Küszöbön innen, küszöbön túl

Ki és milyen a nő és a mai kultúrában? Teljes szerepzavar és káosz.
Deli Eszter és Votin Dóra kortárs festők képein viszont rend uralkodik - vallják a budapesti Ráday utcában kiállító művészek.

 

A nagy macsó játékok áldozatai

A mögöttünk lévő század megmutatta, hogy a történelmet a férfiak alkotják meg és minden nagy macsó játéknak a törékenyek, vagyis a nők az idősek és a gyermekek az áldozatai – mondta a Parókia portálnak a kiállítás megnyitóján Visky András.
Az író, rendező a nő szenvedéstörténetéről beszélt a festményekkel összefüggésben, mégis úgy vélte, hogy a két kortárs művész tárlata nem nehéz, hanem inkább a bennünk bujkáló kérdésekről és felismerésekről szól.


Olajfestékkel és ecsettel hímzett motívumok

Votin Dóra festett hímzésmotívumokkal üzent a közönségnek. A festőnő arról beszélt, hogy azért ragadta meg ez a téma, mert megjelent a gondolataiban egy hímezgető lány vagy asszony képe és úgy hiszi, hogy miközben a nő a monoton mozdulatsort végzi, elcsendesedik a lelke. Votin Dóra - mint mondta - ugyanezt a csendességet érezte a képek megalkotásakor.

 

Kulcs a fájdalmainkhoz

Deli Eszter szerint a képek sokszor mélyebben vannak a verbalitásnál. A festőnő a kiállítást fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlotta, mert mint fogalmazott,ha megfelelő nyitottsággal áll a látogató a képekhez, akkor a saját fajdalmaihoz, sérelmeihez is találhat kulcsot.

 

 

 

A női lét köré szerveződő három alkalmas kiállítás-sorozat megnyitóján Visky András a gondolatait, Lantos Zoltán hegedűművész zenéjét osztotta meg a közönséggel.

Március 17-én, csütörtökön 18 órától M. Tóth Géza animációs filmrendező, Fenyvessy Szilvia énekesnő, valamint a két festőművész Votin Dóra és Deli Eszter várja a látogatókat a Ráday utca 25. szám alatti Képesházban.

 

Szerkesztő-riporter: Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás