Az egyház mi vagyunk

Kik azok a protestánsok? Házasodhatnak-e a lelkészek? A hit csak az időseknek és a gyengéknek való? Az egyházról sokan sokféleképpen gondolkodnak - ha egyáltalán érdeklődnek a számukra ismeretlen világ iránt. Különös lehet, de fiatalok százai előtt épp a nyári fesztiválokon tárul fel az egyház igazi arca.

Egy sátor, lampionok, rágcsálnivaló, zene, babzsák, jó társaság és egy téma. Például az, hogy mit jelent világgá menni. Sokan, akik évek óta járnak zenei fesztiválokra, tudják, ez a KözösPont Misszió kuckója, ahová mindig jó betérni.
- A rendezvényszervezők eleinte furcsán néztek ránk, amiért egyházi szervezetként sátrat állítunk fel a világi fesztiválokon. Egy kalap alá vettek a krisnásokkal, a reikisekkel és hasonló csoportosulásokkal, de néhány év elteltével már ők kezdeményezték a kapcsolatfelvételt. A fiatalok ugyanis visszajöttek hozzánk beszélgetni, volt, aki nyaranta napokat töltött nálunk, annyira igényelte a lelki támaszt. Valóban lelki sziget lehet sokak számára a KözösPont sátra, és ez nemcsak az önkénteseknek köszönhető, hanem Istennek is, aki megáldja ezt a korántsem szokványos szolgálatot - mondta a Parókia portálnak Szakács Gergely református lelkipásztor, a fesztiválmisszió egyik vezetője.

Nem céltáblák
A KözösPont Misszió az Ökumenikus Ifjúsági Iroda projektje, amely tizenhárom évvel ezelőtt evangélikus, katolikus, valamint református önkéntesek összefogásával alakult meg. Az évről évre új önkéntesekkel bővülő missziós csapat azóta rendszeresen részt vesz a magyar és külföldi fiatalok látogatta zenei fesztiválokon. A KözösPont sátrába betérők nem válnak hittérítők céltábláivá, csokiért rajzolhatnak, pihenhetnek és beszélgethetnek. A szolgálat egyszerűsége ellenére a fiatalok szívesen megnyílnak a hasonló korú és érdeklődésű önkénteseknek.
- Testi és lelki felüdülést nyújt a sátrunk, ahol beszélgetünk a fiatalokkal mindarról, ami érdekli őket, ami a szívüket nyomja, vagy éppen a napi témánkról. Néha a rajzaik is sokat elárulnak a lelkiállapotukról; volt, aki a benne zajló gyászfolyamatba engedett minket bepillantani. Ha szükséges, a fiatalok lelkigondozóhoz is fordulhatnak, ezt a feladatot a három történelmi felekezetet képviselő lelkész látja el, aki folytatja velük a beszélgetést. Nem az a célunk, hogy a második mondatban elhangozzon Jézus neve - ettől el is zárkóznának -, hanem úgy szeretnénk közösséget vállalni az emberekkel, ahogy Jézus is tette: együtt evett és beszélgetett velük.

Az egyház mi vagyunk
Az egyház a kívülállók szemében mínuszból indul - teszi hozzá Szakács Gergely, aki szerint a fesztiválmisszió egyik fő célja, hogy a fiatalok meglássák: a történelmi egyházak nem ósdi intézmények. Ez néha olyan mérhető következményekkel jár, mint annak a fiatalnak a története, aki bulizni indult az egyik fesztiválra, de úgy tért haza, hogy esélyt ad az egyháznak. Évekkel később megkeresztelkedett, és ma már az egyik egyetemi gyülekezet tagja.
- Az egyház mi vagyunk, mi, emberek alkotjuk. Azoknak, akik ezt felismerik, és érdeklődnek a keresztyénség iránt, ajánlunk gyülekezetet is, ahová később ellátogathatnak.

Nem csak dobálóznak
A könnyűzenei világban is lehet képviselni a keresztyén értékrendet - vallja a misszió vezetőségi tagja.
- A KözösPont sátorba többször meghívtunk zenészeket, akikkel nagyon jókat beszélgettünk a fesztiválozók hallgatósága előtt. Megfordult nálunk a Ladánybene 27 és Kiss Tibi is, a Quimby énekese. Abban az évben, amikor Marilyn Manson, a hírhedt rockzenész magyarországi fellépése felháborodást váltott ki keresztyén körökben, Nánai László, evangélikus tábori lelkész előadást tartott a sátrunkban arról, ki is lehet ez az ember, akiért sokan rajonganak, sokan pedig félnek tőle. Úgy látjuk, nem az a jó út, ha azokat, akiknek a viselkedése nem fér bele az értékrendünkbe, modorosan lehúzzuk egy nyilatkozatban, hanem az, ha mélyre ásunk. Szeretnénk bizonyítani, hogy a keresztyén ember képes a párbeszédre és tud érvelni azok mellett az értékek mellett, amelyeket képvisel.

Egységben
A fesztiválozó fiatalokat megdöbbentette, hogy a keresztyének sátrának önkéntesei felekezeti különbözőségük ellenére mennyire összetartóak - számolt be Szakács Gergely.
- Néha a közöspontos fiatalok is csak a saját felekezetüket ismerik, és amikor belecsöppennek ebbe a szolgálatba, rájönnek, hogy a másik keresztyén is ember, és mennyi gazdagság rejlik a felekezetében. Gyakran beszélgetünk a különbözőségekről is, de kulturáltan tesszük, és sosem a látogatók előtt. Nem teológiai szinten akarunk egymáshoz közeledni, nem az úrvacsoratant akarjuk egyeztetni, hanem együtt szolgálunk, és Jézus Krisztusról beszélünk. Több látogató megjegyezte bennünket látva: olyan, mintha a keresztyénség egységes vallás lenne.

Bekukucskálnak egymáshoz
A közöspontos szolgálók a nyár elmúltával is rendszeresen találkoznak, hogy imádkozzanak egymásért. A 18 és 30 év közötti fiatalok valamennyien egy-egy történelmi felekezet tagjai. Idén hatvanan jelentkeztek a KözösPont Misszióba; a Hegyalja, a Volt és a Fishing On Orfű elnevezésű fesztiválokon beszélgetnek vagy gondoskodnak az élelemről, a kávéról, teáról. Az önkéntesek munkáját kilenc lelkész is segíti, ők biztosítanak lelkigondozói hátteret a szolgálóknak, reggeli és esti áhítatokat tartanak és teológiai kérdésekkel is fordulhatnak hozzájuk a fesztiválozók.
A februári évadkezdő ökumenikus istentiszteleten a három történelmi felekezet lelkésze a keresztségre emlékezve megáldotta az önkénteseket. A kiválasztott fiatalok több lépcsős képzésen vesznek részt tavasszal, amelynek része a csapatépítés, a csendgyakorlat és az ún. liturgiai kukucskáló is, amikor egymás felekezeti sajátosságait ismerik meg a résztvevők. A tréningen azt is megtanulják, hogy ne csak beszélgetőtársuk szavaira, de az azok mögött lévő érzésekre is figyeljenek.

Nem bulizni mennek
Egy keresztyén fiatal kulturált szórakozásának nem lehet semmi akadálya, és abba a koncert, a tánc vagy a sörözés is beletartozhat - mondja a KözösPont Misszió vezetőségi tagja. Szakács Gergely cáfolta, hogy a fesztiválmisszió azért lenne, hogy a keresztyén fiatalok ingyen bulizzanak színvonalas világi rendezvényeken.
- Élő hitű keresztyén fiatalokat viszünk magunkkal, akik megkeresztelkedtek és aktív tagjai egy gyülekezetnek. A felvételin elutasítjuk azokat, akiknek nincs kapcsolata az egyházzal, a katolikusok lelkészi ajánlást is kérnek. Az is fontos azonban, hogy aki önkéntes szolgálatra vállalkozik nálunk, ismerje a fesztiválvilágot, legyen kommunikatív, nyitott, képes legyen meghallgatni és elhordozni olyan embereket is, akik nem szimpatikusak neki a beszédstílusuk vagy az öltözködésük miatt. Olyan önkénteseket várunk a KözösPontba, akik nem fölényeskednek a nem hívőkkel szemben, és tudnak csapatban dolgozni - összegezte a református lelkész.

Jakus Ágnes

Képek: kozospont.com; Bella Péter

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még csak a Sziget főutcáján sodródtam a tömeggel, amikor hálával gondoltam arra, hogy önfeledt, eredeti és nyitott emberek - fiatalok között, lehetek. "Láttad valaha holtan a barátod?" - szegezte nekem egyikük a kérdést néhány óra múlva a keresztyének sátrában.
Találkozások a Szigeten


A sátorban megforduló fiatalok töbségének nincs vallásos háttere, sokuknak legfeljebb a nagymamája kötődik az egyházhoz. A kulturális szakadék a keresztyén önkéntesek és a szigetlakók között azonban nem áthidalhatatlan. "Amikor először mentem el egy fesztiválra KözösPont-ozni, az első sokk és szorongás után megerősödtem abban, hogy miért is vagyok keresztyén, miért is teszem, amit teszek." Közös. Pont.