Szolgálat a menekültekért

A Magyar Református Szeretetszolgálat az első hazai szervezetként segítette az orosz-ukrán háború elől Magyarországra érkezőket. A háború kitörésétől kezdve közel 240 000 esetben segítették az otthonukat elhagyni kényszerülőket.

 

A több mint egy éve kitört orosz-ukrán háború következményeként közel 10 millió ember hagyta el hazáját. A Magyar Református Szeretetszolgálat az első naptól kezdve tartósélelmiszerrel és higiénés csomagokkal, szállással, információval és szállítással segíti a menekülőket. Az azonnali segítségnyújtáson túl az integrációt és felzárkózást segítő programokkal is támogatják bajbajutott embertársainkat. Ingyenes nyelvi órákat, szervezett szabadidős tevékenységet, korrepetálást és fejlesztő foglalkozásokat biztosítanak, a traumák feldolgozása érdekében pedig pszichológusokkal és mentálhigiénés szakemberekkel konzultálhatnak. A háború első napjától kezdve közel 240 000 esetben nyújtott segítséget a Szeretetszolgálat, 16 000 esetben szállással, közel 1 300 tonna adomány felhasználásával.

A segítségnyújtás nemcsak Magyarországra korlátozódik. Kárpátaljai szolgálatuk során több mint 760 tonna adománnyal segítették a belső menekültek és intézmények ellátását, ezen kívül a kórházak részére gyógyszereket, orvosi eszközöket, mobil konyhát és berendezéseket biztosítottak, több mint 40 millió forint értékben. A biztonságos környezet megteremtéséhez, valamint a működési feltételek biztosításához pedig 5 óvóhely felépítését finanszírozta az egyik legnagyobb hazai karitatív szervezet.

A sokszínű szolgálat részeként pedig más hazai és kárpátaljai segítő szervezetek és gyülekezetek munkájához is hozzájárulnak. A pályázati rendszeren keresztül 60 millió forint értékben kérhettek támogatást, amelyet a menekültek ellátására és közösségépítő rendezvényekre használhatnak fel.

„Feladatunk, hogy segítsük a hozzánk segítségért fordulókat, legyen szó a hazánkba érkező menekültekről vagy kárpátaljai testvéreinkről. Célunk, hogy minél több bajbajutott embertársunknak nyújtsunk segítséget, hitet, reményt és szeretetet. Bár talán ma már kevesebb szó esik a háborúról, a támogatásunkra ugyanúgy szükség van, hiszen még mindig emberek millió szenvednek a háború borzalmaitól. Mindig újabb és újabb kihívásokkal találkozunk mi is, hiszen az azonnali ellátáson túl hosszan kísérjük a hozzánk fordulókat. Legyen szó egy szülés megszervezéséről, vagy daganatos betegek ellátásáról, mindenben próbáljuk a menekülő testvéreinket támogatni.” – mondta el Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

A Magyar Református Szeretetszolgálat menekültekért végzett szolgálata során gyermektáborokat, szabadidős foglalkozásokat, iskolán kívüli oktatási programokat is szervez. A Szeretetszolgálat 1358-as adományvonalának felhívásával most Ön is hozzájárulhat 500 forinttal a menekült gyermekek nyári élményeihez. Online támogatási lehetőség: adomany.jobbadni.hu. Ezeken kívül a szervezet CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámára történő utalással is segíthetnek.