Kilépne az egyház a rezervátumból

Az egyház gyakoribb megszólalási lehetőségét szorgalmazza a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Bölcskei Gusztáv azt szeretné, hogy gyakrabban kapjon szót az egyház a közéleti műsorokban, valamint a közérdeklődésre számot tartó beszélgetésekben.

A református püspök erről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának képviselőivel folytatott budapesti tárgyaláson beszélt. Bölcskei Gusztáv reményét fejezte ki, hogy a készülő Közszolgálati Kódex korszakhatárt jelent majd az egyházak médiaszereplésében – tájékoztatott a Médiatanács.

Az egyház szeretne a "rezervátum jellegű" helyzetből kilépni, mert a közmédia esetében nem kizárólag az istentiszteletek közvetítéséről van szó – fogalmazott a tiszántúli püspök. Úgy vélte, hogy szociális, közéleti, oktatási és egészségügyi témákban megszólalási lehetőséget kell kapnia az egyháznak. Bölcskei Gusztáv szólt arról is, hogy szerinte nem megfelelőek a vallási műsorok készítésének körülményei a Magyar Rádióban. Tájékoztatásul elmondta, hogy a református egyház maga választja ki a vallási műsor szerkesztőjét, és saját eszközeivel és költségén készíti el a rádiós adást.

A református egyház fontosnak tartja a magyar történelmi múlt szisztematikus bemutatását, illetve a Kárpát-medence népeinek hagyományos együttélését és annak sokszínű megjelenését bemutató programok elindítását, amelyek segítik a szembenézés és megbékélés kultúrájának erősítését. Az MRE véleménye szerint nagyon fontos a közszolgálati műsorok technikai színvonalának emelése, ezen belül a Kódextől várják az érzékszervi nehézségekkel, fogyatékkal élők hozzáférésének biztosítását.

Az MRE egyike annak a nyolc szervezetnek, amely önállóan delegál tagot a közmédia működésének civil ellenőrzését megvalósító Közszolgálati Testületbe. A múlt év decemberében elfogadott médiatörvény alapján a Közszolgálati Testület biztosítja a közszolgálati médiumok felett a civil felügyeletet, egyúttal hivatott a közszolgálati megbízás, azaz a Közszolgálati Kódex érvényesülésének ellenőrzésére. Tagjai a társadalmat reprezentáló történelmi egyházak, köztestületek, jelentősebb civil szervezetek (pl. kulturális közösségek, határon túli magyar szervezetek, nagycsaládos-szervezetek) jelöltjei.

A református egyház képviselője Kovács Barnabás, a Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai igazgatója.