Hallani a csodát

Különös, furcsa és megdöbbentő - ilyen a csoda. Elmondani nehéz, énekelni róla talán könnyebb. De hogyan lehet szólni arról, amire nincs magyarázat? Erről kérdeztük a hazánkban turnézó holland gospelkórus tagjait.

Sejtelemes félhomály fogadott minket a templomban, amin az élénk színű fények csak nehezen törtek át. Szűkösen vagyunk, de még sokan keresnek helyet, szüntelen a nyüzsgés a padokban. Közben halk zene szól, és látjuk, minden készen van, hamarosan kezdődik a koncert. Vannak, akik évek óta várják, hogy újra hallhassák őket, más pedig az első találkozás izgalmával érkezett a Budai Református Templomba. Vajon milyen lesz ez az este? Felemelő, magával ragadó? Vagy inkább csendes és elmélyülésre hív? Fogok-e ma csodát látni? – kérdeztem magamtól a Shirchadasj vasárnapi fellépése előtt.

Felemel
Nem ígérték, hogy aznap este megtörténik, de az együttes tagjai azért zenélnek, énekelnek és táncolnak, hogy elhiggyük, igenis léteznek csodák. Hatalmas, és félelmetes vagy egészen kicsi, akár jelentéktelennek tűnő események. Olyan megtapasztalások, amiknek hangosan, ujjongva örülünk, vagy olyan érzés, amit alig sejtünk. Csend, amire régen vártunk és amire vigyázunk, nehogy elillanjon. Így állt előttünk a csaknem hatvan fős kórus és zenekar, akik Hollandiából érkeztek hazánkba, és nyolc napon át adnak jótékonysági koncerteket több magyar városban.
De mire is várunk, amikor csodáért imádkozunk? A kórus egyik szólistája szerint Isten sokszor nem a problémáinkat, hanem minket változtat meg.
– A legtöbben azt szeretnék, ha a saját akaratuk válna valóra, pedig Isten másként cselekszik. Számomra az jelenti a csodát, hogy Isten még a legnagyobb nehézség közepette is képes békességet adni. Ez a békesség pedig képessé tesz arra, hogy kicsit eltávolodjak a problémától, és újra átgondoljam a helyzetemet – mondja Angela Praag.
– Szeretnénk, ha Magyarországon minél több ember megismerné Isten csodáit, és hitre jutna – mondja Reindert Reuvens. A férfi nemrég maga is átélte, milyen ereje van az imádságnak, hiszen a közelmúltban egy komoly műtéten esett át.
– Nagyon későn mentem orvoshoz, amikor már elviselhetetlen fájdalmaim voltak. Azt hittem, hogy itt lesz vége a földi életemnek, és a mennyei Atyámhoz kerülök, de nem így történt, még maradnom kell. Ez biztosan így van jól, hiszen Isten nem követ el hibát – mondja a holland férfi.

Mindent megváltoztat
– Az élet maga csoda, amit napról napra megkapunk – mondja Tiny Bisschop, akinek kijelentését kórustársa története erősíti meg. Marion Plas tizenhét éves korában élte át élete legnagyobb csodáját.
– Motorbalesetet szenvedtem és a klinikai halál állapotába kerültem, majd nyolc napig kómában voltam. Ez idő alatt talákoztam Istennel, ami teljesen megváltoztatta az életemet. Ott álltam a mennyország kapujában, de nem láttam, mi történik odabent. Viszont hangot hallottam, amely azt mondta, még nem teljesedett be az életem, és olyan örömöt kapok, amit másokkal is meg kell osztanom – meséli a holland nő. Marion elmondja, hogy miután felébredt a kómából, egészsége nagyon megromlott és eplepsziás lett. Sokan imádkoztak a gyógyulásáért, ami hamarosan el is következett, teljesen felépült. A holland nő úgy írja le az életében történt változást, hogy mindennek hatására nem a tanulmányai vagy a munkája vált a legfontosabbá számára, hanem az, hogy más emberek életében segítség és támasz lehessen.
– Amit átéltem, az Istennel való személyes kapcsolatom által még erősebb lett. A szívem legmélyéből énekelek, mert az élő Istenben hiszek, aki mindenről tud, ami velünk történik – mondja Marion.
 

„Új dal"
Ezt jelenti a különleges héber szó, a Shirchadasj. A holland kórus már a rendszerváltás előtt is koncertezett Magyarországon, sokszor „a templom hátsó ajtaján keresztül" eljutva a közönséghez – akkor szerették meg végérvényesen országunkat, és építettek ki életre szóló kapcsolatot keresztyén gyülekezetekkel. Az együttes tagjai idén még legnagyobb nemzeti ünnepnapjukat, a királynő születésnapját is maguk mögött hagyták a magyarországi turnéért cserébe, pedig a jeles nap idén a trónváltás ünnepe is volt egyben. Beatrix holland királynő április 30-án adta át fiának, Willem Alexandernek a koronát.
Bár az évek alatt sokat változott az együttes összetétele, a régi és új tagok egyaránt örömmel indultak neki az idei turnénak.
– 2000-ben kerültem a zenekarhoz, akkor még alig tudtam valamit Magyarországról. Azóta szinte minden évben ellátogatunk ide, ami mindig különleges számomra is. Csodálatos ország, nagyon kedvesek és vendégszeretők a magyarok, és ez alatt a tizenhárom év alatt láthattam azt is, hogy milyen gyorsan fejlődött – meséli Léon Smits, akit a vasárnapi koncert után köszöntött meg az együttes születésnapja alkalmából.
– Tízéves korom óta játszom trombitán, ez a hobbim. Nagyon szeretek a zenekarban játszani, mert csodálatos mindaz, ami a színpadon történik. Nagyon örülök, hogy egész héten itt lehetünk és a zenén keresztül beszélhetünk Istenről – mondja a civilben biztosítási szakértőként dolgozó férfi.
Dinant Kolkman számára is sokat jelentenek a koncertek, mint mondja, az éneklés által saját hite is erősebb lett.
– Nagyon szeretem a gospelt, és sok örömet jelet számomra, hogy így is evangélizálhatunk az emberek között. Az énekeknek, a zenének a bibliai idézetekkel együtt különleges kisugárzása van, ami sokakat megérint – magyarázza a holland teherautó-sofőr.

Nyitott szívvel
A magyarországi turnék azért is különlegesek, mert ezeken a koncerteken mindig csatlakozik néhány magyar is a holland csapathoz. Tárnok Annának régi álma volt, hogy a Shirchadasjjal énekeljen, hiszen már gimnazista kora óta nagyon szereti az együttest.
– Nagyon szeretem a hollandok mentalitását, mert vidámak, felszabadultak és minden körülmények között megtalálják a jókedvet. A közösségükön is látszik, hogy nagyon összetartanak, nincs klikkesedés, hanem nyitottak és szívesen barátkoznak másokkal is. Mi, magyarok hajlamosak vagyunk kötődni a körülményeinkhez, ők viszont hamar feltalálják magukat az ismeretlen környezetben is – meséli Anna. A fiatal lányt is a csodákról faggatom.
– Nekem nagy ajándék, hogy hívő nagycsaládban nőhettem fel, és mindennap érzem Isten áldását az életemben. A kórussal is arról énekeltünk, hogy Isten megkegyelmezett nekünk és örök életet adott, ez az igazi csoda – mondja a Budai Református Gyülekezet diakónusa.

Még három napig tart
A Shirchadasj ma este Békésen a református templomban, majd a hétvégén Mezőtúron és Cegléden koncertezik. A turnét a Krédó Alapítvány szervezte együttműködve a Magyar Református Szeretetszolgálattal. A koncertekre a belépés ingyenes, de a rendezvényen a katasztrófahelyzetet átélt magyar családok javára gyűjtenek adományokat, hogy segítsék a bajbajutottak napi megélhetését és a helyreállítási munkálatokat. A koncertek pontos helyszínéről és időpontjáról bővebben ezen a linken olvashatnak.

Dobó Márti
Képek: Kalocsai Richárd, Dobó Márti