Isten, testvér, haza, természet

Szeretet-heteken nevelik a határon túli magyar gyermekeket és a helyi diákokat a Kecskeméti Református Egyházközség Emmaus házában. A nagyböjtben megkezdődött a táborok költségeit fedező adományok gyűjtése.

Először 2006-ban táboroztak együtt a határon túli magyar és a kecskeméti gyermekek. A gyülekezeti kezdeményezés célja kezdettől fogva az, hogy a táborban istenszeretetre, hazaszeretetre, testvérszeretetre és természetszeretetre neveljék a gyerekeket a sokrétű és kreatív programokkal.

Alapozni és fejleszteni
A táborban 9–14 éves gyermekek vesznek részt. A szervezők minden nyáron két turnusban fogadnak gyerekeket: az alapozó tábort a kecskeméti Emmaus házban tartják, egy másik tábori héten pedig határon túli magyarok fogadják be a fiatalokat. Az idei táborokat július 26. és 31. között a kárpátaljai Aklihegyen, valamint augusztus 1. és 6. között a Kecskemét környéki Emmaus házban tartják. A kárpátaljai táborban azok a gyerekek vesznek részt, akik tavaly az emmausi táborban összeismerkedtek – ők a Vajdaságból, a Partiumból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Kecskemétről érkeznek.

Kapni, adni, megismerni
– Csak egyszer vehetnek részt az alapozó táborban a gyerekek, és a részvétel feltétele az is, hogy méltóképpen képviseljék szülőföldjüket egymás előtt – tudtuk meg Bárdos Péterné pedagógustól, a kecskeméti tábor egyik szervezőjétől. Mint elmondta, a táborba meghívással lehet eljutni, illetve azok a helyi gyerekek, akik bátrak a szülők nélkül eltölteni egy hetet, a hittanoktatók és az osztályfőnökök ajánlásával jutalomként kapják meg a lehetőséget a részvételre. Ez a szervező szerint a kisebb létszámú, határon túli gyülekezetek gyermekei felé missziós küldetést is jelent.
– Új elemmel bővül a tábor, hiszen idén már egy nulladik napot is beiktatnak az emmausi táborba, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a helyszínnel, és a nevelők a vendégszeretetről beszélgetnek majd velük – árulta el Hodánics Tamás lelkész. A kecskeméti gyerekek a szombati napon meghívják magukhoz a határon túli gyerekeket, vasárnap pedig a hagyományokhoz híven az istentiszteleten osztják meg a táborozók a gyülekezet tagjaival élményeiket.

Kulturális és lelki nevelés
A programok között évről évre szerepelnek városi és erdei kirándulások, az egész héten áthúzódó Ki mit tud a magyar kultúra kincseiből? című játék, vetélkedő a Kárpát-medencéből, de már a helyszínre is minden táborozó egy verssel, népdallal vagy népmesével érkezik. Ezeket a kincseket a gyerekek be is mutatják meghívott támogatóiknak. A táborok költségét ugyanis a gyülekezeti tagok adományai biztosítják, ami azért különösen fontos, mert így a határon túli résztvevőknek csak az útiköltséget kell önerőből állnia.
Minden tábort népzenei táncház nyit meg, és a közösségépítő sport- és kézműves-foglalkozásokon, népi játékok mellett lelki alkalmak keretezik a gyerekek közösen eltöltött napjait. A délelőtti áhítatokat kreatív formában kiscsoportos beszélgetések követik a korosztálynak és a témának megfelelően. A kecskeméti táborban idén a tékozló fiú történetét dolgozzák fel, míg a kárpátaljai táborban esti evangelizációk kapcsolódnak majd a programhoz.

Szeretni és magyarnak lenni
Öt év tapasztalatai alapján a szervezők csokorba szedték a résztvevők őszinte és szívet melengető visszajelzéseit a táborokról. Ezekből az írásokból kiderül, hogy a gyerekek a kialakult barátságokért a leghálásabbak. Volt, aki azt fogalmazta meg, hogy a határon túli társaival töltött idő alatt tanulta meg, mit jelent magyarnak lenni, vagy azt – ami a tábor központi gondolata –, hogy lehet szeretni a másikat, és akadt olyan gyerek is, akinek egyszerűen csak a sátorozás öröme jelentett sokat.


Jakus Ágnes

 

 

Ha szívesen támogatná a Szeretet-heteket, adományát elküldheti a Kecskeméti Református Egyházközség bankszámlájára:

UniCredit Bank 10915008-00000009-23600004.

A szervezők kérik, hogy a Megjegyzés rovatba az adományozó írja be: Szeretet-hetek – adomány.