Korlátok nélkül

A Nem Adom Fel Alapítvány meghívására először látogat hazánkba Nick Vujicic, aki előadásaival több ezer embernek mutatta meg már a világon, hogy akár ép, akár sérült emberként hogyan érdemes élni.



Igen az életre

Nicholas Vujicic szerb emigráns szülők gyermekeként született Ausztráliában. Édesanyja betegápoló, édesapja pedig lelkész. Születésekor derült csak ki, hogy az úgynevezett tetra-amelia szindrómában szenved, vagyis karok és lábak nélkül jött világra. Bal lába helyén csupán két lábujj van, amelyek segítségével ma már tud boldogulni a mindennapokban. A szülőket először sokkolta Nick állapota, ám hamarosan kiderült, hogy súlyos fogyatékosságától eltekintve gyermekük életképes. Így mindenben támogatták őt, hogy minél önállóbb életet tudjanak biztosítani neki. Az ausztrál törvényhozásnak köszönhetően előbb fogyatékosok számára fenntartott iskolába, majd az integrációt támogató iskolába járt. Iskolatársai sokat csúfolták, emiatt nyolcévesen depressziós lett, tízévesen pedig öngyilkosságot kísérelt meg: megpróbálta belefojtani magát a fürdőkádba. Az elkeseredett lépés végül a szülei iránt érzett szeretete miatt csak kísérlet maradt. A középiskolát követően számvitelt és pénzügyi tervezést tanult, és végzettséget is szerzett. A Kaliforniában élő prédikátor tavaly vette feleségül a malajziai származású Kanae Miyaharát, és a közelmúltban, február 13-án született meg első gyermekük.



Miért?
Nick saját elmondása szerint sokáig nem látta értelmét életének. Egy ideig ugyan imádkozott azért, hogy nőjön keze és lába, de egy idő után rájött, hogy hálásnak kell lennie azért, amiért él, hogy Isten ezzel feladatot és kihívást adott neki, és célt kell keresnie. Életének egyik fordulópontja az volt, amikor édesanyja mutatott neki egy újságcikket, amely egy súlyosan fogyatékos férfiról szólt. Vujicic megértette, hogy nem ő az egyetlen, akinek ilyen nehéz sors jutott. Másik pedig az, amikor tizenöt éves korában elolvasta János evangéliumának 9. fejezetét, amelyben Jézus Krisztus találkozik egy születése óta vak emberrel. Arra a kérdésre, hogy miért született így ez az ember, Jézus azt feleli: azért, hogy nyilvánvalóvá váljanak rajta keresztül Isten tettei. Életének célja és értelme végül az lett, hogy meséljen embertársainak Isten szeretetéről, és megerősítse őket abban, hogy valósítsák meg álmaikat.

Nem adom fel!
Nick Vujicic 17 éves korában kezdett prédikációkat és előadásokat tartani iskolákban és egyházi rendezvényeken. Mára a világ minden táján telt házas előadássorozatokat tart. Nick Vijucic 2013. április 18. és 20. között A Nem Adom Fel Alapítvány és az Ez az a nap! szervezőiroda meghívására először látogat Magyarországra. A három nap alatt Budapesten, Pécsett és Debrecenben tart majd előadásokat. A rendezvénysorozat teljes bevétele jótékony célokat szolgál: felépíteni Magyarország első passzívház közintézményét, mely fogyatékos emberek számára nyújt lakhatási lehetőséget. Az előadások pontos időpontjáról és helyszínéről további információt a www.nemadomfel.hu oldalon olvashatnak.

Pillangó Cirkusz
Nick Vujicic életéről, hétköznapjairól szóló videókat már több millióan láttak a videómegosztó portálokon, akárcsak a három évvel ezelőtt készült Pillangó Cirkusz című rövidfilmet, amely az 1930-as években játszódik, az akkori gazdasági világválság idején.

Összeállította: Dobó Márti
Forrás: www.nemadomfel.hu, Wikipedia