Mindenkiből győztes lehet

Hallássérült és siket gyermekeknek segít a Református Missziói Központ. A tiszántúli és a tiszáninneni régió területén háromszáz siket és nagyothalló fiatalt támogatnak.

A készség- és kreativitást fejlesztő alkalmakra több mint huszonhárom millió forintot nyert a református központ pályázaton. A „Játszva tanulunk, tanulva játszunk” elnevezésű program nyitórendezvényét március 3-án, csütörtökön délután a debreceni Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményében tartották.

A bibliai KRESZ

Nyolc új kerékpárt próbálhattak ki a rendezvény megnyitóján a debreceni hallássérült fiatalok. A református egyház által vásárolt bicikliken tanulják szakemberek segítségével a közlekedési szabályokat a gyerekek. Az átadáson a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője úgy fogalmazott, hogy a Krisztus-hit és a sport nem idegenek egymástól, azonban a keresztyén-győzelem és a sport-győzelem között mégis nagy különbség van. Derencsényi István szerint a keresztyén győzelem lényege az, hogy a sikert nem másoktól kell elvenni. Itt szabályszerűséggel, egymásra figyeléssel, a bibliai KRESZ érvényesítésével mindenkiből győztes lehet, míg a sport területén csak egyetlen győztes van – tette hozzá.

Megkapni ugyanazt, mint mások

A programban debreceni, szegedi és egri (speciális) iskolák diákjai vesznek részt különböző, készség- és kreativitást fejlesztő alkalmakon. A szakkörök, versenyek, vetélkedők célja, hogy a hallássérült gyerekek vizuális, önkifejező, problémamegoldó, konfliktuskezelő készsége fejlődjön, ezáltal könnyebben elsajátíthassák az iskolai tananyagot, fejlődjön kézügyességük, gazdagodjon látásmódjuk. Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ lelkész-igazgatója arról beszélt, hogy a projektben résztvevő gyerekeknek nincs lehetőségük arra, hogy integrált iskolában tanulhassanak, ezért fontos, hogy az iskolán kívüli programokon megkülönböztetés nélkül kapják meg ugyanazt, ami a hátrányokkal nem rendelkező társaiknak természetes.

Személyválogatás nélküli szeretet

A Debrecen-Széchenyi kerti gyülekezet vallástanárai tartják a hittanórákat a hallássérültek iskolájában. Az egyházközség és az intézmény közötti kapcsolat már nem szorítkozik a hittanórákra, a gyülekezet fiatalja és a fogyatékkal élő gyermekek közösen játszanak és konfirmálnak a gyülekezetben. Jenei Zoltán lelkipásztor szerint a keresztyéneknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mindenkinek vannak erőtlenségei, ezért senki sem bizakodhat el embertársával szemben. Az egyházközség vezetője úgy véli, hogy az Isten személyválogatás nélküli szeretetéből élünk, ezért annál nagyobb szeretettel kell fordulnunk a fogyatékkal élő embertársainkhoz.

forrás: ttre.hu