Alfától Alpháig

Nem az Alphában hiszek. De hiszek abban a Jézus Krisztusban, aki magát ma is kijelenti Igéjében és Szentlelke által.

 

Válasz Sípos Ete Zoltán: Az Alpha kurzus a gyülekezetépítés új módszere? című írására.

A Biblia Szövetség honlapján publikált írás a Fontos Kérdések sorozatban elhangzott előadás szerkesztett változata. Mivel a tanulmány egyrészt nyilvános, másrészt személyes tapasztalataim alapján is egyre nagyobb körben terjed, úgy döntöttem, hogy válaszolok rá.

Ennek az írásnak a célja nem az Alpha kurzus népszerűsítése.
Az indít megszólalásra, hogy Jézus Krisztus evangéliuma terjedjen, valamint az, hogy ha református lelkipásztorként a szerzővel nem értünk is mindenben egyet, el tudjuk egymást fogadni az evangélium hiteles hirdetőinek. Lehetséges persze, hogy ennél többről is szó van: önmagam védelméről, hiszen a Gazdagréti Református Gyülekezetben nyolcadik éve vezetek Alpha kurzusokat, évente kettőt. Továbbá talán segítség ez az írás azoknak is, akik tiszta szívvel, igaz hittel, az evangélium erejébe vetett bizalommal az elmúlt időszakban kezdtek Alpha kurzust szervezni, és esetleg kénytelenek az egyedül Sípos Ete Zoltán írásából tájékozódók gyanakvását elhordozni.

Azt kell mondanom, hogy tarthatatlan azok megbélyegzése más evangélium hirdetésének vádjával, a biblikus és hitvallásos igazság megtagadásának vádjával, akik az Alpha kurzus által (is) hirdetik Jézus Krisztust.
Nem állítom, hogy az Alpha kurzus, akár csak mint evangélizációs eszköz - és nem gyülekezetépítési modell - tökéletes, és nem szorul egyes pontjain különböző hangsúlyok átgondolására, korrigálására. Bizonyos vagyok abban, hogy akik az Alpha előadásokat tartjuk, ezt önkéntelenül is megtesszük. Nem hiszem, hogy minden gyülekezetben Alpha kurzusokat kellene indítani.
Nem az Alphában hiszek. De hiszek abban a Jézus Krisztusban, aki magát ma is kijelenti Igéjében és Szentlelke által – Alpha kurzuson, és számos egyéb alkalmon keresztül is. 

Lovas András lelkipásztor
Gazdagréti Református Gyülekezet 

 

OLVASSA TOVÁBB!

A tanulmányt teljes terjedelmében  letöltheti a Dokumentumtárból.