Tiszabecsről Narniába

Narniába a C. S Lewis története szerint egy szekrényen át vezet az út. Ez a szekrény sok mindent jelképez, legfőképpen a hitet, melynek révén egy olyan ország nyílik meg előttünk, amelyben Aslan, az oroszlán, és rajta keresztül az igazságosság és szeretet uralkodik. A szimbólumok egyértelműek, a kereszténység főbb tanításait foglalják magukba.

Miután megemlékeztek Rákóczi csatájáról Tiszabecsen, gyereksereg lepte el községet. Kustár György tiszteletes – aki kiváló munkát végez a közösségek összefogása, és gyerekkortól az erkölcsi alapok lerakása terén – vértet öltött magára, a gyerekek élére állt, és elvezette a helyi kicsiket és nagyokat Narniába, ahol játékos feladatok segítségével kaptak iránytűt az élet fontos döntéseihez.

Aslan meghal és feltámad, ártatlanul szenved az árulóért, és ezzel megtöri Narnia örök átkát, a tettek büntetéséül kimért halált. A végső ütközet az armegeddoni háborút jelképezi, az isteni és ördögi végső összecsapását, melyben Isten győzelmet arat, és megvalósítja a Földön a béke királyságát. Ezeket a szimbólumokat próbálták éltre kelteni a tiszabecsi hittanos napközis tábor során, melyet a helyi református gyülekezet lelkipásztora, Kustár György és felesége, Kustárné Rácz Vera szervezett.

Napról napra követték a történet fonalát: a reggeli torna után egy rusztikusra berendezett hangulatú mesesarokban, rövid áhítattal egybekötve. A történet megelevenítéséhez egy mesélőt, és a film egy-egy részletét hívtak segítségül. Ezt követően kreatív foglalkozások keretében mindig a nap témájához kapcsolódó tárgyakat készítettek. Tízórai, majd ebéd után a második naptól egy rövid színdarab következett, egy párhuzamos történetet göngyölítve.



Délutánonkét csapatjátékok következtek, először még csak a szórakozás kedvéért, de a „kiképzés” során a gyermeksereg egy egységes csapattá alakult. A délutáni csapatjátékok során hadistratégiát dolgoztak ki, majd csapatjátékokkal edzették magunkat. Az utolsó napon a gyerekek pajzsot készítettek, párviadalokat vívtak, majd délután íjászbemutatóval egybekötött céllövésen vettek részt a Kürt-Gyarmat hagyományőrző csoport közreműködésével. A nyilvános koronázás után nagy narniai vásárt rendeztek, melyen mindenki a héten magaviseletért és szorgalmáért gyűjtött pontokat levásárolhatta, és a neki legjobban tetsző „narniai emléket” haza is vihette.

- Ladányi Tóth Lajos -
Forrás: Szabolcs Online