Mozgáskorlátozott vendégeket is várnak

A közelmúltban korszerűsítették a berekfürdői Megbékélés Házát. A református üdülő-és konferenciaközpont további fejlesztésbe fogott, amely a mozgáskorlátozottak közlekedését, pihenését teszi egyszerűbbé.

Segítség szárazon és vízen

Számos mozgáskorlátozott vendég jár Berekfürdőre, ezért az üdülő teljes akadálymentesítésére törekedtünk – mondta a Parókia portálnak a központ vezetője. Molnár János hozzátette: jelenleg a főbejárat és a parkoló között szélesítik a rámpát. Az üdülőt már a tavalyi felújítás alkalmával úgy alakították ki, hogy nemcsak a földszintet, hanem az emeleti részeket is önállóan tudják használni a tolókocsival közlekedők. A Megbékélés Házától alig 200 méterre található a melegvizes gyógyfürdő, amely főként a reumatikus panaszokat enyhíti. Itt is gondoltak a mozgáskorlátozottakra - mondta az igazgató – hiszen beemelő szerkezet segíti a vízbe azokat, akik nem tudják a medencébe vezető lépcsőt használni.

Lelki felfrissülés

Nemcsak a testi, hanem a lelki felfrissülésre is gondolnak a Megbékélés Házában. Számos lelki gyakorlatos csoport jár hozzájuk, de aki önállóan érkezik, sem érezheti magát egyedül. Reggelente áhítatot tartanak, a helyi református lelkipásztor pedig lelkigondozói beszélgetéssel segít azoknak a vendégeknek, akik ezt igénylik.

Adomány "Lyon szegényeitől"

A Megbékélés Háza kedvező árakkal várja a vendégeit – hívja fel a figyelmet Molnár János – és a mozgáskorlátozottak további kedvezményeket is kapnak az észak-olaszországi Valdens Egyház felajánlásnak köszönhetően. (A felekezetet Lyon szegényeinek is nevezik. Az egyházat a 12. század végén alapította egy gazdag kereskedő, Pierre Valdes, aki elajándékozta teljes vagyonát, majd vándorprédikátor lett. A valdensek teljes szegénységet fogadtak – a szerk.) A valdensek az adó egyszázalékos felajánlásokat nem saját fenntartásukra, hanem jótékonysági és szociális célokra használják fel, így Magyarországra is juttatnak pénzükből. Berekfürdőn a mozgássérültek pihenését támogatják, ezért ők sokkal olcsóbban üdülhetnek, mint mások. Május nyolcadikáig a Megbékélés Háza további kedvezményeket ad, így csupán 3 ezer forint a napi díj, amelyért nemcsak szállást, hanem háromszori étkezést is kapnak. Ha valaki ötnél több napot tölt el Berekfürdőn, naponta csak 2 ezer forintot kell fizetnie a teljes ellátásért.

Napkollektor és gázok

A Megbékélés Házában a takarékosságra is ügyelnek. Tavasztól őszig a napkollektorok biztosítják az üdülőben a melegvíz-ellátást. Molnár János szólt arról is, hogy kihasználják Berekfürdő természeti adottságait, hiszen a gyógyvízzel együtt felszínre törő gázokat a fűtéshez használják, ennek köszönhetően sokkal olcsóbban tudnak meleget biztosítani az épületben, mintha csak a hagyományos központi rendszert használnák. A felújítások után a korábbinál kényelmesebb lett az üdülő, és a gazdasági válság ellenére sem csökkent a vendégforgalom – tette hozzá Molnár János. A 150 vendéget befogadó konferenciaterem miatt pedig szívesen rendeznek nagyobb találkozókat, tanácskozásokat is Berekfürdőn. A Tisza-tó és a gazdag természeti környezet miatt az erdei iskolák kedvelt színhelye az üdülő.