Nescafé, gyorstapasz, totálkár és megújulás - Végh Tamás

Nehéz Jézus Krisztus örömhírét vinni, hiszen sokak számára csak egyházi maszlagnak tűnik az igehirdetés és nem várnak életükre érvényes megoldást a papoktól – véli Végh Tamás. A fasori református gyülekezet lelkipásztora ennek ellenére egyetlen megoldást tud a zsákutcában rekedt életekre.

A twist és a világvége

A megoldás: Jézus keresztje erejének szabadítása. Megjegyzi azt is, hogy sokszor ez „a nagy hír" elsikkad az egyházi szertartások és szolgálattevők kezén. Ma már minden nescafé és gyorsított eljárás, az őrült tempó sokat rontott az emberi élet minőségén – mondja Végh Tamás, amikor az adventről, a várakozásról és Jézus visszajöveteléről kérdezem.

A lelkipásztor – talán éppen ezért – gyorsan vissza is megy a múltba, nem messze, csupán ötven, hatvan évvel ezelőttre, amikor még „simábbak" voltak a dolgok.
– Átláthatóbb, kiismerhetőbb volt az élet, bekalkulálhattunk egy elképzelt utat, és jövőt. A pék sütött, a tolvaj lopott, a kovács kovácsolt és munkájából eltartotta a családját. Emlékszem, már az is non plus ultrának számított, amikor egy falusi lakodalomban két diák twistelni kezdett. Egy néni fel is kiáltott: itt a világvége! – idézi fel Végh Tamás.

 

 Káposztafejek

Ma már csak nevetünk ezen, hiszen a fél évszázaddal ezelőttihez képest is jelentősen átalakult az élet. A nyolcvanas években még legfeljebb a börtönviselt emberek testén lehetett tetoválást látni, most ez a legmenőbb divat. Homoszexuális párok fogadhatnak örök hűséget egymásnak, örökbefogadott gyerekeket nevelhetnek.
A bankok megtehetik, hogy a nyugdíjra megtakarított pénzünknek csak töredékét adják vissza, arról nem is szólva, hogy hiteleink kamatát úgy változtatgatják, ahogy éppen nekik tetszik.
– Az emberek nem tudnak integrált életet élni, képtelenek átlátni a mindennapokat, a világ dolgait, mert életük részekre van szedve. Tudatos manipuláció részesei vagyunk, mert a gazdasági elit egy részének azt kívánja az érdeke, hogy káposztafejként használhassák az embereket. Akkor tudnak jól terjeszkedni, ha az emberek nem gondolkodnak, és nem tűnik fel nekik, hogy mit miért tesznek – vélekedik a lelkipásztor.

Isten egységeket adott

Végh Tamás szerint a liberális vonal jól kiszolgálja a tabuk fölrúgására tett törekvéseket.
– A Bibliában benne van, hogy Isten egységeket adott: házasság, család, nemzet, hitközösség. Ezek az egységek megtartó védelmet adnak, éppen ezért ezeket próbálják bomlasztani. A házasságot, családot, nemzetet szétrúgni.
A lelkipásztor arról beszél, hogy ebben a „rendszerben" nincs szükség érett gondolkodású emberekre, ezért kerül gyakran a negyven év felettiek jelentkezési lapja a munkáltatók kukájába. Erős fiatalokra van szükségük, olyanokra, akik még nem okoskodnak. Egyes liberális politikusok azt mondták, hogy elég az iskolában őrizni a gyerekeket, nem kell osztályozni sem.
– De a sajátjaikat Cambridge-ben taníttatják, hogy legyen, aki majd itthon irányítja a birkanyájat – fűzi hozzá markáns véleményét.

Turbóvilág

Az adventi forgatagot járva valóban úgy tűnik, hogy sikerült fogyasztóvá degradálni a társadalmat. A legtöbben úgy költekeznek, mintha kötelező lenne.
– Betereltek minket egy utcába, ahol nincs más értékrend. Nem azért tapossák egymást a vásárlók, mert annyi pénzük van!
A kölcsön zsákutcájába csalnak minket, majd megváltoztatják a kölcsön rendszerét. Az üzleten ők nyernek, mi veszítünk. Csapdát készítettek. Nincsenek világos játékszabályok, sikeresen megy az átverés, amelyhez a média is asszisztál, hiszen érdekeltté van téve. Lehet, hogy egy ideig van valakinek gerince, de aztán ő sem akar tovább „balek" lenni. Pont egy ilyen világba érkezett kétezer évvel ezelőtt Jézus, a különbség az, hogy akkor még nem volt minden turbósítva; tőrrel öltek és nem modern fegyverekkel, lóháton loptak és nem autóval.

Rend és békülés

Nekünk akkor van komoly esélyünk, hogyha valóban a Megváltó Jézus Krisztus örömhírét visszük. Ezt alapjáratban nem értik az emberek. Egészen másra jár az Isten nélkül élő ember gondolkodása – folytatja a lelkész.
– Isten rendet adott, amiben mindennek és mindenkinek megvan a helye, posztokat jelölt ki, ahol az apa apa, az anya anya, a gyerek gyerek, és így tovább. Elhagytuk Istent, elhagytuk a helyünket. Amikor megtér valaki, két héten belül kibékül valamelyik haragosával, megjavulnak a kapcsolatai, normálisan kezd bánni a pénzével – sorolja tapasztalatait Végh Tamás.
– Kezd visszatalálni a helyére. Ez nem azt jelenti, hogy a hívő egy csodálatos valakivé válik, de aki megtér, visszatér az eredeti értékrend keresésére, akarására. A Megváltó ki tudja emelni az ember életét az elrontott régiből, talajt tesz a lába alá. Persze a megtérés után is hatnak rá visszahúzó dolgok, csak nem ezek határozzák meg. Jézus ugyanis nem azt kéri az Atyától, hogy vegye ki az embert a világból, hanem azt, hogy őrizze meg a gonosztól. Ahhoz, hogy a megváltás örömüzenetét megértsék az emberek, sokszor „tolmácsokra" van szükség. Olyanokra, akik már élő hitet kaptak, és a környezetüknek, családnak, barátoknak „le tudják fordítani" életükkel és szavaikkal, mit nyertek ezáltal.

A megoldás egyszerű, csak nem hiszik el

Egyre totálkárosabb az emberiség, egyre zagyvább, szenvedőbb és kiúttalanabb – állítja Végh Tamás, majd hozzáteszi, hogy Jézus tud segíteni a leggubancosabb helyzetben is. Nemcsak Kálvin Genfjét említi, hanem közelebbi példát is mond.
– Egyszer Hamar István lelkészt, a szolnoki gyülekezet akkori lelkipásztorát faggatták a városi kórház orvosai, hogy milyen módszerrel dolgoznak a mentőmisszióban, ahol nagyon sokan megszabadulnak alkoholfüggőségüktől és más szenvedélybetegségüktől. A módszer: Jézus – felelte a lelkész, mire az orvosok azt válaszolták: Jó, jó, de mondd el az igazat – meséli Végh Tamás.

Gyorstapasz

Az ateista, sőt számos templomba járó ember sem érti, hogyan lehet a megoldás Jézus. Ezért is kérem a lelkipásztortól, adjon valami hasznos tanácsot, segítséget azoknak, akik akár magányosak, szegények, betegek, de abban közösek, hogy kiúttalannak tartott helyzetükben reménytelenül várják a karácsonyt. Végh Tamás nevetve ugyan, de megdorgál.
– „Szeretem" az újságírókat, amikor karácsony közeledtével szeretnének a lelkészekből kihúzni egy gyorstapaszt, mint valami nyulat a kalapból, de rövid távon nem tudok megoldást mondani. Természetesen türelemmel és szeretettel kell lenni azok mellett, akiknek nehéz és szenvedő az élete. Amikor valaki ott áll összetörten, akkor meg kell fogni a kezét, vagy megölelni, megpuszilni, meghallgatni őt – árulja el a recept pici részletét.
- Aki komolyan veszi a hitét, az figyel másokra is. Lehet, hogy amit adni tud – néhány jó szó, érintés, kis csomag, párezer forint – csak csepp a tengerben, mégis fontos a figyelem. Nem elvtelenül kell mindenünket szétosztani, hogy nekünk semmi ne maradjon, de az sem helyes gondolkodás, hogy ha nem tudok mindenkinek adni, akkor már egynek, kettőnek sem adok, mert nem érdemes – figyelmeztet a lelkész.
- Nem lehet mindig totál megoldásokban gondolkodni. A Biblia mindenütt arról beszél, hogy szeressétek egymást, és jót tegyetek! De ezek a szeretetlépések nem helyettesíthetik a hosszú távú segítségre törekvést, azaz hogy az embereket Jézushoz, Jézus keresztjének bűnbocsánatot, új életet adó erejéhez vezessük.

Készenlét

A karácsony nem az idill, hanem a Megváltó földre szállásának az ünnepe.
– Jézus visszajövetelére nézve pedig sokkal nagyobb várakozásban kellene lennünk nekünk, keresztyéneknek.
Azt megértem, hogy egy fiatal menyasszony a múltkor azt mondta, hogy jaj, csak még az esküvőmig várjon, addig ne jöjjön vissza – meséli Végh Tamás.
– Az első keresztyéneknek az volt a nagy ereje, hogy minden nap visszavárták Jézust. Azóta is várjuk Jézus visszajövetelét, de most sem tudjuk, hogy holnap jön, vagy később. Valaki azt mondta: "Úgy dolgozz, mintha még nagyon sokára jönne vissza, és úgy imádkozz, mintha holnap itt lenne."
Várakozni készenlétben kell.

Fekete Zsuzsa