedül megoldjak minden problémát. Lelkészek, presbiterek, gondnokok: szükségem van rátok!
Halász Béla hozzátette, a délvidéki reformátusoknak szüksége van a lelki egységre is, amit ki kell építeniük és ki kell harcolniuk. Hangsúlyozta, az egyház sikeressége is azon múlik, hogy létrejön-e az egység Krisztusban.

Az igehirdető azt is elmondta - a korábbi gyakorlatra utalva –, hogy nem mondhatják többé, hogy sokba kerül a szórvány gondozása. A püspök kiemelte, a délvidéki reformátusok jelentős része szórványban él.
- A szórványnak ugyanannyira szüksége van a lelkigondozásra, mint a nagy gyülekezeteknek, ne feledkezzünk meg róluk! Imádkozzunk a szórványokért és a lelkészekért!

Utóbbiakért azért kérte a püspök az imádságokat, mert „a lelkészek meg vannak terhelve, el vannak fáradva, ők is csüggednek; a csalódások, a sikertelenségek megtörik őket." Halász Béla hozzátette: a lelkipásztoroknak is szükségük van lelkigondozókra.

Püspök a Kárpát-medence szélén
Az új püspököt a Kárpát-medencei püspökök és főgondnokok nevében Kató Béla erdélyi püspök, illetve Huszár Pál főgondnok köszöntötte. Halász Bélát köszöntötte még Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet vezetője, aki tiszteletbeli székellyé fogadta Halász Bélát, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Tartományi Képviselőház elnöke. Balog Zoltán miniszter jókívánságait Fedor Tibor főosztályvezető tolmácsolta. Az új egyházi vezetőt köszöntötte még a szerb államfő küldöttje és több szerb politikus is.

- A Kárpát-medence szélén nemigen szokás református püspököt beiktatni, de amiképpen a nemzetet, úgy az egyházat is a határain kell védeni, és ez a bizonyos határ mi vagyunk – mondta Halász Béla püspök a köszöntések után. Hozzátette, szerinte nem toleranciára van szükség szerbek és magyarok között, hanem felebaráti közösségre; továbbá erős református egyház csak egy erős Szerbiában lehetséges.

Azt is elmondta: idén 130 éve, hogy a gyülekezeti tagok bukovinai székely ősei letelepedtek ezen a vidéken, s bár eltelt ennyi idő, „a maréknyi székely még mindig itt van."

Az ünnepi istentisztelet a székely himnusz éneklésével ért véget.

Reményteli égi jel
- A végeket kell erősítenünk. Ha erősen állnak a végvárak, akkor a belországnak nagyobb a védelme – mondta Móricz Árpád, a bácskossutfalvi gyülekezet lelkésze. Hozzátette: az, hogy a Kárpát-medence peremén létesül püspökség, nem csak a szórványnak, a kisebbségi létben lévő délvidékieknek, hanem az egész magyarságnak üzenetértékű. A lelkész arról is beszélt, hogy szerinte mihamarabb össze kell hívni a zsinatot is.

A Dunamelléki Református Egyházkerületet Peterdi Dániel főjegyző képviselte Hertelendyfalván.
Kérdésünkre azt mondta: az erősebb egyházkerületeknek segíteni kell a kisebbeket, és erre a Dunamelléki Egyházkerület vállalkozik is. A szomszédos vidékeket, így a horvátországi reformátusokat és a vajdaságiakat is segítik.
- Tudjuk, hogy kevesen vannak, és azt is tudjuk, hogy komoly megoldandó feladataik vannak; ezekből a Dunamellék és más egyházkerület is, például a Tiszántúl kiveszi a részét.

- A Délvidéken az a fontos, hogy megmaradjunk magyaroknak – ezt már Győrfi Sándor, a hertelendyfalvi gyülekezet gondnoka mondta. Hozzátette: ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha az egész család odaszánja magát a közösségnek. Kérdésemre, hogy mit gondol arról, hogy tiszteletbeli székely lett Halász Béla, a gondnok azt mondta: „már csak azért is tiszteletbeli székely, mert bár püspökké avatták, nem hagyta el a gyülekezetét."

Varga Anna néni Hertelendyfalván született, végül hivatása Nagybecskerekre szólította a magyar gimnáziumba, ott tanított földrajzot és csillagászatot. Szíve vissza-visszahúzza szülőfalujába, rokonai is élnek még itt. Azt mondta: nagy emlék lesz számára, hogy részese lehetett a beiktatásnak.
- Ennek az öreg templomnak a falai ilyet még nem láttak, gyönyörű volt.

A nap végén, mikor már a vendégek többsége hazament, a gyülekezet szűkebb körben is megünnepelte és köszöntötte lelkészét. A délvidéki székelyek lovaskocsira ültették, és körbevitték új püspöküket Hertelendyfalván. Az út végére beesteledett, ekkor valaki csodálkozva vette észre, hogy az égbolton megjelent a székelyek szimbóluma is: egy csillag a fél holddal - utóbbi a székelyek hitének és reménykedésének jelképe. Vajon véletlen?

Hegedűs Márk

Képek: Kalocsai Richárd/Parókia portál

Kapcsolódó cikkeink:

Van püspök vagy nincs püspök?
Folytatódtak a bonyodalmak a szerbiai református egyház püspökválasztása körül. A szavazatszámláló bizottság tagjai nem tudtak egységes álláspontra helyezkedni abban a kérdésben, hogy illetékes-e a bizottság a fellebbezések ügyében. 
/hir/mutat/4245/ 

 

Szavaztak az új püspökről a Délvidéken
Szombaton kiderül, ki lesz a délvidéki reformátusság új lelkészi vezetője. A választási folyamatot még a Szerbiai Református Keresztyén Egyház november 10-én Bácsfeketehegyen tartott zsinata indította el. Ugyanitt bontják fel a szavazatokat magukban foglaló borítékokat január 12-én.
/hir/mutat/4180/