Vendégváró Receptkönyv

Az ember életközösségének egyik legszebb s keresztyén szempontból az egyik legfontosabb kifejeződése a megterített asztal ajándékaiban történő osztozás.

Ezzel a címmel jelentette meg nemrég Majosházán a Református Dunamenti Kistérségi Diakónia magyar-holland-német háromnyelvű receptkönyvét.
A receptgyűjtemény egyrészt a helyi háziasszonyok már kialakult szokásai alapján került összeállításra, így ha ismerősen cseng is egy-egy étel neve, az íze nem biztos, hogy az általánosan megszokott lesz, ha e receptkönyv alapján készül. Másrészt, e gyűjtemény ételeiben igazodik a keresztyén ünnepkörökhöz.

De mire is egy újabb receptgyűjtemény? A cél kettős.
Egyrészt, amint azt az előszóban olvassuk: „Az ember életközösségének egyik legszebb s keresztyén szempontból az egyik legfontosabb kifejeződése a megterített asztal ajándékaiban történő osztozás. Korunk egyik legdivatosabb gondolkodásmódja szerint azonban erre is már csak akkor van nagyobb esélyünk, ha asztalt foglalunk, vagy időpontot egyeztetve érkezünk meg valahová. Pedig az otthon békessége és a vendégszeretet gyakorlása nem így mutatkozik meg igazán. Sokkal inkább úgy, hogy az otthon nyitott hajlékká válik...ehhez kíván hozzájárulni e receptgyűjtemény."
A másik cél a Református Dunamenti Kistérségi Diakónia több éve végzett hiánypótló szolgálatának kiteljesítése. A szolgálat a klasszikus diakóniai munka mellett 2005 óta végez egyedülálló módon házi Hospice ellátást a Budapesttől délre eső régióban. Mára a szolgálat szakavatott emberek jelenlétével (Hospice Team) évente átlagban 40-60, az élet útja vége felé közeledő embert kísér el a végig, segítve az emberi élet méltóságának megőrzésében.
A családi hajlék megnyitása egy ilyen kísérési folyamatra nem mindenki számára lehetséges. Éppen ezért gondolták azt, hogy Majosházán egy 10 ágyas Hospice Ház megépítésével intézményes keretek között is szeretnék a rászorulókat segíteni.
E receptgyűjtemény pedig e munka megsegítésére, e terv megvalósításának támogatására állíttatott össze. Mindenki, aki e kiadványt megvásárolja, e Hospice Ház megépítését támogatja.

Bővebb információ:
Református Egyházközség Majosháza 06 24 476-029
Református Dunamenti Kistérségi Diakónia 06 20 584 4653