Közös. Pont.

Európa legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának szervezői már számítanak a keresztyén sátor önkénteseire, noha kezdetben azt is megtiltották nekik, hogy istentiszteletet tartsanak. A KözösPont Misszió idén is önkénteseket toboroz.

Jelen lenni és nem téríteni akarnak
Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda projektjének, a KözösPont Missziónak a csapatába katolikus, evangélikus és református fiatalokból és lelkészekből álló önkéntesek tartoznak, akik sok más szervezet és vallási közösség mellett az ezredforduló óta minden nyáron felállítják sátrukat Magyarország legnagyobb szabadtéri ifjúsági fesztiváljain és találkozóin.
A KözösPont sátor minden nap megadott témával várja a fiatalokat, amelynek ihletésére a vállalkozó kedvűek – jutalomcsoki fejében – rajzot készíthetnek. Miközben a sátorba betérő fiatalok alkotnak, alkalom adódik a beszélgetésre is velük.
– A KözösPont nem direkt missziót folytat; a célunk az, hogy jelen legyünk ott, ahol a fiatalok vannak. Emmausi útra vállalkozunk velük, és ha eljutunk odáig, beszélgethetünk megtérésről, egyházról is. Lelkigondozás is vegyül ebbe, hiszen van, hogy mély témákat érintenek a fiatalok – számolt be portálunknak Szakács Gergely református lelkész, a KözösPont Misszió vezetőségi tagja.

Valóban szabadosak?
Furcsa kép alakulhat ki az egyházról azokban, akik csak félszavakból értesülnek róla, többnyire a médiában felkapott botrányok alapján – vélekedik Szakács Gergely.
– A sátorban megforduló fiatalok többségének nincs vallásos háttere, sokuknak legfeljebb a nagymamája kötődik az egyházhoz.
A kulturális szakadék a keresztyén önkéntesek és a szigetlakók között a református lelkész szerint nem áthidalhatatlan.
– A Szigetre érkező fiatalok jó része, ha nem is szabados, de legalábbis stabil irányelvek nélküli életet él. Ezek a fiatalok azonban nyitottak, és elfogadják a mi értékeinket.

Bátorság!
Bátorságra és empátiára van szükség a fesztiválmisszióhoz – áll a KözösPont Misszió felvételi felhívásában.
– Amikor először mentem el egy fesztiválra KözösPont-ozni, az első sokk és szorongás után megerősödtem abban, hogy miért is vagyok keresztyén, és hogy miért is teszem, amit teszek – meséli a lelkész.
Szakács Gergely hozzátette, a nyári fesztiválok forgatagában olyan kihívással szembesülnek a keresztyén fiatalok, amelyekkel a gyülekezetben nem: más felekezetű hívőkkel szolgálnak együtt világi környezetben.
– Egy ilyen élmény után általában nyitottabbá, empatikusabbá válnak a résztvevők, bár olyan is volt, aki teljesen kiborult, és otthagyta az egészet.

Misszió Erdélyben és Kárpátalján is
Hogy mennyire szükség van a keresztyének jelenlétére a világi fesztiválokon, érzékelteti, hogy néhány éve erdélyi fiatalok Keskeny Út néven az anyaországiakéhoz hasonló szolgálatot szerveztek, tavaly pedig Kárpátalján alakult meg a Közös Út nevű önkéntes csapat, akiket a KözösPont tapasztalt önkéntesei képeztek ki a határainkon túli szolgálatra.
Magyarországon idén nyáron a VOLT Fesztiválon, a Hegyalja Fesztiválon és Európa legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a Sziget Fesztiválon verik fel a KözösPont sátrat. Az ifjúsági misszió idén is várja azoknak a 18 és 30 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének a szolgálatban.

Nyelvtudás és stabil hit
A jelentkezési lap kitöltését követően a misszió vezetői, volt és jelenlegi önkéntesei felvételi beszélgetésre várják a fiatalokat.
– Olyan önkénteseket várunk, akik elfogadóak a más felekezetekhez tartozó fiatalokkal szemben, és el tudnak beszélgetni egy világi fiatallal is. Szeretnénk arról is meggyőződni, hogy a jelentkező tisztában van-e vele, hogy komoly szolgálatra vállalkozik, és nem arra, hogy bulizzon egész héten – hívta fel a figyelmet a lelkész.
Hozzátette, frissen megtért fiataloknak nem ajánlják a missziót, és kérik a jelentkezők lelkipásztorának elérhetőségét is. Mivel a magas belépőjegyárak miatt a Sziget Fesztiválon több külföldi fiatal szórakozik, mint magyar, a jelentkezőktől az angol vagy a német nyelv társalgási szintű ismeretét várják el. Az önkéntesek belépőjegyeit a Misszió biztosítja.

Istentisztelettel nyitnak
A jelentkezési űrlap kitöltésének határideje január 31. A KözösPont Misszió felvételi beszélgetéseire február 10–11-én, pénteken és szombaton kerül sor a Lágymányosi Ökumenikus Központban (LÖK). A felvételt nyert fiataloknak a félév során két képzési hétvégén, a fesztivál előtt közvetlenül pedig egy kétnapos felkészülésen kell részt venniük.
A KözösPont Misszió idei évi szolgálata és az ökumenikus imahét nyitányaként ifjúsági istentiszteletet tart a LÖK-ben január 22-én, vasárnap 18 órakor. A fiatalos, ökumenikus liturgiájú alkalmon Nagy Krisztián katolikus lelkész hirdet Igét. A KözösPont csapata az egykori önkéntesek mellett minden érdeklődőt vár az istentiszteletre.


Jakus Ágnes