Léleküdítő

Klímája a légúti betegségekre gyógyír, de nemcsak a testet, a lelket is felüdíti. Aki pedig megkóstolja a házi készítésű eperdzsemet, vagy Kati néni híres hajtogatott pogácsáját, biztos, hogy visszatér a Mátraházai Református Üdülőbe.


Hiába lőtték szét

Az üdülőt még 1939-ben építették ifjúsági háznak, azzal a szándékkal, hogy szegény gyerekek pihenhessenek, gyógyulhassanak ott.
A ház azonban nem sokáig tölthette be küldetését, mert a II. világháborúban német katonák ütöttek tanyát Mátraházán, rádióállomást létesítettek a hegy magas pontján. A frontvonal éppen Gyöngyösnél húzódott, ahonnan az oroszok teljesen szétlőtték az épületet. A református egyház a háború végén újjáépítette és kibővítette az üdülőt, amely sokak ébredésének volt a helyszíne.

Modern szobák

– A hely miliője, a mátrai környezet olyan varázslatos, hogy nemcsak a lelket, hanem a testet is gyógyítja. Alkalmas elmélyülésre, meditációra és közelségre az Istenhez – mondja az intézet vezető lelkésze. Budainé Terjék Judit a mátraházai üdülő újkori történetéről elmeséli, hogy 2006-ban teljes körűen felújították és kibővítették a házat, ahol egyszerre akár százan is pihenhetnek. Az első három szinten két-három ágyas, zuhanyzós szobák várják a vendégeket. A nagyobb családok összenyitható szobákat is kérhetnek. A konferenciatermet a csoportok külön térítés nélkül vehetik igénybe. Az épületben mindenhol van vezeték nélküli internetes kapcsolat. A sportolni vágyók két pingpongasztalon játszhatnak, és kipróbálhatják a lengőtekét is. A gyerekeket játszótér, számos játék és bébihomokozó is várja.



Lélekápolás

Református jellegét erősen őrzi a mátraházai üdülő – teszi hozzá Terjék Judit.
– Mindig van az üdülőben egy úgynevezett házlelkész, aki vasárnaponként istentiszteletet és heti két bibliaórát tart. A lelkipásztor igény szerint lelkigondozói beszélgetésre is várja az üdülőket. Jó néhányan élnek is a lehetőséggel. Mátraházán sokan jutottak hitre, és ma már gyerekeikkel, unokáikkal jönnek az üdülőbe.



Házi süti és hajtogatott pogácsa

– Éppen meggybefőzés folyik a „legendás” konyhában. 200 kilogramm eper már az üvegekben sorakozik, most ugyanennyi meggy vár feldolgozásra – mondja Terjék Judit.
– Aki él és mozog, segít a befőzésben a konyhásoknak. A vendégek különösen értékelik a házi ízeket. A dzsemekből kerül a reggelizőasztalra is, és mindennap készül finom, friss házi sütemény.
A mátraházai konyhában sül Kati néni híres hajtogatott, húsos pogácsája is. Aki megkóstolja, biztosan elkéri a hasé receptjét – meséli az intézetvezető. A vendégek nagy része szereti a magyaros konyhát, ezért kolbász, szalonna, friss kenyér mindig van az asztalon, de figyelnek a reformétkezést kedvelőkre is. Ők teljes kiőrlésű, fehér, kukoricás és korpás kenyér közül válogathatnak. Az üdülő konyhájában igény esetén diétás étrendet is összeállítanak.

A mátraházai református üdülőben egy nap háromszori étkezéssel mintegy 7.200 forintba kerül (az ár tartalmazza az ÁFA-t, és az idegenforgalmi adót is). A 10 év alatti gyerekek szállása és ellátása napi 3.400 forintba kerül.

A 2011. július 31. és 2011. augusztus 4. közötti héten speciális kedvezménnyel várják a pihenni vágyó egyháztagokat, családokat.

A további részletekről és kedvezményekről itt olvashatnak.

 

Fekete Zsuzsa