A beszélgetőpartnerek ajándéka

Amíg magunkért harcolunk, nem tudjuk meg, mit tenne értünk Isten” – hallottam valahol.
Hogy megtudjam, persze, elég lenne a Biblia olvasása is, ha nem küzdenék magamért e minduntalan bízni képtelen görccsel.
De még mindig megtudhatom más életek tükrében, hogy mire lenne képes Isten az enyémben, ha hagynám tenni – és ennek megértéséhez elég kézbe venni a Karakter magazin legújabb számát – írja a lap előszavában Horváth Levente lelkipásztor.

A Karakter magazin téli számában a Dunamelléki Református Egyházkerület internetes portálja, a parokia.hu oldalon az elmúlt félévben megjelent legkarakteresebb írások közül válogattunk olvasóinknak egy csokorra valót. A jakabszállási reformátusoktól az Oscar-díjas Röhrig Gézáig számos érdekes interjú, riport és beszámoló kapott helyet a kiadványban.

A nyolcvannégy oldalas, gyönyörű fotókkal illusztrált magazinban a korábbi számainkhoz híven ezúttal is számos hittel teli élet elevenedik meg. Elkalauzoljuk az olvasót két iskolába is: a Lónyay Református Gimnázium rendhagyó ötvenhatos megemlékezésére, ahol az udvaron feldübörögtek a harckocsik, megjelentek az ellenséges szovjet katonák és eldördültek a fegyverek, valamint a bibliás iskolába: a Budapest-fasori Julianna iskoláról ugyanis azt mondta nekünk egy kisdiák, hogy jó a légkör, és nem azzal találkozik, hogy mindenki veszekedik egymással, hanem közösen beszélik meg a problémáikat, és ebben mindig segítséget kérnek Istentől.

A Karakterrel „mélyre áshatnak” – a dunamelléki egyházkerület két múzeumába is: hat év szünet után a közelmúltban nyitotta meg kapuit a megújult Bibliamúzeum. Az ország egyetlen bibliamúzeuma korábbi formájában 23 évig működött a budapesti Ráday utcában, majd 2011-ben bezárták, és teljes körű átalakításon esett át. A korábbi, jóval kisebb alapterületű múzeumot kibővítették: a budapesti teológia romos pincéjét, és kazánhelyiségét átépítették korszerű kiállítótérré és 300 négyzetméteren mutatják be a Biblia világát.

Az erről szóló cikkben megismerkedhetnek az interaktív kenyérszaporító kemencével, a megfordított jézusi sírkamrával és Noé bárkájával is. A pelikán, a török és az atilla című írásunkban pedig Fogarasi Zsuzsa, a kecskeméti Ráday Múzeum igazgatója kalauzolja el az olvasókat és árul el érdekességeket, a múzeum névadójáról, Ráday Pálról és Ráday Gedeonról.

A zsidóság és a keresztyénség kapcsolatáról beszélget Röhrig Géza, a Saul fia Oscar-díjas magyar film főszereplője, valamint Balog Zoltán miniszter, református lelkipásztor. Kettejük párbeszédében Röhrig Géza arról is szól: a jövőre nézve azt tartja a legfontosabbnak, hogy a két vallás hívei valamiféle szövetséget alkossanak egymással. A színész szerint ugyanis új korszak előtt állunk. „Ma a földön a legveszélyesebb identitás keresztyénnek lenni a Közel-Keleten. Pál Damaszkuszában, Szíriában, Jordániában, Szaúd-Arábiában jelentős keresztyén közösségek léteztek. Ha ma ebben a régióban egy keresztyén ember csak olyan egyszerű dolgot akar is, mint megtartani egy esküvőt vagy eltemetni a halottait, az közvetlen életveszélyt jelent a számára. Egy ilyen véres helyzetben a kulcsszó keresztyénség és zsidóság viszonyát illetően már nem a párbeszéd kell hogy legyen – az a huszadik századra volt jellemző –, hanem a szolidaritás" – monda Röhrig Géza.

Az elmúlt időszakban számos kiváló könyv jelent meg, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a keresztyén hithez, illetve a református egyházhoz. A „Könyvtermésben” rövid ismertetőt olvashatnak jó néhány kiadványról, köztük Szűcs Ferenc: Kálvin olvasása közben című kötetéről, valamint a Protestáns hősök címet viselő kötetről, amely a reformáció 500. évfordulójára jelent meg.

A családi karácsonyi éneklések alkalmával ivódott belé egy életre a népdalok szeretete. Draskóczy Lídia zeneszerző egész falvakat tanít hegedülni, s mivel sosem akart tökéletes lenni, szabad viszont annál inkább, engedett a vonzalmának és a klasszikus hegedűről népi hegedűre vágyott – erről írunk A tücsök, aki hangyaként él című interjúnkban. A zenénél maradva jó szívvel ajánljuk figyelmükbe a kárpátaljai BorzsaVári zenekarral készült írásunkat. Kovács Sándor hitoktató, kántor a kétezer lelket számláló mezővári református gyülekezet presbitere családjából „verbuválta” a zenekar tagjait. A tizenöt éves Dániel hegedül, a tízéves Abigél énekel, a kilencéves Tamás pedig nagybőgőzik. A hároméves Áron ugyan még nem lép fel a családdal, de már fél éve hegedül.

Az első lépés, második vonal című interjúnkban a református Bethesda Kórház diakóniai igazgatójával, Bencze Jánossal ismerkedhetnek meg, akinek munkáját Dizseri-díjjal ismerték el.

A Parókia portálnál nagyon fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen foglalkozzunk a magyarság kérdésével: a Vályi-Nagy Ágnes lelkipásztorral készült interjúnk a határon túlra szakadt magyarok életérzéseit tárja fel előttünk.

Egyre többen foglalkoznak az ökológiai válság kérdésével és annak megoldási lehetőségeivel. Vajon milyen keresztyén válaszok léteznek? Izgalmas beszélgetést folytattunk Steinbach József református püspökkel, valamint a válság gazdasági aspektusairól Baritz Sarolta Laura közgazdásszal, akitől azt is megkérdeztük, hogy milyen a megtért gazdaság.

A Karakter magazin előszavát Horváth Levente református lelkipásztor írta, aki azt is elárulja, hogy mit ajándékoznak a lap interjúalanyai az olvasóknak. A lelkész azonban nemcsak előszót írt. Az Élek többé nem én? című írásunkban olyan komoly kérdésről is faggattuk, hogy mit jelent Krisztussal együtt meghalni.

A Karakter magazin az újév elején a Dunamelléki Református Egyházkerület minden gyülekezetébe eljut. Kérjük, keresse lelkipásztoránál! Az újságot nem eladásra szánjuk, így a gyülekezetekhez eljuttatott példányok teljesen ingyenesek. Aki pedig vásárolni szeretne belőle, látogasson el a budapesti Bibliás Könyvesboltba a Ráday utca 28. szám alá.
Áldott ünnepet és jó olvasást kíván a parokia.hu szerkesztősége!

Lapunk digitális változatát online is olvashatják: