Egyházi programok állami támogatással

Több egyházi program is indul az idén kormányzati támogatással, köztük a hátrányos helyzetű térségeket felkaroló, Testi és lelki kenyér elnevezésű projekt - mondta Szászfalvi László egyházügyi államtitkár.

Tízszeres igény

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a szociális jellegű tevékenységet segítő programoknál egy-egy témában 200-200 millió forintot biztosítanak az idei költségvetésből. Április végéig rendszerezik a tematikusan meghatározott programokra vonatkozó kezdeményezéseket. Beszámolt arról, hogy az egyházak részéről mintegy tízszeres az igény a rendelkezésre álló forrásokhoz képest, az egyházak nagyon sok olyan konkrét programot fogalmaznak meg, amelyek a társadalmi életben végzett feladataikról szólnak. A szórványokról szóló programról Szászfalvi László elmondta: az egyrészt a hátrányos helyzetű, másrészt a határon túli egyházi szórványközösségek kezdeményezéseit karolja fel, illetve ide tartozik majd egyebek mellett a nagyvárosi panelházakban élők egyházi közösségeinek építését célzó projektek támogatása.

Testi és lelki kenyér

A Testi és lelki kenyér elnevezésű program kifejezetten az egyházak szociális és karitatív programjait támogatja, ennek révén az egyházak közjót szolgáló, társadalmi hasznot hajtó tevékenységét szeretnék elősegíteni. Az államtitkár úgy véli, a programok innovációt jelentenek az egyházpolitikában. A Templom és iskola elnevezésű programban az állam az egyházi iskolák hittanos és nyári táborait támogatja, illetve ez eszközbeszerzést is jelenthet egy-egy oktatási-nevelési programhoz. Szászfalvi László úgy vélte, hogy nem a sok tízmilliós vagy százmilliós program, ami megoldja a kihívásokat, hanem – mint fogalmazott - sok kicsi segítséggel egy-egy ügy előrelendítésével lehet továbblépni.

Az egyházak minőségi iskolafenntartók

Az államtitkár önkorlátozónak nevezte azt, hogy az egyházak iskolákat vállalnak át az önkormányzatoktól, de hozzáfűzte, hogy "nem tartaná tragédiának", ha az egyházi iskolák aránya egy-két százalékkal növekedne a közoktatási rendszerben, mert az egyházak minőségi intézményfenntartók. Kérdésre válaszolva Szászfalvi László hozzátette: terveik szerint a jövő év elején lép életbe a személyi jövedelemadóból (szja) származó egyszázalékos felajánlás állami kiegészítésének újabb rendszere, ennek jogszabályi feltételeiről az év második felében tárgyalnak majd az Országgyűlésben. Arról jelenleg is zajlanak a tárgyalások, hogy az elismert egyházaknak szóló adófelajánlások állami kiegészítését miként szabályozzák, tegyenek-e különbséget ezen a téren a történelmi egyházakhoz képest. Az államtitkár nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy egy vallási egyesület, miután a magyar társadalomban gyökeret ereszt és komoly közszolgálati feladatokat lát el, elismert egyházzá váljon, és így a személyi jövedelemadó állami kiegészítésére legyen jogosult.