Öt év alatt újult meg a faddi templom

A megújult református templomért adtak hálát Faddon vasárnap. Tolna megye egyetlen paraszt-barokk református templomát 1793-ban építette a helyi gyülekezet. Az épület állapota nagyon leromlott az utóbbi időben, renoválása öt évig tartott.

A munkálatok hétmillió forintból készültek el, a pénzből kívül-belül felújították a templomot. A felújításhoz a Dunamelléki Református Egyházkerület mellett a helyi önkormányzat 1 millió, a Paksi Atomerőmű 800 ezer forinttal járult hozzá és magánadományok is érkeztek a most 300 éves faddi gyülekezethez – mondta a helyi lelkipásztor. Bereczki Zoltán a zsúfolásig megtelt templomban a gyülekezet történetéről szólva elmondta, hogy Mária Terézia uralkodása alatt üldözték a településen a reformátusokat, majd 1780 végén leégett a falu egy része, közte a templom és a papi lak is. A jelenlegi templomot 1793-ra építették fel a falu szélén, a szérűskertben. A templom napjainkra megérett a modernizálásra, különösen azért, mert a falak vizesek, salétromosak voltak. A templom mellett a parókia is megújult 4 millió forintból.

A hálaadó istentiszteleten Szabó István dunamelléki püspök hirdetett igét Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt első levelének 3. rész 18. versétől.
A püspök –többek között – arról beszélt: a magyar ember egyik legnagyobb problémája, hogy nem tud hálát adni. A bajban keresi az Istent, de ha jó dolog történik vele, akkor úgy érzi, hogy az jár neki. Ezen a szemléletmódon kell változtatni és a sikert nem személyes érdemnek, hanem az isteni irgalmasság megnyilvánulásának kell tekinteni – tette hozzá.

Az ünnepségen Rácz József, a Tolnai Református Egyházmegye esperese és Bereczki Zoltán faddi lelkipásztor is szolgált, valamint Szászfalvi László egyházügyi államtitkár köszöntötte a gyülekezetet.