Hittanoktató és hittantanár képzés

Pótfelvételit hirdetett a Károli Gáspár Református Egyetem. Református hittanoktató, református hittanár-nevelő, illetve protestáns teológus szakra várják a jelentkezőket, alap-és mesterképzéseken egyaránt. A diploma megszerzése után hittanoktatóként, illetve hittantanárként is el lehet helyezkedni.

Azért tartották szükségesnek a pótfelvételi meghirdetését a Károlin, mert szeptembertől elindul a kötelező hit- és erkölcstanoktatás az általános és középiskolákban. A hitoktatókat az egyházaknak kell biztosítani, és úgy tűnik, hogy 2014-től nincs elegendő szakember erre a feladatra. Korábban az illetékesek úgy vélték, oktatóból valószínűleg nem lesz hiány, mert nem egyszerre, hanem négy lépésben vezetik be a kötelező oktatást, elsőként az első és ötödik évfolyamon. A református hittanoktatási törvény szerint a területi egyházközség felelős a hittanoktatás megszervezéséért, ha az nem képes önerőből megtalálni a megfelelő tanárt, akkor az egyházmegye segít ebben.

Az egyetem hittudományi karának dékánja szerint vannak tartalékok, hiszen több száz embert lehetne mozgósítani, köztük azokat is, akik korábban az egyetem nagykőrösi tanítóképzőjén szereztek a hitoktatás tanításához szükséges diplomát. Zsengellér József a Parókia portálnak azt mondta: számos olyan hitoktatóról tudnak, akiket korábban az egyház nem tudott alkalmazni, számukra most itt a lehetőség, hogy tanítsanak.
– A hittanár-nevelő (vallástanár) szakra elsősorban azokat várjuk, akik már rendelkeznek hitoktató, vagy pedagógus diplomával, és a már meglévő szak mellé szeretnének felvenni egy másodikat. Ez a pedagógusok számára is előny, hiszen sokkal könnyebben alkalmaznak az iskolák több szakos tanárokat. Egyetemünkön a felvétel feltétele a református vallás, és a konfirmáció igazolása – hívta fel a figyelmet a dékán.

A (BA) hat féléves református hittanoktató alapképzéssel általános iskolában lehet hittant tanítani, míg az (MA) négy féléves vallástanár mesterképzéssel felső tagozatban és gimnáziumban is. A mesterképzésre jelentkezéshez elfogadnak olyan bölcsészdiplomát is, amelyhez pedagógus szakvizsga kapcsolódik.

Zsengellér József elmondta azt is, hogy 2014 szeptemberétől az egyházi hittanoktató-és vallástanár képzés is átáll az új pedagógusképzési rendszerre, és így a hittanár-nevelő szak mellé szakpárnak magyart, történelmet és angolt lehet majd felvenni a Károlin.

A protestáns teológus levelező képzésre elsősorban azokat várják, akik érdeklődnek a teológia iránt. A szak minimum tíz beiratkozó esetén indul el. Tavaly tizenhárman jelentkeztek, de csak hatan iratkoztak be, így nem indították el a képzést. A 10 féléves protestáns teológus képzés nem jogosít fel hittanoktatásra, ehhez el kell végezni a hittanár-nevelő (vallástanár) mesterképzést is.

A felvételt a következő szakokon hirdetik:

1. BA református hittanoktató szakon, nappali tagozaton, államilag támogatott és önköltséges (140000.-Ft/félév) képzésen.
Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány, 2 évnél régebbi konfirmáció.

2. MA református hittanár-nevelő szakon, levelező tagozaton, önköltséges (115000.-Ft/félév) képzésen.
Felvételi követelmény: BA református hitoktató diploma vagy református lelkészi diploma.

3. MA protestáns teológus szakon, esti tagozaton, önköltséges (115000.-Ft/félév) képzésen.
Felvételi követelmény: érettségi bizonyítvány.


Jelentkezési lap a Kar Dékáni Hivatalától kapható, postán elküldik.
Érdeklődni lehet a +36 1 218 0266 telefonszámon vagy a foldhazy.edit@kre.hu email címen.