Jól ismerik a Bibliát

Ügyességi, logikai és színpadi elemeket felvonultató országos bibliaismereti vetélkedőn mérték össze tudásukat az általános iskolások. A Velünk az Isten című versenyen 34 csapat indult.

Dramatizált bibliai történeteket is bemutattak egymásnak az ország különböző pontjairól érkezett diákok a Kecskeméti Református Általános Iskolában április elején. Az intézményben „Velünk az Isten!” címmel rendezték meg – immár tizennegyedik alkalommal – az Országos Bibliaismereti Versenyt.


Az egyik legnagyobb országos vetélkedő

Idén – minden eddiginél több – 34 csapat vett részt a kétnapos versenyen: a 167 diákot 43 tanító készítette fel. A 6–15 éves nebulók 19 iskolából érkeztek, és négy korcsoportban mérték össze tudásukat.

Korcsoportonként négy-öt, előre megadott, bibliai történetből kellett felkészülnie a gyerekeknek, akik elmélyült ismereteket igénylő, mégis szórakoztató írásbeli és szóbeli feladatokat oldottak meg a megmérettetéskor. Bár a verseny szervezői nem tették kötelezővé bibliai részletek színpadra állítását, mégis minden csapat előadott néhány perces jelenetet a Biblia történeteiből. A drámacsoportok előadásait külön jutalmazta a szervező iskola.


Korhű és modern jelenetek

– A drámajáték segíthet abban, hogy a gyerekek átéljék a bibliai történeteket – véli Fodorné Ablonczy Margit, a zsűri elnöke. A jelenetek között voltak olyanok, amelyek a bibliai korba kalauzolták, mások – főként a nagyobbak előadásában – aktualitásukkal gondolkodtatták el a nézőközönséget. A darabok érdekességét az adta, hogy legalább egy énekeskönyvi éneknek és egy szó szerint idézett igeversnek kellett bennük szerepelnie. A zsűri elnöke kiemelte, a Dávidot alakító gyerekek nagyon ügyesek voltak, hiszen valódi kis zenészpalánták játszották az uralkodó szerepét hegedű, zongora megszólaltatásával.


Összekovácsol kicsit, nagyot

– Azért jó ez a verseny – fogalmazott Fodorné Ablonczy Margit –, mert a gyerekek sokféle módon kipróbálhatják a tudásukat, és a csapatokat is összekovácsolja a megmérettetés. Nemcsak a hittanoktatók, de az egész tantestület összefogott, hogy a vetélkedő napjaiban mindenki jól érezze magát. A városi gyülekezet is hozzájárult vendégszeretetével a verseny lebonyolításához. Az iskola diákságának szülei süteményekkel kedveskedtek a verseny helyszínén. Sok vendég gyermeket gyülekezeti családok szállásoltak el.

Szoros versenyben dőlt el, ki állhat a dobogó első három fokára, akiket a verseny szponzorai gazdagon megjutalmaztak.– Nagyon felkészültek voltak a gyerekek – árulta el Fodorné Ablonczy Margit, a zsűri elnöke. – A résztvevők számára hangsúlyoztam, hogy amit a gyerekek megtanulnak, az az igazi nyeremény, önmagukat legyőzni pedig az igazi győzelem. Ha a lelkükben növekedve van mit magukkal vinniük a versenyről, akkor ért célt a szervezők törekvése.


Tehetséges pedagógusok


A helyi iskolások nyerték a versenyt – szoros küzdelemben – az első korcsoportban. Hörcsök Imre igazgató szerint nincs külön titka annak, hogy hogyan lehet a gyermekeket a Biblia ismeretére nevelni. Szerinte a pedagógus feladata, hogy ingergazdag világunkban is közel tudja vinni a gyermekekhez a bibliai történeteket. Elmondása szerint igazgatósága alatt mindvégig igyekeztek a lehető legtehetségesebb tanítókat kiválasztani erre a feladatra. A Kecskeméti Református Általános Iskolában heti két hittanóra és a hét eleji áhítaton ismerkednek a diákok a bibliai történetekkel. Az igazgató szerint a tantestület is elkötelezettje a református oktatásnak, ráadásul több mint tíz pedagógus hittanoktatásból is diplomázott. A gyerekek bibliai ismereteit folyamatos nevelői munkával gyarapítja a hittanoktatók összeszokott csapata. A versenyre azokat a gyerekeket készítik fel a hittanoktatók, akik fogékonyak a bibliai történetekre.


Drámajáték a hittanoktatásban

A versenyre érkező hittanoktatók körében igény van arra, hogy drámapedagógiai képzésben vehessenek részt a felkészítő pedagógusok. A javaslatot üdvözölték a szervezők, így tervezik, hogy a képzést ősszel bonyolítaná le a Kecskeméti Református Általános Iskola. A pedagógusok továbbképzése nemcsak abban nyújthat majd segítséget, hogy a versenyre fel tudják készíteni diákjaikat, hanem abban is, hogy a hitoktatásban egyre tudatosabban élhessenek a drámapedagógia eszköztárával. A még tudatosabb felkészülés emelheti a jövő évi megmérettetés színvonalát is, hiszen az országos bibliaismereti versenyt jubileumi, tizenötödik alkalommal rendezik majd meg Kecskeméten.

Jakus Ágnes


A képek: Bács-Kiskun Megyei Online