Kifelejtett kereszténység?

Élesen bírálta az európai ügyekért felelős francia miniszter, hogy az Európai Bizottság olyan naptárt adott ki, amelyből kihagyták a keresztény vallási ünnepeket.

 

Hárommillió példányban nyomtatta ki az Európai Bizottság azt a naptárat, amelyet immár hetedik éve uniós diákok között osztanak szét. Az idei példányok azonban óriási felháborodást keltettek Franciaországban, kiderült ugyanis, hogy azokban egy sor zsidó, muzulmán, hindu, sőt kínai vallási ünnep szerepel, a fontos keresztény ünnepnapok azonban jelöletlenül maradtak. Az ügy miatt az éve eleje óta több francia politikus is tiltakozott, csütörtökön pedig maga a francia katolikus püspöki konferencia elnöke fejezte ki megdöbbenését. André Vingt-Trois elképesztőnek nevezte, hogy ilyen nyíltan tagadni lehessen az európai kultúrát és annak gyökereit, illetve azt, hogy a bizottság ennyire semmibe veszi több százmillió polgárának a hitét.

Az Európai Bizottság egészségügyi biztosa egy közleményben sajnálatosnak nevezte a tévedést, de ezt a reakciót a bíboros "lakonikusnak" nevezte. "Kérdezzük meg magunktól, hogy mi képezi a közös örökségünket akár a filozófia, akár az irodalom vagy a zene terén, és vállaljuk azokat" - mondta az ügy kapcsán az európai ügyekért felelős francia miniszter, hangsúlyozva, hogy az európaiaknak nem kellene szégyellniük a templomtornyokat.

Olyan Európát látunk, amelyet nem szeretek, és amely nem szereti önmagát, mondta Laurent Wauquiez, hangsúlyozva, hogy az elfojtott identitás megbosszulja magát.

Egy francia európai parlamenti képviselő azt kifogásolta, hogy miközben az Európai Bizottság elítéli a közel-keleti keresztények elleni támadásokat, szándékosan mellőzi saját keresztény polgárait. Gaston Franco szerint ez a kettős magatartás elfogadhatatlan.

Mindeközben a legfontosabb franciaországi muzulmán vallási vezetők közös nyilatkozatot adtak ki a héten, melyben határozottan elítélik az iszlám nevében a keresztények ellen elkövetett gyilkos támadásokat.


A francia elemzők ezzel kapcsolatban fontosnak tartják, hogy a dokumentum, amelyet nem csak imámok, hanem neves muzulmán közéleti szereplők és vállalkozók is aláírtak, először szögezi le, hogy a keresztényekre vadászók semmiképpen sem tekinthetők az iszlám igazi képviselőinek, és hogy semmivel sem lehet indokolni az ártatlanok elleni gyilkosságokat.

 

gondola.hu