Mit üzen az almafa?

Almáskertet hoztak létre a református parókia udvarán. Gyerekeket és gyerekházat is kereszteltek az apró baranyai településen.

Új nevet kapott a dencsházai gyerekház. A Református Missziói Központ fenntartásában lévő Baranya megyei intézményt Almáskert Gyerekház és Tanoda névre keresztelték.

Ne váljanak kiszolgáltatottakká

A gyerekház csaknem másfél évvel ezelőtt indult, a tanoda pedig tavaly, amikor a Református Missziói Központ uniós pályázatát befogadta a helyi egyházközség, és a tanoda ügye mellé állt az önkormányzat. Dencsházán értelmes célt akarnak adni a szegény gyerekeknek. Segítik és tanítják őket, hogy ne váljanak kiszolgáltatott felnőtté. A gyerekházba ötéves korig járhatnak a gyerekek szülővel együtt. Azokon a településeken, ahol van óvoda, az ovira, ahol nincs, ott az iskolára való felkészítés a cél. A tanoda az iskolán kívüli oktatásban segít, különösen a tanulásban akadályozott gyerekeknek. Felzárkóztat, kiegészítő ismereteket ad, hogy a felső tagozatosok esélyessé váljanak a középiskolai felvitelikre.

Közösséggé alakultak

A fővárostól 250 kilométerre fekvő ormánsági kistelepülésen kevés a munkalehetőség. Peterdi Dániel esperes a tanoda indulásakor úgy fogalmazott: hogyha a nyomorult helyzetben lévő gyerekeknek belső tartást adnak, már egy lépést tettek a győzelem felé. Az egyházmegye jó szívvel adta épületeit és szakértelmét a dencsházai tanodához, mert élet fakad belőle – tette hozzá. A másfél évvel ezelőtt inkább csak be-betérő családok mostanra naponta találkozó közösséggé alakultak a munkatársakkal együtt. A közös munkából a település vezetője, a helyi polgármesteri hivatal, az óvoda, az iskola és a segítő foglalkozású szakemberek is kiveszik a részüket.

Kincset érő lehetőség

Az elszigetelt vidéken, halmozottan hátrányos helyzetű családok számára kincset érő lehetőség a gyerekházba járni, megalapozni valami újat, előre és felfelé mutatót – tudást, érzést, hitet, megbecsülést, önbizalmat akár gyerekként, akár szülőként. A gyerekház küldetése csak részben irányul a gyermekekre; legalább olyan fontos, hogy a szülőknek is segítsen édesanyává és édesapává válni, családi közösséggé formálódni, önmagukat értéknek tekinteni.

Mit üzen az almafa?

A keresztelő ünnepségen a házba járó gyermekeknek szimbolikus fácskát állítottak a dolgozók, amire minden gyermek fényképével, és nevével feldíszített almákat függesztettek. Ennek a fának a megáldásával kért és kívánt Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ lelkész-igazgatója szeretettel és hittel teli növekedést a gyerekeknek. Az ünnepségen, a valódi almáskert jövőjét meglapozva hat almafát ültettek a református parókia udvarán.
Az almafát üzenetnek szánják – mondta a Magyarné Balogh Erzsébet. – Az almafa a legtöbb gondoskodást igénylő gyümölcsfák egyike. Rengeteg kártevője van, érteni kell hozzá, hogyan metsszék, mikor és mivel permetezzék, hogy egészséges, szép gyümölcsöket teremjen. A gyermekek élete, az, hogy egészséges, szép, felnőttségre képes életük legyen, sok gondoskodást igényel. Rengeteg veszély fenyegeti a kicsik életét csakúgy, mint az őket nevelgető szülőkét. "Érteni kell" hozzá, testi, szellemi, lelki nevelésüket tekintve. Honnan érthetnének azok, akik maguk is "csak úgy" születtek és nőttek?

Keresztelő

Nemcsak házat kereszteltek Dencsházán. A gyerekház munkatársainak három gyermekét keresztelte meg Magyarné Balogh Erzsébet. Az ünnepre a faluközösség minden tagját meghívták. A ház munkatársai azt mondták, hogy ezzel is szerették volna megerősíteni kötődésüket a református egyházhoz, mert napi munkájuk alapja a hit. Korábban ezek a családok nem jártak református közösségbe. Az elmúlt másfél év alatt érlelődött meg bennük, hogy gyermekeik életéért hálaadással tartoznak, és az a munka, amit végeznek, az Úrnak való szolgálat.

RMK sajtó