Egyházak Párbeszédben: konferencia az ökumenikus egységért

Jövőre Magyarországon folytatódik a disputa

A CEC (Conference of European Churches) Egyházak Párbeszédben (Churches in Dialogue) nevű albizottsága ülésezett az elmúlt héten Bossey-ban. A háromnapos nemzetközi konferencián európai protestáns és ortodox egyházak képviselői vettek részt, közöttük Szabó István püspök a Magyar Református Egyház részéről. A párbeszéd témája az egység és a különbözőség.

Szabó István püspököt kérdeztük a konferencia részleteiről:

„A bizottságnak és tagjainak feladata az, hogy egymással párbeszédet folytatva olyan ajánlásokat fogalmazzanak meg, amelyek elősegítik az egyházak közeledését. Ez a teológiai tisztázásnak a területe.

Most Bossey-ban olyan előadások hangzottak el, amelyek azt vizsgálták először is, hogy miben áll az egység, ki mit ért ezen. Másodszor, hogy mit lehet kezdeni a különbségekkel, legyen az liturgiai, teológiai, történelmi, egyházszervezeti…
Az egyik állásfoglalás szerint látható egység kell: ennek képviselői egyházszervezeti, igazgatási, liturgiai egységre törekszenek. A másik tábor pedig – ez főként a protestáns oldal – azt javasolja, hogy beszéljünk megbékélt különbségekről. Erről folyt a disputa, ez fog Budapesten folytatódni.”

- Mi a véleménye, püspök úr, összességében az ilyen nemzetközi ökumenikus párbeszédről?

„A száz évvel ezelőtti Edinburgh-i nagy világmissziói konferencia célkitűzése volt, hogy amellett, hogy evangelizálni kell az egész világot, el kell jutni az egyházaknak az egységre is. Ez utóbbi úgy tűnik, hogy még legalább száz évet fog váratni magára. Emiatt sokan csalódottak az ökumenikus mozgalommal kapcsolatban. Annyi haszna mindenképpen van ennek az iránynak hogy a régi elutasító magatartások megszűntek. Ez nem az elvek feloldódását jelenti, hanem éppen azt, hogy ki-ki – éppen talán az ökumenikus párbeszéd hatására is – jobban tisztába jött a maga identitásával, hagyományával. Az a tapasztalatom, hogy az tud igazán ebben az ökumenikus párbeszédben részt venni, aki hűséges a magáén.”

Az egyházak képviselői tehát 2011 júniusának végén Budapesten fogják folytatni a diskurzust.

További információk az Egyházak Párbeszédben működéséről:

http://cid.ceceurope.org/