Közösségépítés telefonfülkével?

Jó tíz éve már, hogy egy idelátogató idősebb francia hölgy, akivel hivatalból találkoztam, Magyarországot dicsérő szavaiba ezt is a tanácsot is belefűzte: ne hagyják eltűnni a barátságos sárga telefonfülkéket Budapestről!

Szöget ütött a fejembe, amit mondott, annyira, hogy máig a fülembe cseng - különösen, amikor valóban eltűnik szokott helyéről egy-egy régi fülke, ami mostanában egyre sűrűbben fordul elő. Csakugyan hiányoznak.
S úgy látszik, még nem tartunk a civil szerveződésnek azon a szintjén, ahol a britek - akik közismerten élen járnak ebben.
Egy BBC-hír arról számol be, hogy az ott is egyre kevésbé kihasznált és ezért telefontársasági szempontból selejtezésre ítélt kedves piros telefonfülkéket a helyi közösségek különböző köz-hasznosítási ötletekkel veszik át képletes 1 fontért a telefontársaságtól, hogy azután mini-könyvkölcsönzőt, mini-kiállítást - vagy a kevésbé fennköltek akár nyilvános zuhanyozót vagy illemhelyet kreáljanak belőle. Ehhez mondjuk minimum az üvegablakait be kell sötétíteni... de mint ebből is látszik, a közösségteremtés fantázia kérdése is!

Regéczy-Nagy Enikő

 

A telefonfülke könyvtárként kel új életre



Egy hagyományos piros telefonfülkét újrahasznosítottak, így lett belőle az ország egyik legkisebb közkönyvtára – 100 darabos könyvkészlettel.
A Somerset grófságbeli Westbury-sub-Mendip falu lakói a nap 24 órában használhatják a könyv-, dvd- és cd-kölcsönzőt. A használat egyszerű: a kölcsönzött könyvért helyébe betesznek egy már elolvasottat.

- Nagyon beindult a dolog, állandóan változik a könyvkészlet – nyilatkozta Bob Dolby körzeti képviselő.
– Jelenleg is teljesen fel van töltve könyvekkel, bárki jöhet és vihet egyet, ha cserébe itt hagy egy olyat, amit már elolvasott. Ezzel a telefonfülke utcai közüzemi szolgáltatásból a közösség által állandóan használt szolgáltatássá lépett elő.

Az ötlet az egyik helyi lakostól származott annak hatására, hogy a falu gyors egymásutánban veszítette el a nyilvános telefonját, majd a mobil könyvtárát.
A Westbury-sub-Mendip körzeti önkormányzat vette meg a British Telecomtól a telefonfülkét egy országos akció keretében jelképes 1 fontért.
A BT országosan 770 ajánlatot kapott telefonfülkék „örökbefogadására”, eddig 350-et adtak át a körzeti önkormányzatoknak.
A telefonfülkéket néhol művészeti célokra használták fel, máshol nyilvános zuhanyozót vagy akár illemhelyet alakítottak ki belőlük.

Forrás: BBC News

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Üdítő azokat a példákat látni, ahol a kreativitás nem csak a hozzáférhető pénzek elköltésében bontakozik ki - különösen akkor, ha azoknak híján vagyunk.