Teltház a templomban és az iskolában

Rekordidő alatt készült el a veresegyházi Kálvin Téri Református Általános Iskola. Csaknem 250 diák kezdheti meg a tanévet szeptember elsején.

Idén márciusban kezdődött az építkezés, amelyet négyéves tervezés és imádkozás előzött meg. Az iskola a református templom melletti telken épült meg a helyi önkormányzat finanszírozásából, csaknem 400 millió forintból.

– Öt évfolyamon kezdődhet meg a tanítás, csaknem kétszázötven gyerek tanulhat nálunk szeptember elsejétől – mondta Fukk Lóránt. A református lelkipásztor hozzátette, olyan nagy az érdeklődés az iskola iránt, hogy az első és ötödik évfolyamra már egyáltalán nem tudnak felvenni újabb tanulókat.


A Veresegyházi Református Egyházközség fenntartásában lévő iskola 2007-től működik; az oktatás kezdetben az átalakított lelkészlakásban folyt, majd megkezdődött az új épület kialakítása. Fukk Lóránt elmesélte, hogy a kis belső közösségként induló csapat magja a mai napig is megmaradt. A lelkipásztor úgy véli, hogy az iskola népszerűségének egyik lényeges oka a személyesség, hiszen minden gyereket, szülőt, családot ismernek, valamint elengedhetetlenül fontos a pedagógusok odaszánt élete, lelkiismeretessége.
Mint mondta, a közösségi alkalmakra számos család ellátogat, kedveltek a családi vasárnapok, a suli-buli és a jótékonysági bálok is. A gyerekek aktívan részt vesznek a város életében. Például a híres veresegyházi piacon adventben és virágvasárnap előtt rendszeresen kínálják a maguk készítette portékájukat, amiből szívesen vásárolnak a vevők. Fukk Lóránt hangsúlyozta azt is, hogy jó kapcsolatot ápolnak a többi egyházzal, a református iskolába járó diákok 40 százaléka más felekezetű.


Az iskolát vasárnap szentelték fel, az ünnepségen Szabó István dunamelléki püspök hirdetett igét. A presbitérium díszes iskolazászlót ajándékozott a diákoknak. Az iskola előtti téren Sipos Bulcsú Kadosa esperes, valamint Csuka Tamás főjegyző felavatta Kálvin János szobrát. Az alkotás Péterfy László szobrászművész munkája.

Az összetartó veresegyházi közösségre jellemző, hogy az ünnepségre színültig megtelt a templom és még este 11 órakor is együtt ünnepelték az új iskolát.

Fekete Zsuzsa