...ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.

„Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.„
Gal 6, 10.

A  budai gyülekezet diakóniai modelljében a tőlünk távol élő hittestvéreinket támogató program vezérigéje ez, és most, az árvíz idején is nagyon aktuális.

Átérezve, hogy milyen nehéz helyzetben vannak az árvíz sújtotta területeken élők, köztük hittestvéreink - sokakban megindult a segíteni akarás a budai gyülekezetben is, így a segítségnyújtás is több irányból, több irányba valósulhatott meg. Istennek legyen hála, hogy segíthetünk a bajba jutottaknak és ez is az Ő dicsőségét hirdesse közöttünk és a nagyvilágban.

A Református Szeretetszolgálat árvízkárosultak javára nyitott segélyszámlájára SOS utaltunk gyorssegélyt az éves diakóniai keretből.  Örömmel értesültünk róla, hogy a Református Szeretetszolgálat milyen sok helyen volt és van jelen, és nyújt segítséget a bajba jutott családoknak. Az árvíz sújtotta területekről harminc gyermeket tudtak elvinni balatoni üdülésre a Református Gyermekvédelmi Szolgálattal közös táborozásban lehetett részük a gyermekeknek.

Beszámoló a gyermektáborról: http://www.turelemmel.try.hu/

A Pünkösd vasárnapi perselypénzt a Sátoraljaújhelyi Református Egyházközség részére ajánlotta fel és juttatta el a budai gyülekezet az ottani árvízkárosultak megsegítésére.

A Református Szeretetszolgálat részére egy mikrobusznyi természetbeni adományt adtunk át. Takarók, plédek, párnák, ruhaneműk, edények, gyermekjátékok keltek útra Szeretetszolgálat segítségével.

A Nemadomfel együttes felhívására több gyülekezeti csoport természetbeni adományokat adott a szendrőládi árvízkárosultak megsegítésére, a gyülekezeti misszió benzin költségtérítéssel járult hozzá az adományok odajuttatásához.

Június 10-én személyesen vittünk el és adtunk át az árvíz sújtotta  Szendrő település református gyülekezete, lelkésze részére az árvízkárosultak megsegítésére a  gyülekezet csoportjainak felajánlásai alapján összegyűlt pénzadományt. Egy mikrobuszt dugig megraktunk a természetbeni adományokkal és azt is elvittük Literáty Zoltán lelkészünk segítségével, aki a busz vezetését elvállalta. Megrázó volt személyesen is találkozni a fáradt, elcsigázott emberekkel. A vigasztalás igéivel igyekeztünk erőt önteni a csüggedőkbe, bátorítani a megfáradtakat.

Fotók

Június 21-én újabb árvízi segítő csapat kelt útra Felső-és Alsózsolcára, újabb természetbeni és pénzbeli adományokkal Fördős Kata missziós gondok vezetésével.

Hamarosan Sajólád irányába is elindul egy másik csapat, Szontágh Szabolcs ifjúsági lelkész viszi el a II. Kárpát-medencei bibliai témájú gyermekrajz pályázat itt élő díjazottjai számára szánt ajándékokat, kiegészítve további ajándékokkal, hiszen közben ezt a községet is elöntötte az ár.

A szendrői lelkész házaspár kérésére segítséget nyújtunk a szendrői ifis-konfirmandus csoport pilismaróti nyári táborának megszervezésben, hiszen az árvíz miatt erre nekik most nincs idejük, lehetőségük. Budapesti 3 napos vendéglátásukkal kiegészítve július közepén, ha Isten megengedi már egy kicsit nyugodtabb körülmények között találkozhatunk ismét.

Az eddigiekben összesen 1.3 millió forinttal és a természetbeni adományokkal segítettük az árvízkárosultakat. Imádságainkban hordozzuk az ott élőket, a szolgálatban, kétkezi segítségben helytállókat. 

SDG!

Csenki Zsuzsanna
diakóniai gondnok
Budai Református Egyházközség