Szíveddel láss

Pál Dénes hangja az egész országot lenyűgözte. A közönség szeretete pedig megerősítette abban, hogy jó úton jár. Az egyetemista megnyerte a TV2 országos tehetségkutató versenyét, a Voice-t, és Magyarország hangja lett.

Nagyot fordult a világ
Tavaly még ő sem gondolta, hogy így megfordul vele a világ, és nagy sikert ér el. Szülei nem tiltották az énekléstől, mert látták, hogy örömét leli benne, de az érettségi előtt azt szerették volna, ha inkább a tanulásra koncentrál. Az energetikai mérnöknek készülő 21 éves diák, felfüggesztette tanulmányait a Miskolci Egyetemen, de nem adja fel az iskolát, mert érdekli a környezetvédelem és a megújuló energia. Az egyetemista fiút most egy dolog élteti, az éneklés.


Nem változott?
Habár nagyot fordult a világ a miskolci egyetemistával, büszke arra, hogy olyan szerinte ugyanolyan személyiséggel jött ki győztesen a műsorból, mint amilyennel bement. Református hitoktatója, Domokos Zoltánné Fazekas Hajnalka lelkipásztor azt mondja, hogy Pál egyáltalán nem viselkedik celebként, hanem sugárzik belőle a keresztyéni magatartás, a szelídség.
„Nagyon örülök, hogy az emberek felfigyeltek rá, az előadásmódom különbözik másokétól. Nem úgy lépek fel, mint aki majd eljátszik egy szerepet, hanem hagyom, hogy hasson rám a dal, és aztán szívből énekelek. Ilyenkor szinte minden megszűnik létezni számomra, csak a közönség erejét érzem és átadom magam az éneklésnek" – osztotta meg kulisszatitkait a győztes. Gyönyörű hangját sokan ajándéknak tartják, hiszen csak néhány éve kezdett el tudatosan énekléssel foglalkozni. Hitoktatója szerint amikor Dénes a Fráter György Katolikus Gimnáziumba járt, szépen énekelte a zsoltárokat, a dicséreteket, de társai közül nem tűnt ki hangjával. Ezért is látja az Isten által kijelölt út beteljesülésének Dénes sikerét.
„Ha az ember valamire született, akkor belső kényszer, vágy van benne, és egyszer csak szenvedélyévé válik, ami addig kedvtelés volt csupán. Így voltam én az énekléssel" – mondta Magyarország hangja.
„Amikor szüleimnek beszámoltam a hobbymról, nem tiltottak el az énekléstől, mert látták, hogy örömömet lelem benne, de az érettségi előtt a tanulást, az egyetemi felvételt szorgalmazták. Végül mégis győzött a dal. A közönség szeretete és a siker megerősített abban, hogy jó úton járok. Az emberek elfogadtak, talán meg is szerettek olyan csendesnek, szolidnak, amilyen vagyok. Úgy érzem, a mai világban szükség van arra, hogy merjük vállalni önmagunkat, valódi személyiségünket" – véli Pál Dénes.
__
Szíveddel láss
Érdekelt, hogy mennyire segítette hite abban, hogy elérje ezt a nagy sikert. „A hit és a közönség bizalma segített át a nehézségek leküzdésében. 21 évesen olyan közegbe csöppentem, a művészek közé, amely számomra ismeretlen volt. Színpadra lépés előtt mindig kértem segítséget és tanácsot, jó úton járok-e? Az országos verseny megnyerésével megkaptam a választ. Most már tudom, ez az én utam! A hit birodalmába Szabó Sándor, a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora vezetett be, előtte tettem fogadalmat a konfirmáción, hogy hű leszek református hitemhez. Hajni nénitől, a hittantanáromtól is sokat tanultam. Vele beszélgettünk arról, hogyan kell egy keresztyén fiatalnak, élni, viselkedni. Neki köszönhetem, hogy hitemben megerősödtem, és most szilárd hit alapokon meg tudom állni a helyemet. Amikor pedig a műsor során elcsüggedtem és vigasztalásra volt szükségem, felhívtam édesanyámat. Ő olyan tanácsokat adott, melyek segítettek abban, hogy erősebb és kitartóbb legyek."
Dénesnek szüksége van a kitartásra, mert a sűrű fellépések mellett a malmői Eurovíziós Dalfesztiválra készül. A magyarországi válogatóban a legjobb 30 dal küzd egymással a legjobb táncdalénekesek előadásában. A diósgyőri születésű Pál Dénes Agárdi Szilviával énekli a Szíveddel láss című dalt, amellyel szeretnének kijutni Malmőbe.

Győzött az éneklés
A miskolci diák élete nagyon megváltozott azzal, hogy megnyerte az országos versenyt és Magyarország hangja lett. „Annak ellenére, hogy most nem mérnökként keresem a kenyerem, ez biztosíték számomra az életben. Érdekelnek a megújuló energiák, melyek az emberek javára fordíthatók." A tehetséges fiatalt a jóság, az emberekért való tenni akarás motiválják tetteiben. Dénes mindig szívesen jön haza szülővárosába, Miskolcra, ahol szurkolói, osztálytársai barátai, szülei, nővére és keresztlányai várják. „ Büszke vagyok arra, hogy Miskolcon nőttem fel, bár most a munkám a fővárosba szólít, szeretnék megmaradni miskolcinak. Köszönöm mindenkinek, aki hitt bennem és elfogadott olyan egyszerű embernek, amilyen vagyok."

Karcsai-Nagy Éva
Fotó: minap.hu/Rogosz P.