Hadd éljek!

Egyenlő az abortusz a gyerekgyilkossággal?
A legtöbben óvatosan fogalmaznak, de állítják, hogy a lényeg ugyanaz: megszakad egy élet. 

 

Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek! – olvasható a metróaluljárókban, buszmegállókban elhelyezett plakátokon. A kormány a közelmúltban kampányt indított a kiegyensúlyozott családi életért. Ennek egyik eleme az említett plakát, amely abortusz helyett arra biztatja a nőket, hogy szüljék meg és adják örökbe nem várt gyermeküket. Magyarországon évente több mint 43 ezer művi terhességmegszakítást végeznek. Több mint ezer gyermektelen pár viszont arra vár, hogy örökbe fogadhasson egy kisbabát. 

 

 

Pénzkérdés az élet?

A református egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálatának preabortív tanácsadója azt mondja, hogy az abortuszra váró nők leginkább azt szeretnék, mindenki hagyja őket békén. Teher számukra a kötelező tanácsadás és minél előbb túl szeretnének esni a procedúrán.
Mágori Katalin tizennyolc év védőnőnői tapasztalattal a háta mögött azt mondja, hogy a nők többsége anyagi problémák miatt akar véget vetni terhességének, azonban a háttérben mindig kirajzolódnak a párkapcsolati problémák is. Ezért is lenne fontos, hogy már gyerekkorban tanuljanak önismeretet, társas kapcsolatot, konfliktuskezelést. Napjainkban számos fiatal csonka családban nevelkedik, ezért valódi családi, apai, anyai minta hiányában nem lehet elvárni, hogy valaki a terhessége első 12 hetében szülővé érjen. A védőnő szerint a nőkben a gátlás és a szégyenérzet dominál, amikor szóba kerül, hogy adják örökbe gyermeküket. Mágori Katalin azt hangsúlyozza, hogy egy nő legnagyobb feladata: életet adni. Azt tartaná helyesnek, hogy az anya, aki nem tudja felnevelni gyermekét, adja oda egy babára váró családnak, így mindenkinek jót tesz: a gyermekének, a gyerekre vágyó pároknak és a társadalomnak is.

 

Örömmel felnevelnék, akit mások halálra ítélnek

Tizenegy éve segíti a várandósokat és kismamákat a Gólyahír Egyesület.
A százhalombattai civil szervezetnél 25 karitatív munkatárs ellenszolgáltatás nélkül segít a bajba jutott anyákon. Vannak, akiknek annyi pénzük sincs, hogy szülés után felöltöztessék és hazavigyék újszülöttjüket és vannak olyanok is, akiknek nincs is hová menniük. Nekik anyaotthont keresnek. Az egyesület közbenjár abban is, hogy nyílt örökbefogadással családba kerülhessen a nem kívánt kisbaba.

Az egyesület elnöke szerint mindenképpen meg kell adni az esélyt a magzatnak, hogy élhessen.
Mórucz Lajosné a lehetséges alternatíváról beszél: aki nem tudja vállalni a gyerekét nemcsak elpusztíthatja, hanem másnak adhatja, mert sok olyan család van, aki boldogan felnevelné azokat a gyerekeket, akiket mások halálra ítélnek.
A Gólyahír Egyesületnél 360-an várnak nyílt örökbefogadásra. A „nyílt” szó azt jelenti, hogy a kismama már a terhessége alatt megismerheti az örökbefogadó szülőket. A gyerek világrahozatala után 5 nappal a babát az új család viszi haza, de a vér szerinti anya rendszeresen információkat kaphat arról, hogyan fejlődik a gyermeke.

 

Értelmetlen a teljes tiltás

Kimondhatjuk, hogy az abortusz visszafordíthatatlan cselekedet vagy gyilkosság, ennek ellenére senkit nem lehet megítélni ebben a kérdésben – vallja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára.
Soltész Miklós szerint felelősség, hogy a társadalom vállalja a gyermekeket vagy folytatódik a tragédia. A teljes tiltással nem értene egyet a családügyekért felelős államtitkár, de felvilágosítást és az anyákat támogató kampányt jó megoldásnak tarja. Soltész Miklós úgy véli, hogy mindenki felelős saját magáért is, és tetteinek következménye van. - Nem oldanám fel a kérdést azzal, hogyha valaki szegényebb körülmények között él, akkor jogos az abortusz. Nem ettől a kampánytól várok eredményt, hanem azoktól a lépésektől, amelyeket az elmúlt egy évben megtettünk, például a családpolitikai támogatás és a nyílt örökbefogadás egyszerűsítésétől – tette hozzá az államtitkár.

 

 

Szerkesztő-riporter: Fekete Zsuzsa
Kép: Füle Tamás, Magyar Szilárd